Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 07:59

Australian Gas: Διαχωρίζεται σε δύο, εξαγοράζει την Southern Hydro

ΣΥΜΦΩΝΙΑ εξαγοράς της υδροηλεκτρικής εταιρείας, Southern Hydro Pty, αντί του ποσού του 1,43 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας ηλεκτρικής ενεργείας της Αυστραλίας, Australian Gas Light Co., ενώ θα διαχωρίσει τη δραστηριότητα τροφοδοσίας, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην επέκταση, συμπεριλαμβανομένων και περαιτέρω εξαγορών.

Η εξαγορά της Southern Hydro από την Meridian Energy Ltd. της Ν. Ζηλανδίας, αποτελεί μέρος της στρατηγικής αγοράς εργοστασίων, με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενεργείας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Australian Gas, που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της, κινήθηκαν ανοδικά, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα σημείωναν άνοδο 84 σεντς, ποσοστό 5,8%, φθάνοντας στα 15,34 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Διαπραγματεύθηκαν στα 15,23 δολ., στις 2:51 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Μέχρι σήμερα είχαν σημειώσει μέσα στο έτος άνοδο 9,7%, υστερώντας της ανόδου 13,4% που σημείωσε ο δείκτης των εταιρειών κοινής ωφελείας. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 6,9 δισ. δολ. Αυστραλίας.