Άκρως απογοητευτικά για το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη είναι τα στοιχεία της νέας έρευνας οικονομικής συγκυρίας που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΘ).
Άκρως απογοητευτικά για το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη είναι τα στοιχεία της νέας έρευνας οικονομικής συγκυρίας που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΘ).
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά βίας οι αναλυτές της Palmos Analysis κατάφεραν να συμπληρώσουν το δείγμα των επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς το κύμα φυγής στις γειτονικές χώρες αλλά και τα λουκέτα έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση.
Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι και προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ 4 στους 10 «τραβούν» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώνεται στις -43 μονάδες, υψηλότερα πάντως από τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στις -6 μονάδες.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015, παρατηρείται σαφώς χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη κατά τη τρέχουσα περίοδο, επιστρέφει στο επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τον Σεπτέμβριο του 2014 (-41), όταν η αναγγελία του ΕΝΦΙΑ και η έντονη πολιτική αστάθεια λόγω του αδιεξόδου της Προεδρικής εκλογής, είχαν συμβάλει στη διατήρηση των δεικτών οικονομικού κλίματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν: