Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 12:41

IOBE: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο

ΑΝΟΔΟ 4,4 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε τον περασμένο μήνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ύστερα από πέντε μήνες μειώσεων, σύμφωνα με την έρευνα Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η βελτίωση στηρίχθηκε κυρίως στις καλύτερες προοπτικές που καταγράφονται στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και κατά δεύτερο λόγο στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων στις κατασκευές. Στις υπηρεσίες η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και στην Ευρωζώνη, ενώ ανάλογες ήταν και οι εξελίξεις στους επιμέρους τομείς.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται σημαντική βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στις κατασκευές, ενώ στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται οριακή χειροτέρευση. Τέλος, και στην Ευρωζώνη η εμπιστοσύνη των καταναλωτών διατηρείται αμετάβλητη στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Σε οκτώ από το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωζώνης καταγράφεται αύξηση του Δείκτη Οικονομικού κλίματος. Ουσιαστική ήταν η άνοδος στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Αντίθετα στις Ιρλανδία Φιλανδία και Λουξεμβούργο καταγράφεται χειροτέρευση του κλίματος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Eλλάδα, το Σεπτέμβριο ανεκόπη η πτωτική πορεία του κλίματος στη Βιομηχανία και ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 97 μονάδες έναντι 90,5 μονάδων τον Ιούλιο . Η αύξηση οφείλεται αφενός στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών και αποθεμάτων και αφετέρου στις θετικότερες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μήνες.

Ειδικότερα, ενισχύεται στο 66% το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν οτι οι παραγγελίες είναι κανονικές για την εποχή και μειώνεται το ποσοστό αυτών που τις θεωρούν κατώτερες. Παρόμοια, αν και μικρότερης έντασης είναι η τάση στις παραγγελίες εξωτερικού.

¶νοδο της παραγωγής προβλέπει το 33% των επιχειρήσεων, ποσοστό ανώτερο των προηγούμενων μηνών αλλά και του προ έτους επιπέδου. Θετικότερες είναι εξάλλου και οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων και των εξαγωγών.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν αναμένει ουσιαστικές μεταβολές στην απασχόληση εργασίας καθώς οι προβλέψεις τους είναι σταθερά προσανατολισμένες σε διατήρηση του αριθμού των απασχολούμενων στα ίδια επίπεδα.

Ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού αυξάνεται στο 73,7% έναντι 73,1% τον Ιούλιο, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων σε ειδικό ερώτημα της έρευνας, που τίθεται τέσσερις φορές το χρόνο, για την ανταγωνιστική τους θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά, επισημαίνονται τα εξής: Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ανταγωνιστική τους θέση παρέμεινε αμετάβλhτη τόσο στην εγχώρια αγορά (79%) όσο και στις αγορές της ΕΕ (87%) και του υπόλοιπου κόσμου (83%). Παρατηρείται παράλληλα, μικρή βελτίωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι τα προϊόντα τους έγιναν πιο ανταγωνιστικά στην εγχώρια αγορά (15%).

Οι σχετικώς αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μή-νες καθώς και οι ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα ζήτησης και αποθεμάτων ο-δήγησαν σε σημαντική άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Κατανα-λωτικά Αγαθά, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 104,4 μονάδες, τιμή ανώτερη του Ιού-λιου (95,2 μονάδες) αλλά και του Σεπτεμβρίου του 2004. Παράλληλα, το μήνα αυτό είναι ισχυρότερες οι προβλέψεις ανόδου των πωλήσεων. Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξάνεται σε 76,2% έναντι 74,9% τον Ιούλιο, ενώ από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων συμπεραίνεται ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστι-κής θέσης τους στην εγχώρια αγορά. Θετικές αλλά μετριοπαθέστερες ήταν οι εκτι-μήσεις για τις αγορές τις ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου.

Θετικό είναι το κλίμα και στην ομάδα των Κεφαλαιουχικών Αγαθών. Ο Δείκτης Ε-πιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε στις 87 μονάδες έναντι 76,8 μονάδων τον Ιού-λιο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αναμένουν άνοδο της παραγωγής τους προσεχείς μήνες, ενώ μικρότερης έντασης ήταν η συμβολή από τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Αντίθετα, αρνητι-κές παραμένουν οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών καθώς διευρύνεται το ποσοστό αυτών που κρίνουν ότι είναι κατώτερα του κανονικού για την εποχή. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η ανταγωνιστική θέση τους παρέμεινε αμετάβλητη στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων, που κρίνει ότι η θέση τους βελτιώθηκε αυξήθηκε: στην Εγχώρια αγορά: 14% στην ΕΕ :10% και στον υπόλοιπό κόσμο: 15%. (9%,7%, 12% αντίστοι-χα τον Ιούνιο)

Ευνοϊκότερο είναι το κλίμα και στα Ενδιάμεσα Αγαθά, τροφοδοτούμενο από τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων και τη βελτίωση των εκτιμήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών. Οι προβλέψεις όμως των επιχειρήσεων για την παραγωγή και τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες είναι μετριοπαθέστερες έναντι του Ιουλίου. Από την άλλη πλευρά θετικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση των μηνών εξασφαλισμένη παραγωγής σε 4,1, και του ποσοστού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στο 73,2%. Η ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό άνω του 80%, κρίνει ότι παρέμεινε αμετάβλητη σε όλες τις αγορές.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Λιγότερο αρνητικές οι προβλέψεις για την απασχόληση

Το Σεπτέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές σημείωσε άνοδο στις 69,3 μονάδες έναντι 65,7 μονάδων τον Ιούλιο. Η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων για την απασχόληση, αν και το ποσοστό αυτών που αναμένουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων παραμένει υψηλό. Δυσμενέστερες είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, στάση η οποία ενισχύεται περαιτέρω από την εκτίμηση ότι μειώνονται οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας σε 14,8 (16,5 τον Ιούλιο).

Στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την κατασκευαστική δραστηριότητα εμφανίζεται αύξηση, έναντι των προηγούμενων μηνών, του ποσοστού των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν εμπόδια που σχετίζονται με γραφειοκρατικές διαδικασίες και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (43%) ενώ ακολουθεί η ανεπάρκεια ζήτησης (23%). Μειωμένο έναντι του Ιουλίου, είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας χρηματοδότησης (19%), παραμένοντας ωστόσο κοντά στο μέσο όρο της περιόδου από την αρχή του έτους. Τέλος, μόλις το 14%, τιμή οριακά ανώτερη του Ιουλίου (10%) δηλώνει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα.

Οι εξελίξεις στους κλάδους του κατασκευαστικού τομέα ήταν οι ακόλουθες:

Στο σύνολο των Ιδιωτικών Κατασκευών, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι κατασκευές κατοικιών, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων εμφανίζει στασιμότητα στα επίπεδα του Ιουλίου. Τα προς εκτέλεση έργα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι αρνητικές. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών είναι συγκρατημένες και οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα του προηγούμενου μήνα (9,3 μήνες). Στους παράγοντες που επηρεάζουν την κατασκευαστική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων αναφέρει ότι παρεμποδίζεται από τη χαμηλή ζήτηση (37%), ενώ το 35% λειτουργεί απρόσκοπτα.

Δυσμενές παραμένει το κλίμα στον κλάδο των Δημοσίων Έργων. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι οι εργασίες το τρίμηνο που έληξε, σε σχέση με το προηγούμενο, ήταν μειωμένες (56%). Παράλληλα, παρατηρείται διεύρυνση του ποσοστού των επιχειρήσεων που θεωρούν το πρόγραμμα των εργασιών τους κάτω του κανονι-κού. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στην πτώση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής σε 17,5 έναντι 19,2 τον Ιούλιο. Τέλος οι προβλέψεις για την απασχόληση διατηρούνται αρνητικές, αν και περιορίζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει μείωση του προσωπικού. Σημαντικότερο εμπόδιο στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων αποτελούν παράγοντες που αφορούν προβλήματα γραφειοκρατίας και θεσμικού πλαισίου. Ακολουθούν η ανεπάρκεια χρηματοδότησης και η χαμηλή ζήτηση. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι η δραστηριότητα τους διεξάγεται απρόσκοπτα είναι αμελητέο.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Βελτίωση των προβλέψεων για τις πωλήσεις

Ενδείξεις ανάκαμψης της δραστηριότητας και βελτίωσης του κλίματος καταγράφονται το Σεπτέμβριο στο Λιανικό Εμπόριο. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε στις 105,7 μονάδες έναντι 98,1 μονάδων τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στη σημαντική ενίσχυση των προοπτικών αύξησης των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες. Ειδικότερα το 51% των επιχειρήσεων αναμένει άνοδο των πωλήσεων το προσεχές τρίμηνο έναντι ποσοστού 33% τον Ιούλιο. Αντίθετα συγκρατημένες παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, καθώς το ποσοστό αυτών που κρίνουν ότι μειώθηκαν υπερβαίνει το αντίστοιχο αυτών που εκτιμούν αύξηση. Παράλληλα, διατυπώνονται και ισχυρές προβλέψεις ανόδου του ύψους των παραγγελιών προς τους προμηθευτές. Τέλος δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων τους προσεχείς μήνες καθώς το 81% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Οι εξελίξεις σε ορισμένους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου ήταν το Σεπτέμβριο οι ακόλουθες:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Τρόφιμα –Ποτά -Καπνός» αυξήθηκε στις 87,7 μονάδες έναντι 76,6 μονάδων τον Ιούλιο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται αφενός στις ευνοϊκότερες προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μή-νες και αφετέρου στην έντονη ρευστοποίηση των αποθεμάτων, ενώ ισχυροποιούνται και οι προβλέψεις ανόδου των παραγγελιών προς τους προμηθευτές. Παρότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει σταθερότητα της απασχόλησης στα τρέχοντα επίπεδα, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει άνοδο του αριθμού των εργαζομένων.

Αισθητή ήταν η άνοδος του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Υφάσματα –Ένδυση-Υπόδηση» στις 145,6 μονάδες. Οι θετικότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα πωλήσεων την τρέχουσα περίοδο τροφοδότησαν ευνοϊκότερες προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση στο μέλλον. Παράλληλα σημειώνεται ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Οι προοπτικές για τις παραγγελίες προς προμηθευτές είναι ιδιαίτερα θετικές καθώς το 52% των επιχειρήσεων αναμένει άνοδο αυτών.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Είδη Οικιακού Εξοπλισμού καταγράφει υποχώρηση. Οι παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη αυτή είναι οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των πωλήσεων ενώ συγκρατημένες εμφανίζονται και οι προβλέψεις. Αντίθετα σημειώνεται τάση ρευστοποίησης των αποθεμάτων και καταγράφονται θετικότερες προοπτικές ανόδου των παραγγελιών προς τους προμηθευτές. Το κλίμα στο σύνολο του κλάδου επηρεάστηκε αρνητικά από τον υπό-κλάδο «Ηλεκτρικές Συσκευές» ενώ αντίθετα ευνοϊκότερη ήταν η στάση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον υπο-κλάδο «Λοιπός Οικιακός Εξοπλισμός».

Η βελτίωση των προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες οδήγησε σε άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Οχήματα-Ανταλλακτικά». Αντίθετα αρνητική ήταν η συμβολή των αποθεμάτων, τα οποία θεωρούνται υψηλά και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρούνται μετριοπαθείς. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές είναι ελαφρώς ανοδικές και οι προοπτικές εξέλιξης της απασχόλησης συγκρατημένες.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα «Πολυκαταστήματα» αυξήθηκε στις 101,4 μονάδες έναντι 92,8 μονάδων τον Ιούλιο. Θετική συμβολή στη διαμόρφωση του κλίματος προήλθε από τις θετικότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πωλήσεων την τρέχουσα περίοδο και την περαιτέρω ενίσχυση τους βραχυπρόθεσμα. Ευνοϊκές είναι εξάλλου οι προβλέψεις για τις παραγγελίες τους προς τους προμηθευτές τους προσεχείς μήνες. Τέλος η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (95%) αναμένει σταθερότητα της απασχόλησης στα τρέχοντα επίπεδα.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Αμετάβλητο το κλίμα, ενδείξεις πιθανής ανόδου της ζήτησης

Το Σεπτέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα του Ιουλίου. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 94,4 μονάδες, καθώς η οριακή βελτίωση των εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχειρήσεις το τελευταίο τρίμηνο αντισταθμίστηκε από τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την εξέλιξης της ζήτησης. Ειδικότερα, το 32% κρίνει ότι η κατάσταση της επιχείρησης κατά το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε βελτιωμένη. Παράλληλα η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες είναι στάσιμη, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί με βάση τις προβλέψεις του 68%. Στασιμότητα αναμένεται και στον αριθμό των απασχολούμενων τους προσεχείς μήνες ενώ ποσοστό άνω του 60% θεωρεί ότι το τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρξε μεταβολή.

Όσον αφορά τους λόγους, οι οποίοι θεωρούνται ανασταλτικοί της ομαλής διεξαγωγής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την πρώτη θέση κατέχει η ανεπάρκεια ζήτησης σύμφωνα με το 23% των ερωτηθέντων. Εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από την αρχή του έτους. Παράλληλα θετικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνει ότι η δραστηριότητα τους διεξάγεται απρόσκοπτα.

Στους κλάδους των Υπηρεσιών συνοπτικά οι εξελίξεις ήταν οι ακόλουθες:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Ξενοδοχεία- Εστιατόρια» αυξήθηκε στις 102,3 μονάδες λόγω των θετικότερων εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχείρησης κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα το 54% κρίνει ότι υπήρξε βελτίωση. Παρά τη βελτίωση όμως η ανεπάρκεια της ζήτησης παραμένει ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Τουριστικά Πρακτορεία» μειώθηκε έναντι του Ιουλίου στις 121,9 μονάδες. Το 50% των επιχειρήσεων κρίνει ότι η ζήτηση την τρέχουσα περίοδο παρέμεινε στάσιμη, ενώ θεωρείται ανεπαρκής από το 42% του συνόλου. Παράλληλα οι προβλέψεις που διατυπώνονται αναφέρονται σε σταθερότητα, ενώ ισομερή είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αναμένουν αύξηση ή μείωση τους προσεχείς μήνες. Τέλος περιορίζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα και αυξάνεται το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας εργατικού δυναμικού (25%)

Πτωτική ήταν η πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες» - ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές επιχειρήσεις και άλλες παροχής υπηρεσιών. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 81,2 μονάδες έναντι 96,3 μονάδων τον Ιούλιο. Αρνητική συμβολή στη διαμόρφωση του δείκτη είχαν οι εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχείρησης κατά το τελευταίο τρίμηνο καθώς και για την τρέχουσα και αναμενόμενη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες. Παράλληλα το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα μειώνεται ελαφρά.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005: Σε υποχώρηση εκτιμήσεις και προσδοκίες

Το Σεπτέμβριο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών, μειώνεται έναντι του Ιουλίου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -35 μονάδες, επίπεδο σαφώς κατώτερο του συνόλου της ΕΕ-25 (-12) και της Ευρωζώνης (-15). Η πτώση του δείκτη οφείλεται στις συγκρατημένες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, την αποταμίευση, την εξέλιξη της ανεργίας και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Ειδικότερα, οι προσδοκίες των καταναλωτών για την δική τους οικονομική κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες του Ιουλίου με αποτέλεσμα η δια-φορά θετικών-αρνητικών απαντήσεων να διαμορφωθεί στις –24 μονάδες σε σχέση με –18 μονάδες τον Ιούλιο.

Αρνητικές παρουσιάζονται και οι προβλέψεις των καταναλωτών για την γενική οικονομική κατάσταση της χώρας τους προσεχείς μήνες. Εδώ η διαφορά από –21 τον Ιούλιο φτάνει το -24 το Σεπτέμβριο και αποκλίνει σημαντικά από τις τιμές στην ΕΕ-25 και την Ευρωζώνη όπου η διαφορά διαμορφώνεται σε -15 και -16 αντίστοιχα.

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την αποταμίευση που σχεδιάζουν τους προσεχείς 12 μήνες είναι ελαφρά μειωμένες έναντι του Ιουλίου με τη διαφορά να καταγράφεται στο –48.

Τέλος, σε σχετικό ερώτημα για τα επίπεδα ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες οι προ-βλέψεις των νοικοκυριών διατηρούνται αρνητικές και η διαφορά διευρύνεται οριακά στο 43% έναντι 42% τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δείκτες κινούνται στο διάστημα +100 (όταν όλοι οι καταναλωτές προβλέπουν αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους) έως –100 (όταν όλοι προβλέπουν μείωση) και εμφανίζονται ως διαφορές των θετικών-αρνητικών απαντήσεων. Αρνητική διαφορά σημαίνει ότι το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση του συγκεκριμένου μεγέθους είναι υψηλότερο του ποσοστού εκείνων που προσδοκούν αύξηση. Και αντίστροφα.