Χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 263 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Alpha Bank υπό το βασικό σενάριο ενώ υπό το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 263 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Alpha Bank υπό το βασικό σενάριο ενώ υπό το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση, κατέγραψε σημαντική επίδοση στη Συνολική Αξιολόγηση 2015 που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τα υψηλά ελάχιστα όρια στους Δείκτες Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) και την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών 940 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2014, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω την ποιότητα των κεφαλαίων.
Το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού ανήλθε σε 1.746 εκατ.ευρώ και οφείλεται πρωτίστως σε προβλέψεις από τη Συλλογική Αξιολόγηση Δανείων και δευτερευόντως στον Έλεγχο των Φακέλων Πιστοδοτήσεων, τα οποία αναλογούν σε 52% και 30% αντιστοίχως επί του συνολικού αποτελέσματος.
Η Συνολική Αξιολόγηση περιελάμβανε τον Έλεγχο της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (Asset Quality Review - “AQR”) και την Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test) υπό το βασικό σενάριο και υπό το δυσμενές σενάριο με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του 2017. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από την Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων προσδιορίσθηκαν ως η διαφορά μεταξύ του χαμηλότερου Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) για χρονικό διάστημα 2,5 ετών ως εξής:
Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) την 30.6.2015, προσαρμοσμένος κατά 305 μονάδες βάσεως ή 1.746 εκατ. ευρώ βάσει του αποτελέσματος του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού, διαμορφώνεται σε 9,64% και υπερβαίνει το ελάχιστο όριο υπό το βασικό σενάριο.
Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) υπό το βασικό σενάριο διαμορφώνεται σε 8,98%, προσαρμοσμένος κατά 66 μονάδες βάσεως συνολικά και οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε μόλις 263 εκατ.ευρώ.
Υπό το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 2.743 εκατ. ευρώ και οφείλονται εν μέρει στο υψηλότερο ελάχιστο όριο του 8,0% εν συγκρίσει με το 5,5% της Συνολικής Αξιολογήσεως 2014 της ΕΚΤ, καθώς και στις αυστηρότερες προσαρμογές στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού και της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων.
Τη δεύτερη χαμηλότερη κεφαλαιακή ανάγκη στο δυσμενές σενάριο, χωρίς να έχει το «μαξιλάρι» των 940 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών που είχε αποπληρώσει πέρυσι καταγράφει η Alpha Bank.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των stress tests, μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, η Alpha Bank έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στο AQR, τον υψηλότερο Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) μετά το AQR, που ανέρχεται σε 9,64%, τον υψηλότερο Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) για το βασικό σενάριο, που ανέρχεται σε 8,98%, όπως επίσης τον υψηλότερο Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) για το δυσμενές σενάριο, που ανέρχεται σε 2,10% και τη χαμηλότερη κεφαλαιακή ανάγκη στο βασικό σενάριο, μόλις 263 εκατ.ευρώ.