«Ως μέλος μιας Ευρώπης η οποία θα έχει συνάψει την TTIP, η Ελλάδα θα είναι πιο ελκυστική για τους Αμερικανούς επενδυτές», υποστήριξε ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt Tong, ο οποίος είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα.
«Ως μέλος μιας Ευρώπης η οποία θα έχει συνάψει την TTIP, η Ελλάδα θα είναι πιο ελκυστική για τους Αμερικανούς επενδυτές», υποστήριξε ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt Tong, ο οποίος είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα.
Μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνει να περνά τον κάβο, προσθέτοντας πως η χώρα θα αρχίσει να προσελκύει επενδύσεις «όσο θα ανακάμπτει». Παρατήρησε δε ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει «πολλές ευκαιρίες». Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι το Grexit «δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα».
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά «σοκαρισμένος» με το γεγονός ότι στις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις το 4% των ελληνικών εξαγωγών και η Ελλάδα κατέχει την 93η θέση στις αμερικανικές εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τον τουρισμό, τη γεωργία και τις υπηρεσίες ως τους τομείς εκείνους οι οποίοι είναι σε θέση να ενισχύσουν την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.
Ο κ. Tong χαρακτήρισε μύθο την άποψη ότι η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων θα ευνοήσει της πολυεθνικές εταιρείες, εκφράζοντας την άποψη ότι αντιθέτως τώρα είναι που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχοντας καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορία που ενισχύει την παραγωγή τους.
Διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική παράμετρο της προωθούμενης συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν και στις ΗΠΑ εκατοντάδες χιλιάδες μητέρες που τις ενδιαφέρει τι τρώνε τα παιδιά τους». Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες «στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν περιμένει από την Ευρώπη να λειτουργήσει ακριβώς όπως οι ΗΠΑ, παρά να υιοθετήσει ορισμένες «βέλτιστες πρακτικές» οι οποίες θα συνδράμουν την εμπορική δραστηριότητα. «Η TTIP είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ευρώπη, η οποία έχει ανάγκη να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική», παρατήρησε ο κ. Tong, προσθέτοντας: «Αν η κοινή γνώμη μελετήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όλα θα πάνε καλά. Αν μείνει στις προκαταλήψεις, τότε θα έχουμε πρόβλημα».
Απαντώντας σε ερώτημα της «Ν» κατά πόσο στις επαφές του εισέπραξε ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της TTIP (σ.σ. εκφράζονται ενστάσεις), ο εκπρόσωπος του State Department αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ η οποία βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη σύναψη της συμφωνίας.
Το εθνικό σχέδιο εξαγωγών της διακυβέρνησης Ομπάμα προβλέπει τον διπλασιασμό των εξαγωγών των ΗΠΑ μέσα σε 5 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό η Ουάσιγκτον ποντάρει πολλά στην TTIP. Οι εξαγωγές αποτελούν σήμερα το 13% του αμερικανικού ΑΕΠ. Οι μισθοί των εργαζομένων στις εξαγωγικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι 18-20% υψηλότεροι. Επιθυμία των ΗΠΑ είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη για την TTIP ιδανικά εντός του 2016.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas