Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2001 16:13

Παπαντωνίου: Αύξηση του μέσου πραγματικού μισθού κατά 2% το 2001

Αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων κατά 2% το 2001, προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης «Τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας».

Για την πορεία των δημοσίων οικονομικών είπε ότι το εξάμηνο έκλεισε με πλεόνασμα 60 δισεκατομμύρια δραχμές και ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος να έχουμε πλεόνασμα στο τέλος του τρέχοντος έτους 200 δισ. δραχμές.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία των εσόδων είπε ότι όπως συμβαίνει πάντοτε, αλλού υπάρχει στέρηση και αλλού υπερκαλύπτεται ο στόχος. Για παράδειγμα, τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 400 δισ. δρχ ενώ του ΦΠΑ αυξάνονται κατά 50% ταχύτερα από τον οικονομικό τζίρο. Αναμένεται ότι στο τέλος του έτους θα υπάρξουν έσοδα, παραπάνω από όσα είχαν υπολογιστεί, συνολικού ύψους 200 δισ.δρχ.

Για τις επενδύσεις αναμένεται αύξηση 10% φέτος σε σχέση με πέρυσι, οπότε μπορούμε να μιλάμε για ρυθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην ευρωζώνη. Και οι ιδιωτικές επενδύσεις σημειώνουν επίσης σημαντική άνοδο.

Η αύξηση των επενδύσεων, έχει ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο κ.Παπαντωνίου και την αύξηση της απασχόλησης. Για το 2001 αναμένεται αύξηση της απασχόλησης κατά 1,2% έναντι μηδενικής αύξησης του 2000.

Τέλος, αναφερόμενος στο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, είπε ότι στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί ο στόχος των 200 δισ. δρχ.