Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 12:29

Delphi: Πρόταση για μείωση μισθών και περικοπές επιδομάτων

ΣΤΗ μείωση των μισθών των υπαλλήλων της, κατά 2/3 αλλά και στην κατάργηση τις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων της, θέλει να προχωρήσει η Delphi Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας εξαρτημάτων αυτοκινήτων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου της για να εξέλθει της χρεοκοπίας.

Οι εργαζόμενοι στην Delphi θα εισπράξουν το λιγότερο 9,50 δολ. την ώρα, σύμφωνα με την προσφορά της εταιρείας. Οι προτάσεις, με τις οποίες μειώνονται οι πληρωμές, οι ημέρες αδείας, η ιατρική κάλυψη, οι συντάξεις και άλλα επιδόματα, παρουσιάστηκαν στην United Auto Workers (UAW), στις 21 Οκτωβρίου, σε επιστολή 36 σελίδων, που εξασφάλισε το Bloomberg News.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Steve Miller, οδήγησε την εταιρεία σε διαδικασίες χρεοκοπίας στις 8 Οκτωβρίου, μετά την αποτυχία να συμφωνήσει με την ένωση των εργαζομένων, καθώς και την αποτυχία να βοηθηθεί από την General Motors Corp., πρώην μητρική της εταιρεία και μεγαλύτερο πελάτη της. Οι συνδικαλιστικοί ηγέτες, κατηγόρησαν την εταιρεία, ότι προσπαθεί να διαλύσει τη μέση τάξη των Αμερικανών.

Η εταιρεία πρότεινε επίσης. την υπογραφή νέας σύμβασης, που θα καταργήσει τους περιορισμούς στο δικαίωμά της να πουλήσει ή να κλείσει εργοστάσια ή να δώσει την παραγωγή της σε άλλους προμηθευτές.

Με βάση την πρόταση της Delphi, θα μειωθεί ο αριθμός των αντιπροσώπων της ένωσης UAW των εργαζομένων σε αυτήν.