Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με ηλεκτρονικά, μετά την ανακοίνωση της Pioneer Corp., ότι οι ζημίες της, ενδέχεται να διευρυνθούν περίπου τρεις φορές, σε συνδυασμό με το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, που ανέφερε, ότι η NEC Corp., ενδέχεται να ανακοινώσει μείωση των κερδών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,6%, φθάνοντας στις 106,63 μονάδες, στις 11:43' π.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν το 10% της συνολικής του πτώση. Στην Ιαπωνία ο Nikkei, σημείωνε απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 13.116,18 μονάδες.

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της Posco σημείωναν άνοδο, μετά την ανακοίνωση, ότι σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές της στην Ιαπωνία και να καταστεί η πρώτη εταιρεία της Ν. Κορέας, της οποίας οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν και την Ινδονησία, ενώ σημείωναν απώλειες ή ελαφρά διαφοροποίηση στις λοιπές ανοιχτές αγορές της Ασίας.

Στις 21 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), διολίσθησε 0,6% καθώς η πρόβλεψη των κερδών της Caterpillar Inc., ήταν απογοητευτικά. Ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε άνοδο 0,2%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν απώλειες 1% στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα 60 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 21/10, άγγιξαν τα 59,15 δολ. το βαρέλι και τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν υποχωρήσει 15%, από τις 30 Αυγούστου, όταν άγγιξαν τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα των 70,85 δολ. το βαρέλι.