Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 17:51

Κερδοσκοπία με την τιμή της βενζίνης καταγγέλλει το ΙΝΚΑ

Ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, συχνά φαινόμενα κερδοσκοπίας στη βενζίνη αλλά και φαινόμενα νοθείας καυσίμων, καταγγέλλει το ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση δεν αυξήθηκε, άρα η αύξηση των τιμών οφείλεται σε κερδοσκοπικές τάσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, η επιβάρυνση ενός ΙΧ με δοχείο βενζίνης 30 λίτρων από 1 Ιανουαρίου 2005 έως 30 Σεπτεμβρίου 2005 αυξήθηκε κατά 35%. Παράλληλα, για ένα τεσσάρι διαμέρισμα 105 τ.μ., η αύξηση της επιβάρυνσης για αγορά πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί τη φετινή χειμερινή περίοδο κατά 114 - 136 ευρώ σε σχέση με την περσινή.

Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, η χώρα μας έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή βενζίνης προ φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά τη χαμηλότερη τελική τιμή). Η τελική τιμή αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση, όταν αυξηθούν οι φόροι στα καύσιμα, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η βενζίνη της ίδιας εταιρείας έχει στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας σημαντική απόκλιση και σε πρατήρια διαφορετικών εταιριών ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση. Δεν λείπουν επίσης φαινόμενα όπου πρατήρια της ίδιας εταιρείας, σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο, να πωλούν τη βενζίνη με μεγάλη απόκλιση τιμής.

Για την πάταξη αυτών των φαινομένων, το ΙΝΚΑ ζητά την παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών με σύνταξη μαύρης λίστας για τις εταιρείες και τα πρατήρια βενζίνης που πωλούν σε υψηλές τιμές. Παράλληλα καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «η οποία ήδη έχει καθυστερήσει», όπως αναφέρει, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.