Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 08:35

Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για έκτη ημέρα, σε σύνολο επτά ημερών, πριν από σημερινή έκθεση, η οποία ενδέχεται να δείξει αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων για τρίτη εβδομάδα, αποτέλεσμα των υψηλότερων εισαγωγών, σε συνδυασμό με την χαμηλότερη ζήτηση.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 2 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 0,6%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Τα αποθέματα, βρίσκονται 10% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, υποχώρησε 40 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 62,04 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν στα 62,05 δολ. το βαρέλι, στις 12:54' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Nymex.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 12%, από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 30 Αυγούστου, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από τον Κόλπο του Μεξικό στις ΗΠΑ, καταστρέφοντας πλατφόρμες και διυλιστήρια στην περιοχή.

Χθες, ο μαύρος χρυσός σημείωσε άνοδο 2,12 δολ. ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 62,44 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα μήνα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 10%.

Οι τιμές του αργού, σημείωσαν άνοδο 3,1% στο Τόκυο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση, από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα σήμερα, μετά την άνοδό τους χθες στη Ν. Υόρκη. Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 1.200 γιέν, φθάνοντας τα 4.0370 γιέν το χιλιόλιτρο (55,75 δολ. το βαρέλι), στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο. Τα συμβόλαια, στις 11 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στα 40.360 γιέν το χιλιόλιτρο.