Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 16:36

Γαλλική ενεργειακή επένδυση 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ ξεκινά στην Ελλάδα ο κολοσσός της παγκόσμιας ενέργειας, η γαλλική εταιρεία Electricite de France (EDF). Η πρώτη μονάδα αιολικής ενέργειας της EDF, ισχύος 36 MW, από το σύνολο των επενδυτικών προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας που θα αναπτύξει σε διάστημα τριετίας, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή στη θέση Μαλαβριά της Κοινότητας Διδύμων του Δήμου Κρανιδίου Αργολίδας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

Σε δηλώσεις του για την είσοδο του Ομίλου EDF στην εγχώρια αγορά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) Γιάννης Αναστασόπουλος δήλωσε ότι «η υλοποίηση της επένδυσης από μία εταιρεία με διεθνή εμβέλεια στον τομέα της ενέργειας αποτυπώνει αφενός την θεαματική αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, αφετέρου την αποδοχή της στρατηγικής μας να επιλεγούν συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας οι οποίοι συγκεντρώνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Οπως ανέφερε, «η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί την απαρχή μίας αλυσίδας προγραμμάτων που θα αναδιατάξουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη, τους καταναλωτές, την ανταγωνιστικότητα και γενικότερα στην ελληνική οικονομία που αλλάζει ταχύτητα».

Η EDF Energies Nouvelles (ΕΕΝ), του Ομίλου EDF, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ίδρυσε τον Ιούλιο του 2005 στην Ελλάδα την εταιρεία EEN Hellas A.E. Το 75% των εγκαταστημένων μονάδων παραγωγής της ΕΕΝ βρίσκεται σε χώρες εκτός Γαλλίας.

Στόχος της εταιρείας για τη χώρα μας είναι η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 500 MW σε διάστημα τριετίας, επενδύοντας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, εκτός της Γαλλίας, δραστηριοποιείται ήδη στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία , το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Το 2004 η μητρική της ΕΕΝ, EDF, πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 46,9 δισεκατομμύρια ευρώ και κέρδη 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας 167.310 υπαλλήλους και έχοντας 42,1 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ