Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται για μία ακόμη ημέρα σε τροχιά έντονης πτώσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών «υπέκυψε» σήμερα στις εντολές ρευστοποίησης, μετά τη χθεσινή ανοδική «ανάπαυλα»
Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται για μία ακόμη ημέρα σε τροχιά έντονης πτώσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών «υπέκυψε» σήμερα στις εντολές ρευστοποίησης, μετά τη χθεσινή ανοδική «ανάπαυλα».
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,65% στις 672,19 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 684,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 666,55. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 29,68% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 37,23 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 4,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,32% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,83%.
Η αγορά έχει συνδέσει την πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εκείνη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο χαμηλές θα είναι οι επιδόσεις της διαδικασίας των αυξήσεων. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα θα συντηρήσει τη μεταβλητότητα στο ταμπλό, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα τροφοδοτείται επίσης και από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων.
Όπως άλλωστε αναφερει σήμερα και η «Ν», στην εβδομάδα των book building συνέβη αυτό που οι τραπεζίτες απεύχονταν: μια δυστοκία στη διαπραγμάτευση. Είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης ότι εκπρόσωποι των εταίρων με δηλώσεις τους επιχειρούν να καθησυχάσουν για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, με την πίεση όμως να παραμένει.
Στο πλαίσιο αυτό, οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο έφτασαν σχεδόν το 13%, με την αγορά να ακολουθεί και την παραδοσιακή τακτική της πριν από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ρευστοποιώντας θέσεις, προκειμένου να διαθέσει τα κεφάλαια στην αύξηση.
Ωστόσο, τα επίπεδα των 680 μονάδων και πάλι χάθηκαν σήμερα. Όπως έχουν αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες οι τεχνικοί αναλυτές, τα τεχνικά δεδομένα κλείνουν υπέρ των πωλητών καθώς οι 680 μονάδες που συνιστούν κάτι σαν το τελευταίο οχυρό της ανοδικής τάσης, χάθηκαν. Ήδη ο MACD γύρισε πτωτικά, ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και οι ταλαντωτές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή ροπή.
Στο ταμπλό τώρα, ανοδικά κινήθηκαν μόνο πέντε μετοχές του FTSE 25, αυτές της Coca Cola HBC (+1,39%), της Motor Oil (+1,21%), του ΟΤΕ (+1,12%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,10%), της ΕΥΔΑΠ (+0,72%) και της Τιτάν (+0,10%).
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-19,35%), της Πειραιώς (-18,87%), της Alpha Bank (-16,83%), της Εθνικής (-8,24%), της Viohalco (-3,60%), της Ελλάκτωρ (-2,86%), της Jumbo (-2,68%),της Aegean Airlines (-2,38%), της Grivalia Properties (-2,21%) και του ΟΠΑΠ (-2,13%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-12,73%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (+1,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 28 κινήθηκαν ανοδικά, 69 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.