Υπό έλεγχο θέτει τις κινήσεις ρευστοποίησης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές να περιορίζουν την επίδραση της έντονης διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών.
Υπό έλεγχο θέτει τις κινήσεις ρευστοποίησης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές να περιορίζουν την επίδραση της έντονης διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών.
Ειδικότερα, στις 13:57, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,81% στις 706,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 14 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 0,78% στις 214 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 5,75% στις 263,32 μονάδες.
Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» του τραπεζικού κλάδου, το οποίο και αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και ο βασικός καταλύτης των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου. Άλλωστε, σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος βρίσκεται σε σχετικές διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.
Το ενδιαφέρον για τις τράπεζες θα συνεχιστεί καθώς τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την ΕΚΤ, για το "τεστ αντοχής" των ελληνικών τραπεζών, καθώς και οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό και το δυσμενές σενάριο.
Στα θετικά της συνεδρίασης, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι η διόρθωση συντελείται με χαμηλό τζίρο, αποδεικνύοντας ότι η γενική αίσθηση της αγοράς είναι αισιόδοξη. Μάλιστα, η πρόσφατη ανοδική κίνηση συντελέστηκε με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση κατά 30% των συναλλαγών από τα συνήθη επίπεδα του τελευταίου διμήνου.
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει απώλειες 6,58%, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,84%, ενώ στο -3,23% βρίσκονται οι Πειραιώς και η Eurobank, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες που σημείωναν στην έναρξη των συναλλαγών. Σταθερά πάνω από 2% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο.
Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1,45%, η Folli Follie σημειώνει κέρδη 1,33%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Jumbo και ΕΕΕ.