Τις τρεις διαφορές που έχει η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις προηγούμενες ανέλυσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε και αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Τις τρεις διαφορές που έχει η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις προηγούμενες ανέλυσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε και αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι διαφορές αφορούν:
α) η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση έρχεται να αντιμετωπίσει «ταυτόχρονα και παράλληλα» την διαδικασία αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων. «Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οριστική αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος», πρόσθεσε.
β) την λειτουργία των μετοχών του Δημοσίου και δημόσιου συμφέροντος. Στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις οι μετοχές του Δημοσίου ήταν προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ σήμερα αφενός όλες οι νέες μετοχές είναι κοινές και με δικαίωμα ψήφου και αφετέρου προβλέπεται ότι οι παλαιές προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές με δικαίωμα ψήφου, ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Υπάρχει μία δύσκολη εξίσωση. Είναι οι παλαιοί μέτοχοι (Δημόσιο και ιδιώτες), οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, οι ομολογιούχοι και οι νέες μετοχές του Δημοσίου. Η ισορροπία πρέπει να είναι πλήρης για να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
γ) την δυνατότητα για αλλαγή διοικήσεων. «Η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς πρόβλεψη για αλλαγή διοικήσεων ήταν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι ελληνική πατέντα», τόνισε ο κ. Σταθάκης επισημαίνοντας πως «οπουδήποτε έγινε ανακεφαλαιοποίηση άλλαξαν οι διοικήσεις, μπορεί να μην έγιναν κρατικές, αλλά άλλαξαν οι διοικήσεις». Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερους κανόνες, είπε ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζοντας πάντως ότι «δεν μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».
Η αντιπαράθεση του κ. Σταθάκη με τον κ. Μεϊμαράκη έγινε με αφορμή την προκήρυξη των εκλογών μετά την συμφωνία. Ο υπουργός είπε ότι ουσιαστικά ο λαός ενέκρινε την συμφωνία με την ψήφο του, αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι «οι εκλογές έγιναν χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν τι είχατε υπογράψει στις 14 Αυγούστου».
Ακόμη ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ. ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα, ότι θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες ή ότι θα υπάρξει έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. χαρτί υγείας). «Μας δίνετε υπερφυσικές δυνάμεις», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν βοηθούν» αυτές οι δηλώσεις, αλλά επεσήμανε: «Δεν καταλαβαίνω, θα μας φιμώσετε; Έτσι ήθελε να πει ένας βουλευτής έτσι είπε. Και στο κάτω κάτω αυτό ο βουλευτής κρίθηκε στις εκλογές».
newsroom naftemporiki.gr