Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 08:42

Aνοδικά προβλέπεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ ενδέχεται να κινηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς η μειωμένη παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό, εξ αιτίας των τυφώνων που έπληξαν στην περιοχή, δεν θα μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Συνολικά 23 από τους 49 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν ή το 47%, προέβλεψαν, ότι το πετρέλαιο θα σημειώσει άνοδο την επόμενη εβδομάδα. Δεκατέσσερις, ποσοστό 29%, είπαν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα υποχωρήσουν και 12 προέβλεψαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο, διατηρήθηκε 69% χαμηλότερα, από τα φυσιολογικά επίπεδα, χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του U.S. Minerals Management Service. Οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν αδρανήσει από τα τέλη Αυγούστου, όταν επλήγησαν από τον τυφώνα «Katrina». Η International Energy Agency (IEA), αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις προμήθειες από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ το τέταρτο τρίμηνο, κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως, σε έκθεσή της στις 11 Οκτωβρίου, κυρίως εξ αιτίας των ζημιών από τις καταιγίδες.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκε 1,24 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 63,08 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ημερών διαπραγμάτευσης, αυτήν την εβδομάδα. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina» στις ακτές του Κόλπου του Μεξικό. Σήμερα, το πετρέλαιο υποχώρησε 27 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 62,81 δολ. το βαρέλι, στις 10:24' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Την περασμένη εβδομάδα, 24 από τους 41 ερωτηθέντες, προέβλεπαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει, ενώ σε 35 από τις συνολικά 45 έρευνες που έγιναν, οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς του πετρελαίου, ήταν ακριβείς.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν 1 εκατ. βαρέλια, στα 306,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Αυτή, ήταν η πρώτη αύξηση των προμηθειών, σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων. Η παραγωγή σημείωσε κατά μέσον όρο αύξηση κατά 88.000 βαρέλια ημερησίως, φθάνοντας στα 3,9 εκατ. βαρέλια.