Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για δεύτερη ημέρα. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, όπως της Cnooc Ltd. και της BHP Billiton, μετά την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού, που τόνωσε τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, ο οποίος υπολογίζεται σε δολάρια ΗΠΑ, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 108,53 μονάδες, στις 11:30' π.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών και των υλικών, αποτελούσαν το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei, αναρριχήθηκε 0,7%, φθάνοντας στις 13.373,29 μονάδες. O Topix, σημείωνε επίσης άνοδο 0,7%. Στη Ν. Κορέα, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Hynix Semiconductor Inc., για δεύτερη ημέρα, καθώς εικάζεται, ότι οι πιστωτές της, θα προχωρήσουν στην πώληση μετοχών, με μεγαλύτερη – απ'ό,τι αναμενόταν – έκπτωση. Ανοδικά κινούντο όλοι οι δείκτες στις λοιπές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Ο MSCI έχει υποχωρήσει 4,1% μέσα στον Οκτώβριο και οδεύει να κλείσει με τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Ιούλιο του 2004. Η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών του πετρελαίου μέσα σε πέντε εβδομάδες, χθες, συμμετείχαν κατά 0,2% στην υποχώρηση του δείκτη Standard & Poor's 500 στις ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, κέρδισε 3,5%, φθάνοντας στα 62,44 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς εικάζεται, ότι η κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ, θα αυξηθεί. Οι τιμές του μαύρου χρυσού, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στις 30 Αυγούστου και στα 70,85 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, βρισκόντουσαν στα 62,22 δολ. το βαρέλι.