Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2005 00:01

Τεχνολογική ανάκαμψη

ΤΑ ΚΕΡΔΗ μετοχών του τεχνολογικού τομέα πυροδότησαν ράλι στο Nasdaq, βοηθώντας την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά να περιορίσει αρχικές απώλειες, ενώ η Ευρώπη βρέθηκε στο κόκκινο.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ μετοχών του τεχνολογικού τομέα πυροδότησαν ράλι στο Nasdaq, βοηθώντας την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά να περιορίσει αρχικές απώλειες, ενώ η Ευρώπη βρέθηκε στο κόκκινο.

Tα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης Google έδωσαν ώθηση στο δείκτη Nasdaq και ο Dow Jones ανέκτησε τις περισσότερες αρχικές απώλειες, καθώς η Google έσπειρε ευφορία στον τομέα τεχνολογίας και κέρδη στις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου.

Η αγορά βρέθηκε διχασμένη τις πρωινές ώρες των συναλλαγών εν μέσω της υποχώρησης της μετοχής της Cartepillar, που παρέσυρε προς τα κάτω τα αμερικανικά blue chips, αλλά η ευφορία των απογευματινών συναλλαγών στον τεχνολογικό τομέα βελτίωσε το κλίμα στη Wall Street.

Επίσης, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η ανάκαμψη μετά τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης συνεδρίασης βελτίωσαν την ψυχολογία των επενδυτών.

Τα εταιρικά νέα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το 25% των εταιρειών του δείκτη Standard & Poor's 500 να προχωρούν σε ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων. Ομως αυτά τα νέα είχαν να ανταγωνιστούν με τις ανησυχίες για τις τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό και την επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Για την εβδομάδα ο Nasdaq κέρδισε 1,1%, ο S&P 500 έχασε 0,3%, ενώ ο Dow υποχώρησε κατά 0,2%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν πτωτικά, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τομέα της ενέργειας, δεδομένου ότι η τιμή του αργού υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

«Οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου δεν ευνοούν τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου», σύμφωνα με τον Μάρκους Ιλγκ. «Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τιμή του αργού θα πέσει κι άλλο. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε υποχώρηση ακόμη και στα 50 δολάρια».

Η μετοχής της Shell, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 2,3% και της Total, της τρίτης μεγαλύτερης, κατά 1,1%.

Οι εθνικοί δείκτες, με εξαίρεση την Ισλανδία και την Ισπανία, έκλεισαν αρνητικά σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,4%, στις 1.172,4 μονάδες, αλλά ακόμη είναι υψηλότερα 12% από την αρχή του έτους.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ