Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 10:00

Market Beat: Είσοδος στην περίοδο των αξιολογήσεων με πολλά θέματα ανοικτά

«Ανοδικά αντέδρασε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στήριξη στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου, ενώ θετικά λειτουργούν και οι ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

«Ανοδικά αντέδρασε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στήριξη στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου, ενώ θετικά λειτουργούν και οι ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,17% στις 693,10 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 693,19 μονάδες και η χαμηλότερη στις 684,11. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,81% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 22,96 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,02 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις». 

Αυτή είναι μια σύντομη και ουσιαστική χρηματιστηριακά περιγραφή που δεν μπορούσε να περιλαμβάνει το αλλά. Ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές και συγκεκριμένα ο  Δημήτρης Τζάνας της TecGroup παρατηρούσε: «Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία προετοιμασίας, ενόψει της διενέργειας της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών Τραπεζών, με πλειάδα ερωτημάτων να μην έχουν ακόμη ευκρινείς απαντήσεις. Ειδικότερα, δεν υπάρχει ακόμη υπεύθυνη πληροφόρηση για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων και τους όρους συμμετοχής Ιδιωτών, που μάλλον θα οριστικοποιηθεί μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των "τεστ κοπώσεως", ενώ δεν είναι σαφές αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο άμεσο μέλλον, ή θα χρειασθεί να αποσυνδεθεί από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως εισηγείται ο Μάριο Ντράγκι».

Ήδη ξεκίνησαν οι προεκτάσεις υπό την μορφή πληροφοριών συνδυασμένων με φήμες για την περίπτωση της ΕΤΕ μέσω της πληροφορίας πως η πιθανολογούμενη πώληση της Finansbank θα φέρει κεφάλαια στο ταμείο της Εθνικής μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Με αυτή την εκτίμηση πάει το σενάριο πως η τράπεζα θα έχει τον πρώτο ρόλο στη φάση των ανακατατάξεων του τραπεζικού συστήματος στην μετά τα capital control περίοδο. Η λάμψη των τραπεζών χθες προέκυψε σύμφωνα με αρκετούς χρηματιστηριακούς παράγοντες από  ανάρτηση στο site του Reuters που σημείωνε ότι, όπως δήλωσαν δυο κορυφαίοι τραπεζίτες με άμεση γνώση του θέματος, «οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων Ελληνικών συστημικών Τραπεζών θα είναι μικρότερες των 20 δις ευρώ».

Ένα ακόμα αλλά, εκτός του θολού τοπίου στο τραπεζικό πεδίο, σχετίζεται με την είδηση που κυκλοφόρησε αργά το βράδι.  Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως. Συμπέρασμα, αυτά που είχαν δεσμευτεί να πράξουν οι κυβερνόντες και να εμφανίσει ως πεπραγμένα η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επανέρχεται συνεπώς το country risk μια περίοδο που οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα και στον τύπο παρουσιάζονται άρθρα που αναφέρουν ότι την πρόταση Σόϊμπλε για διάλειμμα στην σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη υποστήριζαν 15 κράτη μέλη. 

Η στήλη θεωρεί πως τα παραπάνω μπορεί να διαμορφώσουν ατμόσφαιρα εντελώς διαφορετική από την χθεσινή και θα είναι πολύ θετικό αν αγνοηθούν και συνεχιστεί απρόσκοπτα η άνοδος των βασικών δεικτών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Τα απογοητευτικά στοιχεία από την IBM και το sell off του κλάδου της βιοτεχνολογίας επηρέασαν την Τρίτη τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με απώλειες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,08% στις 17.217,11 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,50% στις 4.880,97 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,14% στις 2.030,77 μονάδες.

Στο ταμπλό, η IBM υποχώρησε κατά 5,7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της το τρίτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 14%, εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου και των χαμηλών πωλήσεων. Επίσης, απώλειες 13,9% κατέγραψε η Harley-Davidson, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά της κέρδη το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 140,3 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Yum Brands σημείωσε κέρδη 1,9%, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει διαχωρισμό των εργασιών της στην Κίνα, προκειμένου να βελτιώσει τις λειτουργικές της επιδόσεις.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε υψηλό σχεδόν οκτώ ετών αυξήθηκαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,5%, με ετήσιο ρυθμό σε προσαρμοσμένη βάση 1,21 εκατ. μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η κατασκευή νέων κατοικιών θα αυξανόταν στο 1,14 εκατ. μονάδες τον περασμένο μήνα.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτιμώντας αρνητικά τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι προσδοκίες για πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κάμφθηκαν από τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,12% στις 6.345 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 0,16% στις 10.148 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε πτωτικά κατά 0,64% στις 4.674 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,43% στις 362,67 μονάδες, διακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό σερί. 

Στο ταμπλό, η Actelion σημείωσε κέρδη 3,7%, καθώς η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε αναβάθμιση των στόχων για τα αποτελέσματα του 2015, εξαιτίας των καλύτερων του αναμενομένου πωλήσεων σε συγκεκριμένα φάρνακα.

Ανοδικά κατά 2,8% έκλεισε η UniCredit, ανατρέποντας το αρνητικό πρόσημο νωρίτερα, μετά το δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, στο +3,3% βρέθηκε η Assa Abloy, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 18%, στα 2,07 δισ. σουηδικές κορόνες.

Στον αντίποδα, οι Swatch Group και Cie. Financiere Richemont σημείωσαν απώλειες άνω του 1,1%, καθώς ανακοινώθηκε ότι οι εξαγωγές ρολογιών της Ελβετίας μειώθηκαν με το μεγαλύτερο ρυθμό από το 2009.

Στο μεταξύ, αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων διαπιστώνει για το γ’ τρίμηνο του 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτιμώντας άκρως θετικά τις επιπτώσεις του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, η έκθεση διαπιστώνει σύσφιγξη των όρων δανειοδότησης των νοικοκυριών.

ΧΑ

Ανοδικά αντέδρασε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στήριξη στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου, ενώ θετικά λειτουργούν και οι ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,17% στις 693,10 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 693,19 μονάδες και η χαμηλότερη στις 684,11. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,81% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 22,96 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,02 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,03% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,47%. Μία - μία σήμερα οι τραπεζικές μετοχές εναλλάσσονταν στο «ρόλο» της στήριξης του θετικού πρόσημου του γενικού δείκτη, χωρίς όμως να δώσουν την απαραίτητη ώθηση ώστε να κάνει το Χ.Α. την ανοδική διαφυγή από τα τρέχοντα επίπεδα, στα οποία παραμένει για αρκετές ημέρες.

Το κλίμα, άλλωστε, στον τραπεζικό κλάδο βελτιώθηκε σημαντικά, μετά και το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους και αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να διαμορφωθούν κάτω από το ποσό των 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ακριβές ύψος των αναγκών αναμένεται να καταστεί γνωστό στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα δημοσιοποιηθούν τα stress tests της ΕΚΤ.Η αγορά τήρησε όμως πιο μετριοπαθή στάση για το σύνολο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, καθώς σήμερα ξεκίνησε η πρώτη αξιολόγηση του πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων από τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν από ελληνικής πλευράς τα συμφωνηθέντα στο Εurogroup.

Αυτό είναι και το πρώτο τεστ των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, με την αγορά να αποτυπώνει τη νευρικότητά της για τις επιδόσεις που θα έχει η ελληνική πλευρά. Ακόμη όμως και αν η πρώτη αξιολόγηση είναι θετική, το Μαξίμου θα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, καθώς θα πρέπει να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια», τα κλειστά επαγγέλματα, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Στο ταμπλό τώρα, ξεχώρισαν οι μετοχές της Πειραιώς (+8%), της ΕΥΔΑΠ  (+7,96%), της Εθνικής (+5,54%), της ΑΛΦΑ (+5,19%), της ΛΑΜΔΑ (+4,73%), της Eurobank (+4,55%), της  ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,12%) και των ΕΛΠΕ (+3,02%).

Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές του ΟΤΕ  (-1,61%), της Folli Follie (-1,16%), της Μυτιληναίος  (-0,62%) και του ΟΠΑΠ  (-0,24%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+5,52%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,95%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 27 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Ο ορισμός της τιμής εκκαθάρισης στα ΣΜΕ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στις 207,50 μονάδες, δηλαδή πάνω στο κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη, μετά από την υπέρβαση των 207 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος από τον 25άρη δείχνει πως έχουν δυσοίωνες προβλέψεις οι traders, ακριβώς τη μέρα που σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή του από τις 11 Αυγούστου. Ήταν η δεύτερη καλύτερη της περιόδου με capital control με πρώτη αυτή στις 11 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 210,91 μονάδες και έγραψε υψηλό ημέρας στις 212,13 μονάδες.

Με την αναστολή της διαπραγμάτευσης των παράγωγων προϊόντων που αφορούν στα τραπεζικά blue chip τα στοιχήματα για τον τραπεζικό κλάδο περνούν μέσα από τα ΣΜΕ του τραπεζικοκεντρικού 25άρη.

Εμείς υπενθυμίζουμε: Μετά τις συνεδριάσεις αυτή τη βδομάδα μια πιθανή στήριξη αφορά στα επίπεδα των 202 μονάδων ενώ αμέσως μετά υπάρχει μια συστοιχία συνεδριάσεων που ο δείκτης ερχόμενος από χαμηλότερα επίπεδα κόλλησε αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις:

8/9 κλείσιμο στις 195,42 υψηλό στις 199,75 και ελάχιστο στις 191,74 με προηγούμενο κλείσιμο στις 190,92 μονάδες

9/9 κλείσιμο στις 196,17 υψηλό στις 198,88 και ελάχιστο στις 194,62

10/9 κλείσιμο στις 197,27 υψηλό στις 198,71 και ελάχιστο στις 194,44

11/9 κλείσιμο στις 196,76 υψηλό στις 197,25 και ελάχιστο στις 194,45

14/9 κλείσιμο στις 196,05 υψηλό στις 196,85 και ελάχιστο στις 192,71

15/9 κλείσιμο στις 198,13 υψηλό στις 198,16 και ελάχιστο στις 194,20

Κατόπιν πέρασε πάνω από τις 202 μονάδες στις 16/9 και το υψηλό του Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 21/9 και ήταν κλείσιμο στις 204,07 υψηλό στις 207,28 και ελάχιστο στις 201,63.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν αρχικά μικτή εικόνα και ανοδική στη συνέχεια σήμερα Τετάρτη, γιατί τα αδύναμα στοιχεία για τις εξαγωγές έκαναν τους επενδυτές επιφυλακτικούς εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αν και η αγορά της Ιαπωνίας πάει για καθορισμό νέας κορυφής για το μήνα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε αμφιταλάντευση σε θετικό και αρνητικό πεδίο χωρίς σαφή εμφανή τάση σε όλη την περιοχή. Εμφανίστηκαν περισσότερα στοιχεία για τα προβλήματα που μαστίζουν τις ασιατικές εμπορικές ροές με τις ιαπωνικές εξαγωγές να αυξάνονται με τον πιο αργό ρυθμό από τα μέσα του 2014, κυρίως λόγω της αδυναμίας στην Κίνα.

Το κενό της ζήτησης ήταν ένας λόγος που οι τιμές του χαλκού γλίστρησαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων και ο αυστραλιανός δείκτης μετοχών των βασικών προϊόντων έχασε 0,6% αλλά στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών ο All Ordinaries ανέβαινε +0,28%.

Ωστόσο, ο δείκτης Nikkei κατάφερε να αναρριχηθεί ακόμα και πάνω από 2,1% ενώ στο πρώτο μέρος έφθασε ως το +1,2%, εν μέρει στηριγμένος στην κερδοσκοπία που πλανάται επί της ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Τα πρώτα σημάδια έδειχναν ότι οι μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα ξεκινήσουν με μικρά κέρδη, ενώ τα ΣΜΕ για τον S&P 500 ήταν πάνω +0,2%.

Υπήρξε επίσης χθες καλύτερη είδηση ​​για τις τραπεζικές χορηγήσεις στη ζώνη του ευρώ και τα δεδομένα από την ΕΚΤ παρουσίασαν περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών και τη βελτίωση της ζήτησης για δάνεια.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για την ΕΚΤ να επεκτείνει αμέσως το πρόγραμμά της αγοράς περιουσιακών στοιχείων των 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και οι αγορές αναμένουν να επισημάνουν μια προθυμία να αναλάβουν δράση για την ενίσχυση του πληθωρισμού, αλλά όχι ακόμα.

"Η γενική συναίνεση είναι ότι η ΕΚΤ προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες αυτή την εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για τη συζήτηση γύρω από παράταση του σημερινού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο αναλυτης της Citi.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία προετοιμασίας, ενόψει της διενέργειας της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών Τραπεζών, με πλειάδα ερωτημάτων να μην έχουν ακόμη ευκρινείς απαντήσεις. Ειδικότερα, δεν υπάρχει ακόμη υπεύθυνη πληροφόρηση για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων και τους όρους συμμετοχής Ιδιωτών, που μάλλον θα οριστικοποιηθεί μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των "τεστ κοπώσεως", ενώ δεν είναι σαφές αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο άμεσο μέλλον, ή θα χρειασθεί να αποσυνδεθεί από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως εισηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

Έτσι, η σεναριολογία για τις εξελίξεις οδηγεί σε διαφοροποιημένη χρηματιστηριακή συμπεριφορά κάποιων μετοχών, ειδικότερα δε της Εθνικής, εξέλιξη που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως: από τεχνικούς λόγους εξαιτίας της δυνατότητας εξαίρεσής της από ένα "δύσκολο reverse split" μέχρι την πιθανότητα σχεδίου ενδυνάμωσής της στην εγχώρια Αγορά από τους πλέον ευφάνταστους. Παράλληλα, ουδείς γνωρίζει τί θα πράξουν οι παλαιοί μέτοχοι και ειδικότερα εκείνοι με χαρακτηριστικά μεγαλομετόχου (funds εξωτερικού δηλαδή) στις άλλες Τράπεζες (Πειραιώς και Eurobank).

Από την άλλη πλευρά, τα πραγματικά δεδομένα είναι ιδιαιτέρως σκληρά: το τελευταίο τρίμηνο (με την παράταση του 1ου διμήνου του νέου έτους) απαιτείται να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα 19 δισ ευρώ. Την ψήφιση του ενός τρίτου των 49 προαπαιτουμένων την περασμένη Παρασκευή, θα πρέπει να ακολουθήσει η ψήφιση και των επόμενων συντομότατα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, με πλέον πιεστική εκείνη του ΟΛΠ, πρέπει άμεσα να προωθηθούν.

Οι επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις για νέους συνεδριακούς χώρους σε ακατοίκητα Νησιά, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια για το μετασχηματισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε περισσότερο φιλικό, καθώς εν όσω διατηρούνται τα capital controls είναι αδύνατη η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα, συνεχίζεται η συσσώρευση με χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές, αφού ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας και η έλλειψη ενός πραγματικά "καλού νέου" δεν επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων στη "ρηχή και υψηλού κινδύνου" Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Ακόμη και η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου που θα συνοδεύεται από δεκάδες επιχειρηματίες, δύσκολα μπορεί να σηματοδοτήσει μια αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος στην παρούσα φάση.

Παράλληλα, η διατήρηση συνθηκών αποπληθωρισμού στην Ευρώπη (-0,1% η επίδοση Σεπτεμβρίου) αναγκάζει το Μάριο Ντράγκι να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση, μελετώντας προσεκτικά τον τρόπο που θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του στον τομέα της εξαγγελίας ενός ακόμη πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης. Που ωστόσο, πρέπει να συνοδευθεί από συγκεκριμένες "Γερμανικές πρωτοβουλίες" χαλάρωσης της λιτότητας στην Ε.Ε., καθώς η όξυνση του μεταναστευτικού προσθέτει ένα ακόμη πονοκέφαλο για τους λαμβάνοντες τις μεγάλες αποφάσεις.

Αν βέβαια είναι επιθυμητή η αποφυγή της μονιμοποίησης της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη, χαμηλώνοντας το πήχη των προσδοκιών και για τις μεγάλες Χρηματιστηριακές Αγορές ενόψει της γενικευμένης διάβρωσης των εταιρικών κερδών.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Άνοδος στις ασιατικές μετοχές καθώς ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ως επί το πλείστον θετικά σήμερα, παρά την αδυναμία των μετοχικών αξιών στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές μετοχές. Το πετρέλαιο και εμπορεύματα σταθεροποιήθηκαν μετά από 4% πτώση της Δευτέρας, αν και πολλά νομίσματα αναδυόμενων συνεχίζουν να γλιστρούν, με το MYR και IDR να αποδυναμώνονται περισσότερο. Το NZD υποχώρησε -1,3%, καθώς οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων εμφάνισαν απρόσμενη πτώση μετά το ισχυρό ράλι από τον Σεπτέμβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και τις ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν καθώς έρευνα επί του δανεισμού της ΕΚΤ έδειξε περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, μετριάζοντας τις ελπίδες για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης. Οι αγορές θα παρακολουθήσουν την τετραήμερη επίσκεψη Προέδρου Xi στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, και θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης εβδομάδας, η σύνοδος της ολομέλειας στις 26-29 Οκτωβρίου που θα ανακοινώσει το 13ο πενταετές σχέδιο της Κίνας. Παρά τις πρόσφατες παλινδρομήσεις της πολιτικής της, πιστεύουμε ότι η κινεζική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις περαιτέρω και το άνοιγμα της οικονομίας.

Ειδήσεις για το εσωτερικό

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Παρά την κρίση, ορισμένες περιφέρειες της χώρας κατάφεραν να αναπτυχθούν, λόγω έντονης δραστηριότητας συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο σημειώνει ότι τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να φανούν χρήσιμα στη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής. Το ΚΕΠΕ παρατηρεί ότι η απασχόληση αυξήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεπεία της οικονομικής δραστηριότητας, με την εστίαση και τη βιομηχανία τροφίμων να δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις περιφέρειες που διακρίθηκαν.

Χαμηλότερες κατά περίπου 30% εκτιμάται ότι θα είναι οι χρεώσεις που υφίστανται οι επιχειρήσεις για τη χρήση πλαστικού χρήματος από τις 9 Δεκεμβρίου 2015. Κι αυτό, καθώς από τη συγκεκριμένη ημερομηνία τίθενται σε εφαρμογή -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού 2015/751 της Ε.Ε. που ορίζουν ανώτατα όρια στις διατραπεζικές προμήθειες επί των συναλλαγών που διενεργούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Νέο συμβόλαιο εξασφάλισε η Intralot Inc., θυγατρική του Ομίλου Intralot στη Βόρεια Αμερική, με τη Λοταρία του Νέου Μεξικού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επιλέχθηκε εκ νέου από τη Λοταρία του Νέου Μεξικού ως προμηθευτής για την υλοποίηση, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος της Λοταρίας, στο οποίο περιλαμβάνονται το κεντρικό σύστημα, οι λειτουργικές πλατφόρμες, τα δίκτυα τερματικών και επικοινωνίας καθώς και σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην κατ’ αρχήν υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στην οποία δεν είχε έως τώρα συμμετοχή, προχώρησε ο όμιλος της Έλτον Διεθνούς Εμπορίου ΑΕΒΕ, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών του δραστηριοτήτων. Το αντικείμενο της εν λόγω εταιρείας είναι όμοιο με αυτό της δραστηριότητας του ομίλου, ήτοι η προώθηση πρώτων υλών και χημικών πρώτων υλών.

Το Χρυσό βραβείο Αριστείας για το σημαντικότερο συμβουλευτικό έργο του 2014 απονεμήθηκε στην Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., στο πλαίσιο του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων (European Federation of Management Consultancies Associations - FEACO) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου.

Στην ελληνική κυβέρνηση παρέπεμψε το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική επιστολή των στελεχών της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη και Θεόδωρου Φορτσάκη. «Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην ανοδική του πορεία επέστρεψε ο χρυσός χθες, μετά τη χθεσινή του πτωτική ανάπαυλα, ενώ το πετρέλαιο έκλεισε με απώλειες, ημέρα λήξης του συμβολαίου του Νοεμβρίου. Αντίθετα, το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου, το οποίο θα είναι ενεργό από σήμερα, έκλεισε με οριακά κέρδη. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,4%, στα 1.177,50  δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 0,7%, κλείνοντας στα 45,55 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε με οριακά κέρδη στα 46,29 δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να επεκτείνει και να μεταβάλει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που στόχο έχει να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας Λουίς Μαρία Λίντε. «Εάν (η ΕΚΤ) το θεωρήσει απαραίτητο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευελιξία που έχει δώσει στο πρόγραμμα αγοράς για να επεκτείνει το μέγεθος και τη διάρκειά του ή να μεταβάλει τη σύστασή του», δήλωσε την Τρίτη ο Λίντε.

Κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει την Volkswagen το σκάνδαλο παραποιημένων ρύπων. Ο Γερμανός συγκοινωνιολόγος Στέφαν Ράμλερ κάνει λόγο σε συνέντευξή του για ζημιές που ενδέχεται να φθάσουν και τα 80 δισ. ευρώ. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει 8,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε ολόκληρη την Ε.Ε. για να αφαιρέσει το ηλεκτρονικό πρόγραμμα που παραποιούσε τους ρύπους των ντιζελοκινητήρων. Οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι η VW θα καταγράψει ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων το επόμενο διάστημα.

Αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις της Danone στο τρίτο τρίμηνο, χάρη στις υψηλές επιδόσεις της στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη στα τμήματα εμφιαλωμένου νερού και βρεφικών τροφών, καθώς η γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών φαίνεται να ανακάμπτει. Οι συνολικές πωλήσεις της στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 4,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, φτάνοντας στα 5,6 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από 16 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει η Ευρώπη στα επόμενα δύο χρόνια στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα καινοτομίας που έχει γίνει ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο. Το τρίπτυχο της στρατηγικής αυτού του προγράμματος είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής αριστείας με την  επιχειρηματική ηγεσία και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα, μεταξύ άλλων, της φετινής έκθεσης και του συνεδρίου ICT 2015 Innovate, Connect, Transform, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. 

Στα 76 εκατ. δολάρια ή στα 0,08 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Yahoo, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα κέρδη το 2014 είχαν διαμορφωθεί στα 6,77 δισ. δολάρια, λόγω της πώλησης μετοχών της Alibaba Group Holding. Τα έσοδα παράλληλα, διαμορφώθηκαν στα 1,23 δισ. δολάρια έναντι 1,14 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα της τάξης των 1,256 δισ. δολαρίων. 

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας φαρμάκων της AstraZeneca στη Ρωσία. Πρόκειται για μια επένδυση 224 εκατ. δολαρίων, που, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πασκάλ Σοριό, ενδυναμώνει την μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στη χώρα. Το 2011, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ήταν μία από τις πρώτες πολυεθνικές που ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για αύξηση της παραγωγής φαρμάκων στη Ρωσία μετά τις κινήσεις της Μόσχας να στηρίξει την τοπική φαρμακοβιομηχανία, επιβάλλοντας αυστηρότερους κανονισμούς για τα εισαγόμενα σκευάσματα.