Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 07:19

Amazon.com: 44% η μείωση των κερδών το γ' τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 44%, αποτέλεσμα των υψηλότερων εξόδων για νομικό διακανονισμό, εμφάνισαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής στο Internet, Amazon.com Inc. Οι πωλήσεις που ανακοίνωσε, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομικών αναλυτών και ώθησαν τις μετοχές της, 7,7% χαμηλότερα.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 30 εκατ. δολ. ή 7 σεντς ανά μετοχή από 54 εκατ. δολ. ή 13 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της Amazon.com, σημείωσαν άνοδο 27%, φθάνοντας στο 1,86 δισ. δολ., αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης για το τελευταίο βιβλίο της σειράς Harry Potter.

Τα κέρδη της Amazon.com επηρεάστηκαν από τον νομικό διακανονισμό ύψους 40 εκατ. δολ. και των φορολογικών εξόδων ύψους 21 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία, αύξησε τις πωλήσεις της με τη μείωση των τιμών για το έκτο βιβλίο της σειράς Harry Potter, τον Ιούλιο και ο εκτελεστικός της διευθυντής, Jeff Bezos, προσέφερε απεριόριστες αποστολές για είδη όπως δαχτυλίδια, καθώς παραδοσιακές εταιρείες, όπως η Wal-Mart Stores Inc., επεκτάθηκαν στο Internet.

Οι μετοχές της Amazon.com υποχώρησαν 3,55 δολ., φθάνοντας στα 42,62 δολ. η μία στις 5:48' μ.μ., μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ υποχωρούσαν 76 σεντς, φθάνοντας στα 467,17 δολ. η μία, στις 4:01' μ.μ. στο Nasdaq της Ν. Υόρκης, όπου πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 26%. Η εταιρεία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, μετά το τέλος της συνεδρίασης.