Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 11:28

Mizuho: 4,2 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

ΠΟΣΟΝ 487,7 δισ. γιέν (4,2 δισ. δολ.) άντλησε κατά τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, Mizuho Financial Group Inc., αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης, που τονώνει τα κέρδη του κλάδου.

Η τράπεζα πούλησε μετοχές προς 696.780 γιέν η μία, 2% χαμηλότερα, από τη σημερινή τιμή κλεισίματος στο Τόκυο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Τα έσοδα από την πώληση, που συνοδεύτηκαν μετά την άνοδο της τιμής της μετοχής της, κατά 38% φέτος, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων στην ιαπωνική κυβέρνηση, που της χορήγησε ως εγγύηση πριν από έξι χρόνια.

Η Mizuho, η οποία εμφάνισε τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2003, ζημίες 2,4 τρισ. γιέν, επέστρεψε στην κερδοφορία δύο χρόνια αργότερα, εμφανίζοντας κέρδη 628 δισ. γιέν.

Οι μετοχές της, σημείωσαν άνοδο 1,4% μετά από την πώληση μετοχών της, που ανήκαν σε θυγατρικό όμιλο και ανακοινώθηκε στις 5 Οκτωβρίου. Νωρίτερα, προσφέρθηκαν στους επενδυτές με έκπτωση μεταξύ 2% και 4%.

Την πώληση των μετοχών διαχειρίστηκε η Mizuho Securities Co. και η Nikko Citigroup Ltd., ενώ την προσφορά τους στο εξωτερικό, στήριξαν η Merrill Lynch & Co. και ξ Morgan Stanley.

Η πώληση των μετοχών, ήταν η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2001, όταν η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ιαπωνίας, NTT DoCoMo Inc., διέθεσε τις μετοχές της στο ευρύ κοινό, αντλώντας το ποσόν των 950 δισ. γιέν.