Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 10:02

Market beat: Η παράταση της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από το Eurogroup, αυξάνει τη νευρικότητα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι εκτιμήσεις για πιθανή αύξηση του επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ  

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι εκτιμήσεις για πιθανή αύξηση του επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1% στις 17.730,48 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,01% στις 5.095,30 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,98% στις 2.078,58 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Weight Watchers International σημείωσε κέρδη 3,5%, καθώς έγινε γνωστό ότι η Point72 Asset Management του Steven A. Cohen αύξησε τη συμμετοχή του στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Στον αντίποδα, απώλειες 1,7% σημείωσε η Berkshire Hathaway, μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά 3,7%, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης της IBM. Από τη μεριά της, η IBM υποχώρησε κατά 2,3%, μετά την ανακοίνωση της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ότι έχασε περίπου 2 δισ. από την επένδυση ύψους 13 δισ. δολαρίων που είχε κάνει στην εταιρεία πριν από τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ, αρνητικά επιδρά στην αγορά το γεγονός ότι ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα φθάσει το 2,4% το 2015 και το 2,5% το 2016, ενώ για το 2017 εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4%. Παράλληλα, ο Οργανισμός μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 στο 2,9% έναντι του 3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, καθώς και η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία από τον ΟΟΣΑ, άσκησαν χθες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,93% στις 6.295 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 1,57% στις 10.815 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,47% στις 4.911 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,07% στις 375,88 μονάδες, κλείνοντας σχεδόν στα χαμηλά ημέρας.

Στο ταμπλό, η Continental υποχώρησε κατά 5%, καθώς οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου ήταν κατώτερες των εκτιμήσεων, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης που παρατηρήθηκε στην Κίνα. Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση της κερδοφορίας κατά 11%.

Στον αντίποδα, η Trelleborg σημείωσε κέρδη 11,3%, μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την Czech CGS Holding. Το αντίτιμο της αγοράς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 643,1 εκατ. δολάρια. Κέρδη 11% σημείωσε η Tullow Oil, καθώς κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την A.P. Moeller-Maersk, ώστε η δεύτερη να εξαγοράσει το ήμισυ των μετοχών της Africa Oil στην Κένυα και την Αιθιοπία.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατώτερο του αναμενόμενου ήταν το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Το πλεόνασμα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μειώθηκε στα 19,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έναντι των 19,7 δισ. ευρώ με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 20 δισ. ευρώ.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του (OECD Economic Outlook), ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, 1,8% το 2016 και 1,9% το 2017.

ΧΑ

Χωρίς να διαθέσει πολλά «καύσιμα», αλλά με αρκετή δόση μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε τη Δευτέρα να «σπάσει» το τετραήμερο πτωτικό του σερί, και να επανακτήσει τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 680 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,89% στις 683,49 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 686,27 μονάδες και η χαμηλότερη στις 677,58. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 34,21% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 28,71 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,79 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 1,23% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,20%. 

Η άνοδος κρίθηκε από τους εγχώριους αναλυτές ως τεχνική, μετά τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ή έξι στις τελευταίες επτά. Από τις 3 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι ενέργειες των τραπεζικών διοικήσεων για την ανακεφαλαιοποίησή τους, έως και την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης έχασε 6,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 30,7%.

Χθες ήταν ημέρα αντίδρασης, με την αγορά να επανακτά τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 680 μονάδων, αν και οι συναλλαγές δεν έδωσαν κάποια μηνύματα για τις προθέσεις της αγοράς. Στο πλαίσιο της ανάλυσης των εντολών δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι η αγορά προχωρά σε αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων, οι οποίες παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου. 

Άλλωστε, ελλείψει σημαντικών «φρέσκων» κεφαλαίων στην αγορά, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες «ανακύκλωση» κεφαλαίων, με τα χαρτοφυλάκια να προκαλούν έντονες διακυμάνσεις σε αρκετές μετοχές. Η νευρικότητα αυτή αναμένεται, επίσης, να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 12 Νοεμβρίου, την Πέμπτη, αναμένονται αλλαγές στον MSCI Greece, με εφαρμογή αυτών στις 30/11, για τις οποίες πιθανολογείται αποχώρηση τραπεζικών μετοχών και είσοδος στον δείκτη των Motor Oil και ΔΕΗ.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε και το Eurogroup για την Ελλάδα, με πηγές του naftemporiki.gr να αναφέρουν ότι οι πιθανότητες λήψης απόφασης σήμερα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι περιορισμένες. Πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται να ζητηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς να καταλήξουν σε συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Στο ταμπλό τώρα, στις 204,55 μονάδες με άνοδο 1,03% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με την Πειραιώς να διακινεί σήμερα και εύλογα τον μεγαλύτερο όγκο μεταξύ των τραπεζών στα 61,5 εκατ τεμάχια, ενώ στην δεύτερη θέση ήταν η Eurobank με 37,3 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα, οι δύο αυτές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, με την Πειραιώς να κλείνει στο -5,36% και τη Eurobank στο -3,13%. Ακολούθησαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,13% (-1,13%), της Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ-0,93% (-0,93%), της Viohalco (-0,89%) και της Τιτάν (-0,71%).

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ ΔΕΗ+4,14% (+4,14%), της Alpha BankΑΛΦΑ+4,12% (+4,12%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+3,31% (+3,31%), της Jumbo (+2,87%), της Coca Cola HBC (+1,99%), της Εθνικής (+1,71%), της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ+1,42% (+1,42%) και της ΜΕΤΚΑΜΕΤΚ+1,14% (+1,14%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής  (+2,81%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των εταιριών Υγείας (-1,56%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 40 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Παρέμεινε σε ισχύ η χθεσινή μας θέση και εκείνη που εξέφρασε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

«Η διάτρηση της στήριξης στις 680 μονάδες για τον ΓΔ και το πέρασμα κάτω από τις 202 για τον 25άρη αποτελούν μήνυμα, πως έρχονται χειρότερα για τις τιμές του ταμπλό του ΧΑ. Αν απομακρυνθεί αυτή τη βδομάδα η τιμή των βασικών δεικτών από τα τρέχοντα επίπεδα. Η στατιστική μας μελέτη δίδει περισσότερες πιθανότητες στο να ξεκινήσει μια συσσώρευση του ΓΔ και του 25άρη σε στενό εύρος τιμών.

Γιατί αυτό συνέβη άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Αναφερόμαστε στη συστοιχία των συνεδριάσεων από τις 14 ως τις 19 Αυγούστου, όπου τα κλεισίματα του 25άρη επί τέσσερις συνεδριάσεις ήταν γύρω από τις 200 μονάδες +/- 2 και το ελάχιστο εκείνων των ημερών ήταν οι 196,6 μονάδες και το μέγιστο οι 204,1. Αλλά και στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, από τις 8 ως τις 14, που με πέντε κλεισίματα γύρω από τις 200 μονάδες, ορίστηκε άλλη μια φορά η ζώνη με κατώτερη τιμή τις 198,1 μονάδες και ανώτερη τις 203,05.

Μετά την πρώτη συστοιχία ακολούθησε πτώση, τον Αύγουστο. Ενώ τον Οκτώβριο, οι τιμές ξέσπασαν ανοδικά, ερχόμενες από χαμηλότερα επίπεδα. Τώρα, είναι όλα ανοικτά, μετά τη συσσώρευση αν τελικά υπάρξει.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παρατηρούσε:

«Τεχνικά η ανοδική προσπάθεια διαφυγής την Δευτέρα δεν είχε συνέχεια. Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στην βάση στήριξης των 680 μονάδων με ένα διάγραμμα ελεύθερης πτώσης διανύοντας μια απόσταση 50 μονάδων σε τρεις συνεδριάσεις.

Τα τεχνικά δεδομένα άρχισαν να κλείνουν υπέρ των πωλητών καθώς οι 680 μονάδες που συνιστούσαν κάτι σαν το τελευταίο οχυρό της ανοδικής τάσης, χάθηκαν. Ήδη ο MACD γύρισε πτωτικά, ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και οι ταλαντωτές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή ροπή.

Αν και η τάση είναι ακόμα "παιζόμενη" θα χρειαστεί μια υπέρβαση δυνάμεων ανάλογη με αυτή που είχε παρατηρηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και πάλι η διάσπαση είχε διάρκεια δύο ημερών. Το γεγονός ότι ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει πάρει απόσταση από το κομβικό σημείο της αντιστροφής, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι όσο χτυπιέται μια στήριξη τόσο πιο αδύναμη γίνεται».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σε χαμηλά ενός μήνα σήμερα Τρίτη, καθώς το φάντασμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στοιχειώνει της ατμόσφαιρα στις αγορές μετοχών.

Από τα στοιχήματα για την έναρξη στην ευρωζώνη δείχνουν ότι αναμένεται ένα υποτονικό ξεκίνημα για την Ευρώπη στον απόηχο των υποτονικών επιδόσεων της κεφαλαιαγοράς της Ασίας, προβλέποντας ένα ελαφρώς υψηλότερο άνοιγμα για τον FTSE της Βρετανίας, τον DAX της Γερμανίας και τον CAC της Γαλλίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -1%  ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -1,44% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε στο  -1,31%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά υποχώρησε κατά -0,3% από τα υψηλά 2 1/2 μηνών τη Δευτέρα, αν και κατάφερε να τακτοποιήσει τις απώλειες που εμφάνιζε νωρίτερα και συνέχισε με κέρδη +0,15%.

Τα δεδομένα έδειξαν σήμερα πως ο πληθωρισμός της Κίνας επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας τις επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στη Σαγκάη οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειες που εμφάνισαν αρχικά και ήταν τελευταία ψηλότερα +0,12%, με επικεφαλής τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα που στήριξαν το ράλι της περασμένης εβδομάδας.

Τα εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έχουν αλλάξει δραματικά την αντίληψη των επενδυτών για το άμεσο μέλλον της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, με την προθεσμιακή αγορά χρήματος να τιμολογεί την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα με πιθανότητες πάνω από 70%.

Η αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ επί των κεφαλαίων στάθμευσης θα κάνει το δολάριο πιο ελκυστικό από ό, τι σήμερα, ιδίως σε ορισμένους από τους κυριότερους αντιπάλους του δολαρίου, όπως το ευρώ που έχει αρνητικά επιτόκια.

Ο δείκτης δολαρίου DXY σύρεται προς τα πίσω στο 99,075 από το υψηλό επτά μηνών της Παρασκευής στο 99,345.

Έναντι του γεν, το δολάριο υποχώρησε αγοράζοντας 123,17 γεν από το υψηλό των 2 1/2-μηνών στα 123,60 τη Δευτέρα.

Το ευρώ σημειώσατε έως 1,0743 ευρώ = $ 6 - 1/2 μηνών χαμηλό της Παρασκευής των $ 1,0704.

Το πιο ισχυρό δολάριο θα ασκήσει πίεση για τα πολύτιμα μέταλλα. Ο χρυσός διαμορφώθηκε στα 1.092,20 δολάρια ανά ουγγιά, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών των 1.085,50 τη Δευτέρα.

Ο Χαλκός υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων των 4.940 δολαρίων ανά τόνο, από τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση από την Κίνα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Αυτή την εβδομάδα θα μάθουμε με ακρίβεια το τι συμβαίνει στην Πειραιώς, που πρώτη 'ξεκίνησε τον χορό', ενώ τα βιβλία προσφορών ανοίγουν και για Eurobank και Αlpha Bank, με βάση τις ανακοινώσεις. Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη, μιας και υπάρχει η πίεση χρόνου, ενώ οι μικρό επενδυτές αν δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ θα υποστούν τεράστιο dilution.

Από την άλλη η Κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τα ανοιχτά θέματα που έχει με τους Δανειστές για να μπορέσει να προχωρήσει και η αξιολόγηση που ουσιαστικά θα απελευθερώσει την δόση των δύο δις και που θα δώσει ανάσα στις υποχρεώσεις του Κράτους.

Δρόμος χωρίς γυρισμό, μιας και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών εδώ που έχουμε φτάσει και απλά πολύ σύντομα θα μάθουμε με τι φόρους θα κλείσει η διαφορά και τι θα συμβεί με τα "κόκκινα" δάνεια και τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, αλλά και άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν.

Φαίνεται πως το επόμενο δίμηνο θα είναι "καυτό" μιας και όλα δείχνουν ότι θα μπει στο τραπέζι και το Ασφαλιστικό, που είναι και το πιο καίριο πρόβλημα για το Κράτος.

Από την άλλη, όλα δείχνουν πως αμέσως μετά τα βιβλία προσφορών θα έρθει το ΤΧΣ να καλύψει τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου, για να καλυφτεί πλήρως το αναγκαίο κεφάλαιο που χρειάζεται κάθε Τράπεζα.

Τα Αεροδρόμια που είχαν κλείσει με διαγωνισμό από την προηγούμενη Κυβέρνηση, πλέον πιστοποιήθηκαν και από την παρούσα, γεγονός θετικό. Μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα συμβεί το ίδιο και με το Ελληνικό, που είναι και ο μεγαλύτερο επενδυτικό έργο που μπορεί να δώσει πραγματικά ανάσα, τόσο με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και άνοδο του Τουρισμού στο μέλλον. Πολύ περισσότερο όμως θα δώσει μία αλλαγή της ψυχολογίας γενικότερα.

Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι για την τελική έκβαση και της Αγοράς, αν και εδώ που έχουμε φτάσει καλό θα ήταν να περιμένουμε νέα υψηλά για να ακολουθήσουμε την κίνηση.

Το 2016 θα πρέπει να είναι το έτος εκείνο που θα βάλει τις βάσεις, για να μπορέσει η Οικονομία να κάνει το "come back" θυμίζοντας πως έχει την βοήθεια της Ευρώπης για να μπορέσει να τα καταφέρει. Η κατάσταση είναι στα χέρια της Κυβέρνησης που πάση θυσία πρέπει να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, για να μπορέσει αμέσως μετά να κάνει την διαφορά. Ουσιαστικά δεν έχουμε κάποια άλλη διέξοδο και πλέον μένει να ακολουθήσει πολιτικές που θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα επανακτηθεί και πάλι την χαμένη εμπιστοσύνη, που τόσο λείπει από την Χώρα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο ασθενής πληθωρισμός της Κίνας προσθέτει στο συναίσθημα έναντι των κινδύνων

Οι Ασιατικές μετοχές διόρθωσαν μετά το sell-off στην αγορά των ΗΠΑ με ανατροπή από μια μέρα στην άλλη, αντανακλώντας τη διάχυση της αύξησης στις ανησυχίες για τον κίνδυνο λόγω των επερχόμενων αποφάσεων της Fed. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,3% στην πρωινή συνεδρίαση, υποχωρώντας από το υψηλό μηνιαίο του. S & P / ASX υποχώρησε 0,5%, και της Κίνας ο SHCOMP ήταν κάτω από 0,3%.

Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμό της Κίνας τον Οκτώβριο  προσθέτει στο συναίσθημα έναντι των κινδύνων. Πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ ήταν 1,3% y / y, από 1,6% το Σεπτέμβριο, εξάλλου, ο δομικός πληθωρισμός (εκτός της ενέργειας και των τροφίμων) μετριάστηκε άλλες 10bp στο 1,5% y / y, ένα ανησυχητικό σημάδι επί  της αύξησης των κινδύνων αποπληθωρισμού.  Παρά το ότι μετριάστηκε η ανάπτυξη, η Ερευνητική ομάδα μας επί των εμπορευμάτων πιστεύει ότι η Κίνα θα συνεχίσει το στρατηγικό πρόγραμμα απόθεμα πετρελαίου ως το 2020, που καλύπτει 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου. Η 5η Ολομέλεια της Κίνας και 13ο πενταετές σχέδιο είναι μια υπενθύμιση ότι οι πολιτικές και οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί επιτελούνται κάτω από ένα πολύ διαφορετικό σύστημα από ό, τι στις δημοκρατίες δυτικού τύπου.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές υποχώρησαν σχεδόν 1% εν μία νυκτί, από τις ανησυχίες η αύξηση των επιτοκίων της Fed θα μεγαλώσει το συναίσθημα πάνω στους οικονομικούς κίνδυνους.

Ειδήσεις για το εσωτερικό

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Όπως διευκρίνισε, η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να κλείσει τα εναπομείναντα ζητήματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το Eurogroup στάθηκε στην ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές» τιτλοφορείται άρθρο των Financial Times που αναφέρουν ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να επανασυνδεθεί με τις διεθνείς αγορές. Στο άρθρο επισημαίνεται πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές τον περασμένο Ιούλιο και τώρα η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια επιστροφή στις αγορές, που θα μπορούσε να έρθει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Διάταξη τύπου «για να το σώσεις θα πρέπει να πληρώσεις» θα προωθήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί η συμβιβαστική λύση με τους δανειστές και να κλείσει τοθέμα με τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Η διάταξη θα κινείται στη λογική του νόμου που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Ουδείς -πλην ελάχιστων περιπτώσεων δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση- θα διατηρεί ασυλία από τον πλειστηριασμό, παρά μόνο αν κάθε μήνα καταβάλλει ένα ποσό στην τράπεζα στην οποία οφείλει το στεγαστικό δάνειο σε ένδειξη «καλής θέλησης».

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μέσα στην εβδομάδα, με κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ, το Eurogroup επικροτεί τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα μέτρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.  Παράλληλα, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Παράταση της απαγόρευσης ανοικτών πωλήσεων επί των τραπεζικών μετοχών, έως και τις 7 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το δ.σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έλαβε υπ’ όψιν του ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προσωρινή αυτή απαγόρευση καταλαμβάνει και τις πωλήσεις μετοχών που πρόκειται να εκκαθαριστούν με αγορά εντός της ίδιας ημέρας (ενδοσυνεδριακά) και τις συναλλαγές επί των παραστατικών τίτλων μετοχών (ADRs ή GDRs) και επί παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) που αντιπροσωπεύουν μετοχές.

Τηνάμεση έναρξη της Αρχικής Περιόδου Άσκησης των Προτάσεων Ανταλλαγής, που ανακοινώθηκαν με το από 28 Οκτωβρίου 2015 πληροφοριακό σημείωμα προτάσεως ανταλλαγής, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Συγκεκριμένα, η περίοδος αποδοχής για τα ομόλογα της Alpha Bank  ξεκίνησε χθες και λήγει στις 12 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση κατέγραψε το αργό σήμερα, χάνοντας και τα επίπεδα των 44 δολαρίων, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα ο χρυσός, διακόπτοντας το επταήμερο πτωτικό του σερί.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη μόλις 40 σεντς, στα 1.088,10  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1%, κλείνοντας στα 43,87 δολάρια το βαρέλι.

Ανάκαμψη παρουσίασαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, μετά τη βουτιά του Αυγούστου, αν και δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχει στη γερμανική οικονομία η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,6% και οι εισαγωγές κατά 3,6%, έναντι πτώσης 5,2% και 3,2%, αντίστοιχα, που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο.

Την άντληση 58 δισ. δολαρίων από δημοπρασία έντοκων γραμματίων, ανακοίνωσε  το αμερικανικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, αντλήθηκαν 30 δισ. δολάρια μέσω τρίμηνων έντοκων με επιτόκιο 0,135% και 28 δισ. δολάρια μέσω εξάμηνων έντοκων με επιτόκιο 0,340%. Σε  προηγούμενη δημοπρασία, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,11% και το 0,28% , αντίστοιχα.

Την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στοχεύει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, στις διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των έντεκα χωρών που υποστηρίζουν την καθιέρωση αυτού του φόρου. Όπως ανέφερε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ευελπιστεί να υπάρξει αποτέλεσμα το βράδυ. Σημειώνεται πως ο κ. Σέλινγκ, είναι ο πολιτικός συντονιστής των ένδεκα χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Αυστρία) οι οποίες υποστηρίζουν την καθιέρωση του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σε «ΒΒΒ+» από «Α» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση της Volkswagen ο οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook σε «αρνητικό».

Η υποβάθμιση της γερμανικής εταιρείας αντανακλά το πρόσφατο σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπών ρύπων, το οποίο ανάγκασε την Volkswagen να ανακαλέσει 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το σκάνδαλο θα έχει άμεσες και έμμεσες οικονομικής επιπτώσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Θετικές είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σε ό,τι αφορά την ιταλική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μείωση της ανεργίας από το φετινό 12,3% στο 11,7% το 2016 και στο 11% το 2017. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 1,4% τόσο το 2016 όσο και το 2017. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά το φετινό 134,3%, αναμένεται να μειωθεί στο 133,5% την ερχόμενη χρονιά και στο 131,8% το 2017.