Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 11:36

TrygVesta: 915 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 5,68 δισ. κορώνες Δανίας, (915 εκατ. δολ.), άντλησε κατά τη δημόσια εγγραφή της η TrygVesta A/S, στη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στη Δανία, σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας. Οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος ασφαλιστικής εταιρείας της Σκανδιναβίας, κινήθηκαν ανοδικά κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους.

Η εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη, πούλησε μετοχές της προς 230 κορώνες τη μία, στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας προσφοράς, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 14%, στις 9:47' π.μ. στο Χρηματιστήριο της χώρας.

Η TrygVesta ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 537 εκατ. κορώνες, έναντι 296 εκατ. κορώνες, που είχε εμφανίσει το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα εμφανίσει προ φόρων κέρδη φέτος ύψους 2,1 δισ. κορώνες.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων, παρήγγειλαν 16 φορές τον αριθμό των μετοχών που αγοράστηκαν κατά τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με την εταιρεία. Περίπου 80% των μετοχών κατά τη δημόσια εγγραφή, προήλθαν από χρήματα διαχειριστών κεφαλαίων και το υπόλοιπο από μεμονωμένους επενδυτές στη Δανία.

Η δημόσια εγγραφή, ήταν η μεγαλύτερη στη Δανία, από την διάθεση των μετοχών της Tele Danmark, σήμερα TDC A/S, ύψους 2,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, το 1994.