Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 18:33

Ε.Ε.: Πρόταση για σύστημα ενιαίας φορολόγησης εταιρειών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα νομοθετική πρόταση, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία, μέχρι το 2008, ενός συστήματος ενιαίας φορολόγησης για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλά κράτη μέλη. Το μέτρο αυτό αποτελεί τις δράσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της Λισαβόνας.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα που διέπουν τα 25 κράτη μέλη, εμποδίζουν τις εταιρείες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς επιβάλλοντάς τους πρόσθετα περιττά έξοδα. Τα μέτρα που προτείνονται, δεν αποσκοπούν στην αλλαγή της δομής του φορολογικού συστήματος των κρατών μελών, ούτε στην παραβίαση της εθνικής δημοσιονομικής τους κυριαρχίας, όπως εξηγεί η Επιτροπή.

Επίσης, ο Επίτροπος Λ. Κόβακς, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, δήλωσε ότι η σωστή φορολόγηση συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών και στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιριών, ενώ η κοινοτική προσέγγιση για συγκεκριμένα φορολογικά ζητήματα ωφελεί περισσότερο την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ παρουσίασαν για πρώτη φορά το πολύπλοκο θέμα της διαφορετικότητας των φορολογικών συστημάτων, στα τέλη του 2004.

Πέντε κράτη μέλη (Ιρλανδία, Βρετανία, Μάλτα, Εσθονία και Σλοβακία) αμφισβήτησαν τη σχετική πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά θέματα θα πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των χωρών μελών. Ωστόσο, οι χώρες αυτές συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας που θα εκδώσει το 2006 την πρώτη της έκθεση. Σημειώνεται επίσης ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία φοβούνται τον ανταγωνισμό με τις εταιρείες των καινούριων κρατών μελών, όπου το ποσοστό φορολόγησής τους, κατά μέσο όρο, είναι 21%, σε αντίθεση με 31% που φορολογούνται οι εταιρείες στα 15 παλαιά κράτη μέλη της Ε.Ε..

Εκτός από το σύστημα ενιαίας φορολόγησης για τις εταιρείες, η Επιτροπή, επισημαίνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια προτείνει μια σειρά επιπλέον μέτρων, όπως ο εκσυγχρονισμός του δασμολογικού κώδικα, ο εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ και, κυρίως για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και ανάπτυξη.

Πηγή ΑΠΕ