Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετάσχει και η τράπεζα EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο επιδιώκει ολοκλήρωση των δράσεων του νομοσχεδίου έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 προκειμένου να μην υπάρξει bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετάσχει και η τράπεζα EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο επιδιώκει ολοκλήρωση των δράσεων του νομοσχεδίου έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 προκειμένου να μην υπάρξει bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση θα ψηφιστεί έως το Σάββατο το βράδυ, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι χρηματοπιστωτικές, δηλαδή, ανάγκες κάθε τράπεζας για τις οποίες υπάρχουν δύο σενάρια: το βασικό [base line] και το δυσμενές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, στο βασικό σενάριο (base line) είναι σε τέτοιο ύψος που μπορούν να καλυφτούν από ιδιωτικά κεφάλαια.
Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν οι ιδιώτες να καλύψουν το ποσό, η όποια τράπεζα θα μπει σε διαδικασία εξυγίανσης (resolution), πάντως, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι σύμφωνα με όλα τα δεδομένα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, με βάση τη συμφωνία προβλέπεται η διάθεση 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.
Το κομμάτι του κεφαλαίου που θα χρειαστεί για να καλυφθεί το δυσμενές σενάριο κάθε τράπεζας, θα μετατραπεί σε κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τα ομόλογα τύπου Coco’s (Contingent Convertible Bonds). Πρόκειται για «υπό αίρεση» μετατρέψιμα ομόλογα με υψηλή απόδοση, 8% έως 10%, που μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.
Όπως σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ, τα συγκεκριμένα ομόλογα «παρέχουν χρηματοοικονομική στήριξη και μειώνουν το κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν την δυνατότητα δημιουργίας εσόδων».
Οι προνομιούχες μετοχές που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο είναι ήδη τραπεζικό κεφάλαιο και μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης είναι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν και τα κέρδη του.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου διευκρινίζεται ότι δεν πρέπει να είναι απεριόριστο καθώς και ο έλεγχος στις τράπεζες χρειάζεται αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες στο να επενδύσουν κεφάλαιο.
Εκτίμηση του υπουργείου είναι ακόμα ότι δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.
Σημειώνουν δε ότι οι θεσμοί θέλουν ένα ισχυρό ΤΧΣ για να ελέγχει τον τρόπο χορήγησης δανείων, ενώ καταγράφουν την διαφωνία της ελληνικής πλευράς ως προς ύψος της αμοιβής των στελεχών του ΤΧΣ και την ασυλία τους.
Στον αντίποδα το κουαρτέτο υπογραμμίζει ότι το άσυλο προστατεύει τα μέλη του ΤΧΣ από ομαδικές μηνύσεις.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών, από διεθνή επιτροπή, στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.
Εξάλλου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση τόσο για το νόμο Κατσέλη και για τα «κόκκινα δάνεια».