Μια θετική τοποθέτηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, επί του θέματος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, θα αναζητήσουν σήμερα το απόγευμα τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις μεταξύ τους συναντήσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Μια θετική τοποθέτηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, επί του θέματος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, θα αναζητήσουν σήμερα το απόγευμα τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις μεταξύ τους συναντήσεις.
Με το θέμα να παραμένει σε αδιέξοδο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να διευθετηθεί πολιτικά. Για το λόγο αυτό, μετά τη σαφή στήριξη που παρείχε πριν από λίγες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η προσοχή είναι στραμμένη στον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο της Ε.Ε., καθώς ο ίδιος γνωρίζει καλά τα τεχνικά περιθώρια ανοχής των δανειστών, πολύ δε περισσότερο, όταν το συγκεκριμένο πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί έως και το τέλος Νοεμβρίου του 2015, ωστόσο, επειδή είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανακεφαλαιοποίηση, τέθηκε στην ατζέντα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, περιθώριο για την εξεύρεση λύσης μέσω των τεχνικών κλιμακίων δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι το χάσμα μεταξύ των θέσεων ως προς τα οικονομικά κριτήρια που θέτουν οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και δανειστές) είναι αγεφύρωτο. Μπορεί οι συζητήσεις να συνεχίζονται, ωστόσο η απόσταση είναι μεγάλη, επισημαίνουν οι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή βελτίωση των όρων που θέτουν οι δανειστές. Εντούτοις, η βελτίωση αυτή απέχει κατά πολύ από τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης επί των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Αν και το ζήτημα σχετίζεται άμεσα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο, έχοντας τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί από τις θέσεις του. «Αυτό που θα τονιστεί σε όλους τους τόνους και στον Πιερ Μοσκοβισί είναι ότι οι προτάσεις των τεχνοκρατών δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε καμία περίπτωση» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μετακινηθεί - υποχωρήσει πάρα πολύ από τις θέσεις του περασμένου Ιανουαρίου.
Τη στιγμή όμως που παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να κινηθεί και ως προς τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Ομοίως, ο δεσμευτικός χρόνος για την επίλυση του θέματος είναι τα τέλη Νοεμβρίου.
Οπως προκύπτει από απαντητικό σημείωμα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στο επόμενο διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης των εταιρικών οφειλών με τη βελτίωση του νόμου 4307/2014 για να καταστεί πιο λειτουργικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω νόμος που φέρει την έγκριση των θεσμών, αλλά η παρούσα κυβέρνηση δεν τον έθεσε σε εφαρμογή, θα δεχτεί αρκετές τροποποιήσεις ως προς την εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών, που αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να είναι πιο «προστατευτικός», αλλά και στοχευμένες αλλαγές επί του πλαισίου διευθέτησης των χρεών για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, και συνεπώς οφειλές, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αθρόων εκκαθαρίσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Με έναν πολιτικό συμβιβασμό, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι δεν εκπλειστηριάζονται κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία κάτω των 150.000-170.000 ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το επιχείρημα ότι κατάφερε να απαλλάξει -έστω και για μερικούς μήνες- από τον κίνδυνο το 70% των δανειοληπτών.
Σύσκεψη
Αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών που εμπλέκονται στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανισθεί με ενιαία θέση και γραμμή στη συζήτηση στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και εν όψει της επίσκεψης του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί από σήμερα στην Αθήνα.