Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 16:42

Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Διαφωνία Ευρωκοινοβουλίου - Συμβουλίου

Το στίγμα της αντίθεσης μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για τον προυπολογισμό της Ε.Ε., έδωσε ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2006 κ. Τζιοβάνι Πιτέλα.

Ο κ. Πιτέλα εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, την έκπληξή του για το γεγονός ότι στην ατζέντα της αυριανής Συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δεν έχουν τεθεί τα βασικά ερωτήματα γύρω από τον ετήσιο προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές δαπάνες.

«Τα ζητήματα αυτά», σημείωσε, «προηγούνται της αναλύσεως των κατηγοριών των δαπανών και των κονδυλίων. Πρόκειται γιά κομβικά σημεία του διαλόγου που ξεπερνά τις τεχνικές πτυχές, γιατί ο διάλογος έχει πολιτική υφή».

«Πώς είναι δυνατό να καταρτισθεί η κοινωνική ατζέντα της Ε.Ε. χωρίς να συνδεθεί με τον ετήσιο και τον πολυετή προϋπολογισμό, είναι μυστήριο, ελπίζω να δοθεί μία λύση με την αναμενόμενη ομιλία του Τόνυ Μπλερ» κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

Η συζήτηση που ακολούθησε και οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών επιβεβαίωσαν αυτό το κλίμα. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις σημαντικές περικοπές των πιστώσεων στις οποίες προχώρησε το Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιά το 2006, προέβλεπε 121,3 δισ. ευρώ σε πιστώσεις υποχρεώσεων (1,09% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος της ΕΕ) και 112,5% σε πιστώσεις πληρωμών (1,02 % του ΑΕΕ). Το Συμβούλιο, κατά την πρώτη ανάγνωση, προέβη σε περικοπές στις πιστώσεις γιά τον αγροτικό και διαρθρωτικό τομέα και κατά περίπτωση σε πιστώσεις άλλων τομέων. Ετσι το σχέδιο προϋπολογισμού του Συμβουλίου ανέρχεται σε 120,8 δισ. γιά τις πιστώσεις υποχρεώσεων και 111,4 δισ. για τις πιστώσεις πληρωμών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον προτεινόμενο αύριο σε ψηφοφορία προϋπολογισμό, πλησιάζει την πρόταση της Επιτροπής, με 121,012 δισ. σε πιστώσεις υποχρεώσεων και 115,3 δισ. σε πιστώσεις πληρωμών. Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου σαφώς δεν ακολούθησε την τακτική περικοπών του Συμβουλίου αλλά αύξησε μάλιστα τις πιστώσεις υποχρεώσεων του προσχεδίου του Επιτροπής στον αγροτικό, στον διαρθρωτικό τομέα και στο ταμείο συνοχής.

Ειδικότερα για τον αγροτικό τομέα, θα τεθούν αύριο σε ψηφοφορία τροπολογίες γιά την αύξηση των ενισχύσεων στο βαμβάκι, των πιστώσεων της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader+ για την αγροτική ανάπτυξη, των στρεμματικών ενισχύσεων γιά τις σταφίδες, των πιστώσεων για τις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των νήσων του Αιγαίου Πελάγους. Στον τομέα των εσωτερικών δράσεων (κατηγ.3 ) οι ευρωβουλευτές προτείνουν την αύξηση των πιστώσεων που σχετίζονται με τους στόχους της Λισαβόνας: ανταγωνιστικότητα, εκπαίδευση, έρευνα, πολιτισμός.

Στο διαρθρωτικό τομέα προτείνονται αυξήσεις στις πιστώσεις γιά τις περιοχές του στόχου 1 από τις οποίες επωφελείται και η χώρα μας. Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για τις πιστώσεις της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg III, για παρεμβάσεις σχετικά με τη «διασυνοριακή, τη διεθνική και διαπεριφερειακή συνεργασία» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων