Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 07:53

Isuzu: Προς απόκτηση του τμήματος της GM στην Αυστραλία

ΣΧΕΔΙΑ, για την αγορά της δραστηριότητας των φορτηγών αυτοκινήτων της General Motors Corp. στην Αυστραλία, κάνει η Isuzu Motors Ltd., η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής φορτηγών της Ιαπωνίας, από πλευράς πωλήσεων. Οι μετοχές της Isuzu, σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 5%.

Η Isuzu, που κατά περίπου 8% ανήκει στην GM, σχεδιάζει να αγοράσει το 40% στο venture και να καταστεί μία πλήρως θυγατρική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Kouitsu Mabuchi σε συνέντευξή του.

Το εννεάμηνο της χρήσης, η GM έχασε 3,8 δισ. δολ. και εμφάνισε ζημίες για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς κέρδη σε 13 χρόνια. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πούλησε το μερίδιο που κατείχε στην Fuji Heavy Industries Ltd., προς την Toyota Motor Corp. Η απόφαση της Isuzu να αποκτήσει το venture, σημαίνει ότι η GM θα κρατήσει το μερίδιό της στην Isuzu, σύμφωνα με τον Atsushi Kawai, αναλυτή της αγοράς αυτοκινήτων, της Mizuho Investors Securities Co., στο Τόκυο.

Η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αντλεί μετρητά με την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Μαζί με το μερίδιο στην Fuji Heavy, το οποίο απέφερε περίπου 737 εκατ. δολ., η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο της General Motors Acceptance Corp., του κερδοφόρου τμήματος οικονομικών της.

Η Isuzu θα πάρει πλειοψηφικό μερίδιο στο νέο τμήμα φορτηγών στη Νότιο Αφρική, το οποίο διαχωρίστηκε από τη θυγατρική της GM, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, νωρίτερα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο δεν ανέφερε τις πηγές πληροφόρησής του.

Οι μετοχές της Isuzu, σημείωναν άνοδο 22 γιέν, φθάνοντας στα 461 γιέν η μία και άλλαξαν χέρια στα 450 γιέν η μία, στις 11:08' π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο και στο πρώτο μέρος της συνεδρίασής του.