Στις «διαθέσεις» των τραπεζικών μετοχών υπέκυψε για ακόμη μία ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάγραψε σημαντικές απώλειες σήμερα, κινούμενο στη σκιά της έναρξης των διαδικασιών για τις αυξήσεις κεφαλαίων του τραπεζικού κλάδου.
Στις «διαθέσεις» των τραπεζικών μετοχών υπέκυψε για ακόμη μία ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάγραψε σημαντικές απώλειες σήμερα, κινούμενο στη σκιά της έναρξης των διαδικασιών για τις αυξήσεις κεφαλαίων του τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,33% στις 708,59 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 719,67 μονάδες και η χαμηλότερη στις 704,56. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 37,17% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 41,24 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,82 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,85% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,55%.
Η σημερινή εικόνα του τραπεζικού κλάδου απήχε πολύ από εκείνη που υπήρξε μετά τις ανακοινώσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Την αρχική ευφορία διαδέχτηκε ο σκεπτικισμός και οι αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων, με την αγορά να «μελετά» τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Παραδοσιακά άλλωστε πριν από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου παρατηρείται έντονη μεταβλητότητα, καθώς η αγορά είτε ρευστοποιεί θέσεις, προκειμένου να διαθέσει τα κεφάλαια στην αύξηση, είτε στηρίζει τις μετοχές ώστε να βελτιώσει την εικόνα της. Οι επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι κρίσιμες, με τους επενδυτές να καλούνται να προσέξουν ιδιαιτέρως πριν προβούν σε κάποια κίνηση.
Η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε σε τραπεζικούς ρυθμούς, απουσία κάποιου καταλύτη που μπορεί να τη διαφοροποιήσει. Άλλωστε η αξιολόγηση της υλοποίησης του τρίτου προγράμματος στήριξης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γεγονός που συντηρεί την αγορά σε μια μετριοπαθή στάση.
Στο μεταξύ, η αγορά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις επισκέψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Ελλάδα, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να υπενθυμίζει ότι ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε η θεσμοί να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκταμιευθούν πόροι προς την Ελλάδα χωρίς συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Στο ταμπλό τώρα, σχεδόν το 60% του σημερινού τζίρου απορροφήθηκε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν και τις υψηλότερες απώλειες. Η Πειραιώς (-22,55%) και η Alpha Bank (-18,30%), βρέθηκαν στο προσκήνιο, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι μετοχές της Eurobank (-9,09%), της Εθνικής (-4,09%), της ΔΕΗ (-2,34%), της Grivalia Properties (-2,15%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,11%) και της Ελλάκτωρ (-1,63%).
Στον αντίποδα, έξι μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με κέρδη, ήτοι οι μετοχές της Τιτάν (+2,45%), της Coca Cola HBC (+1,69%), της Folli Follie (+1,67%), της Jumbo (+1,11%), του ΟΤΕ (+0,57%) και της ΜΕΤΚΑ (+0,11%). Μάλιστα η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε σήμερα την 21η ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες 22.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-11,38%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+2,24%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 62 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.