Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για έκτη ημέρα. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της LG.Philips LCD Co. σημειώνουν απώλειες, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, μετά την άνοδο των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,9%, φθάνοντας στις 107,38 μονάδες, στις 12 μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης οδεύει να σημειώσει απώλειες 3,3% σε έξι ημέρες, για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέντε μηνών. Εννέα από τους 10 κλάδους που αποτελούν τον δείκτη, κινούντο πτωτικά.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, έχανε 0,8%, φθάνοντας στις 13.240,70 μονάδες, τη στιγμή που ο Hang Seng σημείωνε απώλειες 1,2% στο Χονγκ Κονγκ. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, υποχωρούσε 2,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Απώλειες σημείωναν και οι άλλοι δείκτες στις αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's Index έκλεισε με απώλειες 1%, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ότι οι τιμές που κατέβαλαν οι βιομηχανίες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί, αναρριχήθηκαν 1,9%. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι τιμές παραγωγού θα σημείωναν άνοδο 1,2%.