Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 10:12

Roche: Νέα αύξηση της παραγωγής του «Tamiflu»

ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ και πάλι την παραγωγή του «Tamiflu», του σκευάσματος κατά της γρίπης, η Roche Holding AG, καθώς φαίνεται ότι το φάρμακο, μάχεται τη γρίπη των πουλερικών και η εταιρεία δέχεται πιέσεις από πολιτικούς να δώσει τα συστατικά για το προϊόν.

Η εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελβετίας, θα «συζητήσει όλες τις δυνατές πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης και παροχής αδειών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ιδιωτική εταιρεία, που θα μας προσεγγίσει για την παραγωγή του «Tamiflu» ή θα συνεργαστεί μαζί μας για την παραγωγή του», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Περισσότερα από 12 εργοστάσια παράγουν τώρα το φάρμακο, μετά την έγκριση που απέσπασε η Roche από την αρμόδια επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (Food & Drug Administration) για την κατασκευή νέου εργοστασίου. Χθες, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Charles Schumer, έστειλε επιστολή την Roche, ζητώντας της να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για να αυξήσει την παραγωγή. Οι ΗΠΑ, έχουν ποσότητες του φαρμάκου για την προστασία μόνο του 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών στη Ν. Υόρκη.

«Χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν κάνει περισσότερες παραγγελίες του «Tamiflu», από όσες μπορεί να καλύψει με την τρέχουσα δυναμικότητά της η Roche», αναφέρεται στην επιστολή του Schumer. «Για το καλό της δημόσιας υγείας, σας παροτρύνω οικειοθελώς να προβείτε στην άρση της πατέντας σας, ώστε και άλλες εταιρείες να σας στηρίξουν στην κάλυψη αυτών των παραγγελιών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), των Ηνωμένων Εθνών, έχει εισηγηθεί να χορηγηθεί το «Tamiflu» σε εργαζόμενους σε μονάδες παραγωγής πουλερικών. Οι πωλήσεις του «Tamiflu», κινήθηκαν ανοδικά, καθώς χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, παρήγγειλαν σκευάσματα αξίας πλέον του 1,4 δισ. δολ. για να πολεμήσουν τη γρίπη των πουλερικών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων στην Ασία και την εφμάνιση κρουσμάτων σε πουλερικά στη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο ιός, που γεννήθηκε στη Νοτιο-Ανατολική Ασία, μετακινήθηκε μέσω της Κίνας και της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σφαγιαστούν περισσότερα από 140 εκατ. πουλιά, ύποπτα για πανδημία μεταξύ των ανθρώπων, ενώ απειλεί τον κλάδο πουλερικών της Ε.Ε., ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο, η Roche είπε ότι δωρίζει 3 εκατ. «Tamiflu» στον ΠΟΥ ως απόθεμα, το οποίο λένε οι ειδικοί ενδέχεται να βοηθήσει στην αποτροπή μιας πανδημίας από τη γρίπη των πουλερικών. Η Roche έχει πει ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του φαρμάκου τουλάχιστον 10 φορές από το 2003 έως το 2006, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση.

Οι πωλήσεις του «Tamiflu» αυξήθηκαν περισσότερο από τέσσερις φορές το πρώτο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας στα 580 εκατ. ελβετικά φράγκα (448 εκατ. δολ.) και ενδέχεται να φθάσουν τα 800 εκατ. φράγκα, φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Roche, τον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News