Η ΠΤΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τα αμερικανικά blue chips αλλά η Ευρώπη σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Αύγουστο του 2004 ενώ ο Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα του μήνα.
Η ΠΤΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τα αμερικανικά blue chips αλλά η Ευρώπη σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Αύγουστο του 2004 ενώ ο Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα του μήνα.
Τη μεγαλύτερη πτώση μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το περασμένο καλοκαίρι σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω των ανησυχιών ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και τους ρυθμούς αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας.
«Υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επιβραδυνθεί, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων» τόνισε ο κ. Kenneth Blomqvist, διαχειριστής της Handelsbanken Asset Management στη Στοκχόλμη.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 4.845,98 μονάδες με πτώση 2,05%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.375,09 μονάδες με απώλειες 1,93% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.167,80 μονάδες χαμηλότερα κατά 1,83%.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης θα αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που έχει οδηγήσει το δείκτη Stoxx 600 χαμηλότερα κατά 5% σε σχέση με το υψηλό τρεισήμισι ετών που είχε καταγράψει στις 4 Οκτωβρίου 2005.
Η ανάκαμψη στη Wall Street υποστηρίχθηκε από την πτώση των τιμών ενέργειας κατά ένα δολάριο και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ που συνέστησαν τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων νωρίτερα του αναμενόμενου.
Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης πριν ανακάμψουν τη δεύτερη ώρα για να σταθεροποιηθούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Οι μετοχές ανέκαμψαν όταν ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 «φλέρταρε» με τα κατώτερα του Οκτωβρίου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνοιλκά 128,87 μονάδες, ποσοστό 1,25%, φθάνοντας στις 10.414,13 μονάδες. Με άνοδο 35,24 μονάδων, ποσοστό 1,71%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.091,24 μονάδες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κερδοφορίες τρίτου τριμήνου ενδεχομένως να είναι καλές και οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο αρκετά ικανοποιητικές ώστε να «παγώσουν» μερικές ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα πλήξουν τα εταιρικά κέρδη. Αλλά μέχρι στιγμής, οι κερδοφορίες διαψεύδουν και οι επενδυτές ανησυχούν.
Η πρώτη εβδομάδα δεν έφερε στη δημοσιότητα κερδοφορίες αρκετά ισχυρές ώστε να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για το πετρέλαιο και τα επιτόκια. Ο Nikkei έκλεισε με πτώση 1,67% κλείνοντας στις 13.129,49 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ