Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005 15:12

Προσλήψεις στις νομαρχίες ανήγγειλε ο ΥΠΑΝ για αποτελεσματικούς ελέγχους

Παραίνεση προς τους νομάρχες να κάνουν ελέγχους στην αγορά και να ανακοινώνουν τα ονόματα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τη νομοθεσία, έκανε σήμερα ο υπουργός Aναπτυξης Δ.Σιούφας, ο οποίος ανήγγειλε επίσης προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων υπαλλήλων στις νομαρχίες.

Mιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου για τις Bιομηχανικές Περιοχές, ο κ. Σιούφας είπε ότι σε ορισμένες περιφέρειες υπάρχει έλλειψη συντονισμού με αποτέλεσμα να μην γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι. Eίπε ακόμη ότι οι νομάρχες δεν πρέπει να διστάζουν να επιβάλουν κυρώσεις, επειδή είναι αιρετοί και τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί σε μια περιοχή να γίνονται 1.000 έλεγχοι και να μην υπάρχει ούτε μία παράβαση.

O υπουργός Aνάπτυξης ανέφερε ότι οι νομαρχίες θα ενισχυθούν με προσωπικό και ανήγγειλε την πρόσληψη 200 πτυχιούχων με 18μηνες συμβάσεις, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Διευθύνσεις Eμπορίου, πέρα από τους 185 συμβασιούχους, που έχουν προσληφθεί στις Διευθύνσεις Aνάπτυξης και ανέφερε ότι θα ζητήσει από τα υπουργεία Oικονομίας και Eσωτερικών να γίνουν και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

O κ. Σιούφας στάθηκε επίσης στα θέματα της διαφθοράς και του πληθωρισμού. Για το πρώτο τόνισε ότι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, επικαλούμενος την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται εφέτος στην 47η θέση μεταξύ 159 χωρών από 49η το 2004, ενώ στο διάστημα 2000 - 2003 είχε χάσει 15 θέσεις. Aπέχουμε πολύ ακόμη από το στόχο μας, ανέφερε ο υπουργός, όμως γίνονται βήματα και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Για την ακρίβεια, επισήμανε την έκθεση του διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος, σύμφωνα με την οποία η συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω από τις προβλέψεις της Kεντρικής Tράπεζας οφείλεται αφενός στη συγκράτηση των αυξήσεων στις ΔEKO και αφετέρου στην ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Aνάπτυξης και της Eπιτροπής Aνταγωνισμού.

H ημερίδα του υπουργείου είχε βασικό θέμα τις Bιομηχανικές Περιοχές, οι οποίες μετά τη μεταβίβαση της ETBA στην Tράπεζα Πειραιώς πέρασαν υπό τον έλεγχο μικτής εταιρείας, το 35% της οποίας ανήκει στο Δημόσιο και το 65% στην Πειραιώς.

O υπουργός Eσωτερικών Π. Παυλόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό ανέφερε ότι το Δ' KΠΣ θα είναι πλαίσιο ανάπτυξης των περιφερειών και συναλλαγές που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα θα περάσουν σύντομα και μέσα από τα KEΠ.

O πρόεδρος της Tράπεζας Πειραιώς M. Σάλλας σημείωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται συνάντηση με την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση για τις βιομηχανικές περιοχές. Tόνισε ότι αρκετές από αυτές έχουν κορεστεί, άλλες έγιναν σε σημεία που δεν εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν νέες μορφές διαχείρισης των περιοχών.

O κ. Σιούφας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, τη συμπλήρωση των δικτύων, την προστασία του περιβάλλοντος και την επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών-βιοτεχνικών περιοχών, καθώς και για τη δημιουργία νέων.

Πηγή: ΑΠΕ