Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 18:00

Η ΤτΕ για τις αποδοχές του Δοικητή της Ν. Γκαργκάνα

Από την 1-1-2002 η αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει κατά ποσοστό ίσο με τη μέση αύξηση των αποδοχών του προσωπικού της Τράπεζας με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας Τραπεζών - ΟΤΟΕ και τις εκάστοτε Επιχειρησιακές Συμβάσεις, όπως ισχύει και με τις αποφάσεις των μελών της Διοίκησης. Ετσι πέρυσι, η αύξηση των αποδοχών διαμορφώθηκε στο 4,5%.

Αυτό αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις αυξήσεις στις ετήσιες αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας Νίκου Γκαργκάνα.

Όπως λοιπόν διευκρινίζει η ΤτΕ, οι αποδοχές αυτές προσδιορίζονται επακριβώς από απόφαση που είχε λάβει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας το καλοκαίρι του 2001. Η απόφαση θεσμοθέτησε ένα πάγιο κανόνα, που αφορά τόσο τις αποδοχές των μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής όσο και της διοίκησης της ΤτΕ (δηλαδή του διοικητή και των δύο υποδιοικητών). Διοικητής της ΤτΕ ήταν τότε ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος και την σχετική εισήγηση είχε κάνει ο τότε υποδιοικητής και νυν διοικητής της ΤτΕ κ. Γκαργκάνας. Το σκεπτικό της διοίκησης ήταν ότι, μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου για την ανεξαρτησία της ΤτΕ, θα έπρεπε να καθιερωθεί μία φόρμουλα προκειμένου με αυτοματοποιημένο τρόπο να προκύπτουν κάθε χρόνο οι μισθολογικές αυξήσεις, χωρίς να εμπλέκεται στη διαδικασία αυτή η διοίκηση της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι από την 1-1-2002 η αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας προκύπτει κατά ποσοστό ίσο με τη μέση αύξηση των αποδοχών του προσωπικού της Τράπεζας με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας Τραπεζών - ΟΤΟΕ και τις εκάστοτε Επιχειρησιακές Συμβάσεις, όπως ισχύει και με τις αποφάσεις των μελών της Διοίκησης. Ετσι η αύξηση των αποδοχών πέρυσι διαμορφώθηκε στο 4,5%.

«Ο καθένας κρίνεται», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσωπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου στο pressroom, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του κ. Γκαργκάνα να αυξήσει –σύμφωνα με πληροφορίες- κατά 18% τις αποδοχές του.

O κ. Ρουσόπουλος εξάλλου, αρνήθηκε - παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις - να σχολιάσει περαιτέρω την αυτόνομη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου ότι, όπως είπε, θεσμικά «δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη διαδικασία».