Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 14:56

Ολο το σχ/ν για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου (2)

¶ρθρο 18

Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α.

1. Η διαχείριση και εκμετάλλευση Α.Σ.Φ.Α. επιτρέπεται σε όσους έχει χορηγηθεί ¶δεια Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α..

2. Η ¶δεια Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α. χορηγείται, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε.. Με την ¶δεια Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α. και κατόπιν σχετικού αιτήματος του κατόχου της ¶δειας Α.Σ.Φ.Α., μπορεί να επιτρέπεται σε τρίτο πρόσωπο να εκτελεί πράξεις διαχείρισης του Α.Σ.Φ.Α..

3. Η ¶δεια Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α. χορηγείται στον κάτοχο της αντίστοιχης ¶δειας Α.Σ.Φ.Α.. Σε περίπτωση αρχικής ή μεταγενέστερης διασύνδεσης με το Ε.Σ.Φ.Α., ¶δεια Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α. χορηγείται στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.. Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος της ¶δειας Α.Σ.Φ.Α. συνάπτει σύμβαση με τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., με την οποία καθορίζεται το αντάλλαγμα που οφείλει ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. στον κάτοχο της ¶δειας Α.Σ.Φ.Α. από το συνολικά εισπρακτέο έσοδο του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. με βάση τα δημοσιευόμενα τιμολόγια χρήσης του Α.Σ.Φ.Α., λόγω της ανάληψης της διαχείρισης του Α.Σ.Φ.Α..

4. Ο Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α. ασκεί νόμιμα τις Βασικές Δραστηριότητες Φυσικού Αερίου που προσδιορίζονται στην ¶δεια Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α..

5. Αν ο Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α. μετέχει σε Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση, πρέπει να είναι ανεξάρτητος από άλλους κλάδους ή τμήματα της Επιχείρησης αυτής, κατά τη νομική μορφή, οργάνωση και διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για το σκοπό αυτόν:

α) Τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση του Διαχειριστή Α.Σ.Φ.Α., δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν, με οποιοδήποτε τρόπο, σε άλλους κλάδους ή τμήματα της Κάθετα Ολοκληρωμένης Επιχείρησης και να έχουν ίδια συμφέροντα, που παρεμποδίζουν την άσκηση των καθηκόντων τους, κατά τρόπο ανεξάρτητο και αντικειμενικό.

β) Ο Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α. μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τους πόρους και τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Α.Σ.Φ.Α., ανεξάρτητα από την Ολοκληρωμένη Επιχείρηση Φυσικού Αερίου. Η λήψη των αποφάσεων αυτών, δεν αποκλείει διαδικασίες συντονισμού, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της επιχειρηματικής εποπτείας της μητρικής εταιρείας, σχετικά με την απόδοση των επενδύσεων. Η μητρική εταιρεία μπορεί να εγκρίνει ιδίως το ετήσιο σχέδιο χρηματοδότησης ή άλλο ισοδύναμο μέσο, χωρίς να αποκτά δικαίωμα επέμβασης, με οποιοδήποτε τρόπο, στη διαχείριση, την καθημερινή λειτουργία ή τις επιμέρους αποφάσεις που αφορούν την αναβάθμιση του Α.Σ.Φ.Α., εφόσον δεν σημειώνεται υπέρβαση του χρηματοδοτικού πλαισίου που έχει εγκριθεί.

6. Για τη διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των Χρηστών του Α.Σ.Φ.Α., ο Διαχειριστής αυτού καταρτίζει Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε.. Με τον Κώδικα Δεοντολογίας καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις των υπαλλήλων του Διαχειριστή και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης. Ο Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α. υποβάλλει στη Ρ.Α.Ε. ετήσια αναφορά σχετικά με την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε Διαχειριστή.

¶ρθρο 19

Αρμοδιότητες Διαχειριστή Α.Σ.Φ.Α.

1. Ο Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α. λειτουργεί, συντηρεί, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει ένα τεχνικά άρτιο, οικονομικά αποδοτικό και ολοκληρωμένο Α.Σ.Φ.Α..

2. Για τον σκοπό αυτόν, ο Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α.:

α) Παρέχει σε άλλο Διαχειριστή Α.Σ.Φ.Α., όταν τα δύο Α.Σ.Φ.Α. διασυνδέονται και σε Χρήστες του Α.Σ.Φ.Α., πρόσβαση σε αυτό με τον πλέον οικονομικό, διαφανή και άμεσο τρόπο και για όσο χρόνο ζητείται. Προς τούτο συνάπτει με τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Χρηστών Α.Σ.Φ.Α., Σύμβαση Χρήσης Α.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με σχετική πρότυπη σύμβαση, που καταρτίζεται και δημοσιεύεται από τον Διαχειριστή Α.Σ.Φ.Α. μετά από έγκριση της Ρ.Α.Ε.. Με τη Σύμβαση Χρήσης Α.Σ.Φ.Α., καθορίζονται ιδίως οι υπηρεσίες που παρέχονται στον αντισυμβαλλόμενο και οι οφειλόμενες χρεώσεις σύμφωνα με τον δημοσιευμένο κατάλογο χρεώσεων. ¶ρνηση παροχής πρόσβασης στο Α.Σ.Φ.Α. επιτρέπεται μόνον είτε λόγω έλλειψης μεταφορικής ικανότητας, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Α.Σ.Φ.Α. είτε όταν η πρόσβαση στο Σύστημα ενδέχεται να εμποδίζει τον Διαχειριστή Α.Σ.Φ.Α. να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας που του έχουν ανατεθεί, εκτός εάν έχει χορηγηθεί απαλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17.

β) Παρέχει τις υπηρεσίες του με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και χωρίς να εισάγει διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών του Α.Σ.Φ.Α. και, ιδίως, διακρίσεις υπέρ των συνδεδεμένων με αυτόν επιχειρήσεων, των μετόχων ή των θυγατρικών εταιρειών τους.

γ) Δημοσιεύει κατάλογο όλων των τιμολογίων, με τα οποία χρεώνει τους Χρήστες για τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το Α.Σ.Φ.Α..

δ) Καταρτίζει και δημοσιεύει κάθε έτος πρόγραμμα εργασιών συντήρησης, το οποίο εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε. και συντηρεί το Α.Σ.Φ.Α. με βάση το πρόγραμμα αυτό.

ε) Τηρεί Μητρώο Χρηστών Α.Σ.Φ.Α., το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

στ) Μεριμνά για την τήρηση των κανόνων εξισορρόπησης φορτίου του Α.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με το Κώδικα Διαχείρισης αυτού και προβαίνει σε σχετικές χρεώσεις προς τους Χρήστες του Α.Σ.Φ.Α.. Η μεθοδολογία κατάρτισης των χρεώσεων για την εξισορρόπηση φορτίου του Α.Σ.Φ.Α. εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε..

ζ) Παρέχει, σε κάθε άλλο Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ή Δικτύου Διανομής που διασυνδέεται με το Α.Σ.Φ.Α., επαρκείς πληροφορίες για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των διασυνδεδεμένων Συστημάτων Φυσικού Αερίου και Δικτύων Διανομής.

η) Οφείλει να τηρεί τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των εμπορικών πληροφοριών, οι οποίες περιέρχονται σε γνώση του κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και να αποτρέπει την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικών με τις δικές του δραστηριότητες που ενδέχεται να παρέχουν εμπορικά πλεονεκτήματα σε τρίτους, κατά μεροληπτικό τρόπο. Οφείλει, επίσης, να μην καταχράται τις εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες που λαμβάνει από τρίτους, κατά την παροχή ή τη διαπραγμάτευση για την παροχή πρόσβασης στο Α.Σ.Φ.Α..

θ) Λαμβάνει τα μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού που προβλέπονται στο Κώδικα Διαχείρισης του Α.Σ.Φ.Α. και ενημερώνει σχετικά τη Ρ.Α.Ε. και, εφόσον απαιτείται, τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε..

ι) Συντάσσει σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης κρίσεων, το οποίο εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε..

ια) Προγραμματίζει νέες επενδύσεις για την ενίσχυση και επέκταση του Α.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με το Κώδικα Διαχείρισης του Α.Σ.Φ.Α..

ιβ) Συντάσσει, κάθε έτος, έκθεση για τη λειτουργία του Α.Σ.Φ.Α., καθώς και για το επίπεδο και την ποιότητα συντήρησής του, κατά το προηγούμενο έτος. Στην έκθεση αυτή αναφέρονται το υφιστάμενο δυναμικό μεταφοράς Α.Σ.Φ.Α., καθώς και τυχόν μεταβολές των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού.

3. Οι Χρήστες του Α.Σ.Φ.Α. υποχρεούνται να παρέχουν στο Διαχειριστή αυτού επαρκείς πληροφορίες, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και αποδοτική λειτουργία του σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.

¶ρθρο 20

Κώδικας Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α.

1. Η διαχείριση κάθε Α.Σ.Φ.Α. διενεργείται σύμφωνα με Κώδικα Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α., ο οποίος καταρτίζεται από τον Διαχειριστή Α.Σ.Φ.Α., εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε., και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Με τον Κώδικα Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α. ρυθμίζονται, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Α.Σ.Φ.Α., ιδίως:

α) Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι ελάχιστες απαιτούμενες λειτουργικές προδιαγραφές για την πρόσβαση των Χρηστών στο Α.Σ.Φ.Α..

β) Οι όροι και οι προϋποθέσεις των συμβάσεων μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή χρήσης Εγκατάστασης, καθώς και η διαδικασία εκχώρησης των δικαιωμάτων των Χρηστών που απορρέουν από τις συμβάσεις αυτές.

γ) Η διαχείριση των διασυνδέσεων του Α.Σ.Φ.Α., καθώς και η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με τους Διαχειριστές συστημάτων Φυσικού Αερίου που διασυνδέονται με το Α.Σ.Φ.Α..

δ) Ο τρόπος διενέργειας των μετρήσεων και ο καθορισμός των προδιαγραφών ποιότητας και συνθηκών παράδοσης και παραλαβής Φυσικού Αερίου.

ε) Η διαδικασία κατανομής στους Χρήστες των μετρουμένων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου στα σημεία εισόδου και εξόδου του Α.Σ.Φ.Α..

στ) Ο προγραμματισμός, η υλοποίηση και η παρακολούθηση της συντήρησης και ανάπτυξης του Α.Σ.Φ.Α..

ζ) Η διαδικασία λήψης αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανόμενων των μέτρων εξισορρόπησης φορτίου, για την ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά αποτελεσματική λειτουργία του Α.Σ.Φ.Α..

η) Τα κριτήρια με βάση τα οποία είναι δυνατή η κατά προτεραιότητα διακοπή της τροφοδοσίας καταναλωτών, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

θ) Η διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των Χρηστών και του Διαχειριστή του Α.Σ.Φ.Α., που μπορεί να περιλαμβάνει και την υπαγωγή των διαφορών σε διαιτησία, η οποία διεξάγεται από τη Ρ.Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του π.δ. 139/2001 (ΦΕΚ Α’ 121).

ι) Οι κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές του Διαχειριστή με τους Χρήστες και ιδίως οι λογαριασμοί που πρέπει να τηρεί ο Διαχειριστής για τον σκοπό αυτό.

ια) Κάθε άλλο θέμα συναφές με τη ρύθμιση του τρόπου διαχείρισης, εκμετάλλευσης, συντήρησης και ανάπτυξης του Α.Σ.Φ.Α.

3. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε., ύστερα από γνώμη του οικείου Διαχειριστή, ρυθμίζονται οι μεθοδολογίες, οι υπολογισμοί, οι ειδικές εγκρίσεις και οι λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εφαρμογή του Κώδικα Διαχείρισης του Α.Σ.Φ.Α..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

Διανομή Φυσικού Αερίου

¶ρθρο 21

Εταιρείες Παροχής Αερίου

1. Οι Ε.Π.Α. Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που έχουν συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 2364/1995, ασκούν τις δραστηριότητες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου σε μη Επιλέγοντες Πελάτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2364/1995, τις διατάξεις των άρθρων 25, 31 και 32 και τους όρους των αδειών διανομής φυσικού αερίου που τους έχουν χορηγηθεί.

2. Το αργότερο μέχρι την ίδρυση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., οι Εταιρείες Διανομής Αερίου (Ε.Δ.Α.) που έχουν συσταθεί κατά τις διατάξεις του Ν. 2364/1995 συγχωνεύονται σε μία ενιαία Ε.Δ.Α., ή απορροφώνται από τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 2364/1995.

3. Στη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. χορηγούνται, με τις διατάξεις του νόμου αυτού, άδειες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου που ισχύουν στα διοικητικά όρια των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με εξαίρεση τις περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Ε.Π.Α. που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., καθορίζονται οι όροι, οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις των αδειών διανομής φυσικού αερίου που χορηγούνται στην Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, αφού ληφθεί ιδίως υπόψη τυχόν παρέκκλιση που έχει χορηγηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 28 της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ. Για το σκοπό αυτό, η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. οφείλει να υποβάλει στον Υπουργό Ανάπτυξης και στη Ρ.Α.Ε. όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τα ανωτέρω δίκτυα διανομής, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. H Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. οφείλει να προβεί στις ενέργειες που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 4 του ν. 2364/1995 για την δημιουργία και λειτουργία νέων Ε.Π.Α. στις περιοχές που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο. Με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του ν. 2364/1995 ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων και οι όροι προμήθειας φυσικού αερίου κάθε υπό σύσταση Ε.Π.Α. και μπορεί να τίθεται προθεσμία εντός της οποίας προκηρύσσεται ο σχετικός διαγωνισμός. Από τη σύσταση νέας Ε.Π.Α. σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, παύει η ισχύς της άδειας που χορηγείται στην Δ.Ε.Π.A. Α.Ε. κατά την παράγραφο 3 για τη συγκεκριμένη περιοχή.

5. Στις Ε.Π.Α. που συνιστώνται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, χορηγείται άδεια διανομής φυσικού αερίου κατά τις διατάξεις του ν. 2364/1995, εφόσον έχει τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 28 της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ.

6. Σε περιοχές που ανήκουν σε αρμοδιότητα Ε.Π.Α. είναι δυνατή η χορήγηση ¶δειών Α.Σ.Φ.Α. για Απευθείας Γραμμές με πίεση σχεδιασμού ίση ή χαμηλότερη από 19 barg.

¶ρθρο 22

¶δεια Διανομής Φυσικού Αερίου

1. Η κατασκευή, η λειτουργία και η διαχείριση Δικτύου Διανομής, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 21, διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, μόνον από τους κατόχους ¶δειας Διανομής. Η ¶δεια Διανομής χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και γνώμη της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών.

2. Για τη χορήγηση ¶δειας Διανομής διενεργείται διαγωνισμός με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε. στις περιπτώσεις που: α) για την κατασκευή του Δικτύου Διανομής, χορηγείται επιδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, β) για τη χορήγηση ¶δειας Διανομής σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από περισσότερους αιτούντες. Η απόφαση διεξαγωγής διαγωνισμού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περίληψη αυτής σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, ευρείας κυκλοφορίας, που εκδίδονται στην Αθήνα. Η Ρ.Α.Ε. αξιολογεί τις προτάσεις που υποβάλλονται στο διαγωνισμό και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για τη χορήγηση της σχετικής ¶δειας ή την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.

3. Επιτρέπεται η άρνηση χορήγησης ¶δειας Διανομής για ορισμένη γεωγραφική περιοχή επιτρέπεται, εφόσον έχει ήδη κατασκευασθεί ή προβλέπεται, με βάση άλλη ¶δεια Διανομής, να κατασκευασθεί, στην ίδια περιοχή Δίκτυο Διανομής και η υπάρχουσα ή προβλεπόμενη δυναμικότητα του Δικτύου δεν έχει κορεσθεί.

4. Επιτρέπεται η άρνηση χορήγησης άλλης ¶δειας Διανομής Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 για τις γεωγραφικές περιοχές που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

5. Όταν ο κάτοχος ¶δειας Διανομής μετέχει σε Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση, πρέπει να είναι ανεξάρτητος από άλλους κλάδους ή τμήματα της Επιχείρησης αυτής, τουλάχιστον κατά την νομική μορφή, την οργάνωση και την διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για το σκοπό αυτό:

α) Τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση του κατόχου της ¶δειας Διανομής, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν, με οποιοδήποτε τρόπο, σε άλλους κλάδους ή τμήματα της Κάθετα Ολοκληρωμένης Επιχείρησης και να έχουν ίδια συμφέροντα, που παρεμποδίζουν την άσκηση των καθηκόντων τους, κατά τρόπο ανεξάρτητο και αντικειμενικό.

β) Ο κάτοχος της ¶δειας Διανομής μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τους πόρους και τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής, ανεξάρτητα από την Ολοκληρωμένη Επιχείρηση Φυσικού Αερίου. Η λήψη των αποφάσεων αυτών δεν αποκλείει διαδικασίες συντονισμού, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της επιχειρηματικής εποπτείας της Κάθετα Ολοκληρωμένης Επιχείρησης σχετικά με την απόδοση των επενδύσεων. Η μητρική εταιρεία μπορεί να εγκρίνει ιδίως το ετήσιο σχέδιο χρηματοδότησης ή άλλο ισοδύναμο μέσο, χωρίς να αποκτά δικαίωμα επέμβασης με οποιοδήποτε τρόπο στη διαχείριση, την καθημερινή λειτουργία ή τις επιμέρους αποφάσεις που αφορούν την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής, εφόσον δεν σημειώνεται υπέρβαση του χρηματοδοτικού πλαισίου που έχει εγκριθεί.

γ) Ο κάτοχος της ¶δειας Διανομής Φυσικού Αερίου καταρτίζει Κώδικα Δεοντολογίας με τον οποίο καθορίζονται οι υποχρεώσεις του προσωπικού και της διοίκησης αυτού και τα μέτρα που πρέπει λαμβάνονται, προκειμένου να αποκλείεται οποιαδήποτε μεροληπτική συμπεριφορά, τα μέτρα για την εφαρμογή του Κώδικα αυτού και τα μέσα παρακολούθησης της τήρησής του. Μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, ο κάτοχος της ¶δειας Διανομής Φυσικού Αερίου υποβάλλει στη Ρ.Α.Ε. έκθεση, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

6. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται όταν ο κάτοχος της ¶δειας Διανομής εξυπηρετεί λιγότερους από 100.000 συνδεδεμένους Πελάτες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

Δηλούμενη Διαμετακόμιση

¶ρθρο 23

Δηλούμενη Διαμετακόμιση

1. Για την εκτέλεση Δηλούμενης Διαμετακόμισης συνάπτονται, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Φυσικού Αερίου, εντός ευλόγου χρόνου από την υποβολή σχετικής αίτησης, Συμβάσεις Μεταφοράς ή Συμβάσεις Χρήσης Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. και Συμβάσεις Χρήσης Εγκατάστασης Αποθήκευσης, μεταξύ του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου και φυσικών ή νομικών προσώπων που εδρεύουν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας σε θέματα ενέργειας. Κατά την εξέταση των αιτήσεων ο Διαχειριστής του Συστήματος δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε διακρίσεις μεταξύ των αιτούντων και των Χρηστών του Συστήματος.

2. ¶ρνηση πρόσβασης στο Σύστημα, για Δηλούμενη Διαμετακόμιση, επιτρέπεται μόνον για λόγους έλλειψης μεταφορικής ικανότητας, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Φυσικού Αερίου ή για λόγους ποιότητας του φυσικού αερίου ή εξαιτίας τεχνικών δυσχερειών ως προς τη διασύνδεση, καθώς και στην περίπτωση που, η πρόσβαση στο Σύστημα Φυσικού Αερίου, εμποδίζει τον Διαχειριστή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας που του έχουν ανατεθεί. Η άρνηση παροχής πρόσβασης αιτιολογείται με απόφαση του Διαχειριστή και αντίγραφο αυτής κοινοποιείται στη Ρ.Α.Ε..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄

Προμήθεια Φυσικού Αερίου

¶ρθρο 24

¶δεια Προμήθειας Φυσικού Αερίου

1. Η πώληση φυσικού αερίου σε Επιλέγοντες και σε μη Επιλέγοντες Πελάτες διενεργείται από τους κατόχους αντίστοιχης ¶δειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου. Κάθε άλλη δραστηριότητα αγοράς, πώλησης, εισαγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου ασκείται ελεύθερα.

2. Η ¶δεια Προμήθειας Φυσικού Αερίου χορηγείται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Κανονισμό Αδειών.

3. Αν προκύψει έκτακτη ανάγκη, οι κάτοχοι ¶δειας Προμήθειας, οι οποίοι δεν τροφοδοτούν μόνο Μεγάλους Πελάτες, οφείλουν, κατόπιν εντολής του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., να παρέχουν αδιάλειπτα Φυσικό Αέριο στους Πελάτες που δεν είναι Μεγάλοι Πελάτες. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, ο κάτοχος της ¶δειας Προμήθειας αποζημιώνεται πλήρως, όπως προβλέπεται στην ¶δειά του.

4. Οι κάτοχοι ¶δειας Προμήθειας οφείλουν να ενημερώνουν τη Ρ.Α.Ε. και τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου για την εκτιμώμενη συνολική ζήτηση Φυσικού Αερίου των Πελατών τους κατά το επόμενο έτος, τις συναφείς εύλογες εκτιμήσεις τους κατά τα επόμενα έτη και να παρέχουν κάθε στοιχείο το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του αντίστοιχου Συστήματος Φυσικού Αερίου.

5. ¶δεια Προμήθειας σε Μη Επιλέγοντες Πελάτες, που δεν είναι εγκατεστημένοι σε γεωγραφική περιοχή που ανήκει στην αρμοδιότητα των Ε.Π.Α. οι οποίες ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 21 ή σε περιοχή για την οποία έχει χορηγηθεί άδεια διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 21, χορηγείται μόνον στη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., η οποία οφείλει, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη θέσπιση του Κανονισμού Αδειών, να υποβάλει σχετική αίτηση.

¶ρθρο 25

Επιλέγοντες Πελάτες

1. Επιλέγοντες Πελάτες, εκτός από τους αναφερόμενους στο άρθρο 24 του ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α’ 207), είναι και οι ακόλουθοι:

α) Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, οι κάτοχοι άδειας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με καύσιμο Φυσικό Αέριο, εφόσον η ετήσια κατανάλωσή τους, για συμπαραγωγή, υπερβαίνει τις 100.000 MWh Α.Θ.Δ..

β) Από την 15-11-2008, οι μη οικιακοί πελάτες που είναι εγκατεστημένοι εκτός των γεωγραφικών περιοχών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Ε.Π.Α. και των περιοχών για τις οποίες θα χορηγηθεί παρέκκλιση, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 28 της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ, καθώς και οι μη οικιακοί πελάτες που είναι εγκατεστημένοι στις ανωτέρω περιοχές, εφόσον είναι Μεγάλοι Πελάτες ή προμηθεύονται Φυσικό Αέριο με σκοπό τη συμπίεσή του για τελική χρήση από κινητήρες οχημάτων.

γ) Από την 15-11-2008, οι Ε.Π.Α. που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 21 για την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου, πέραν της ετήσιας συμβατικής ποσότητας η οποία καθορίζεται για το έτος 2010 από την ισχύουσα, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού σύμβαση, κάθε μίας Ε.Π.Α. με τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., και έως τη λήξη κάθε σύμβασης. Από τη λήξη των συμβάσεων αυτών, οι Ε.Π.Α. που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 21, καθίστανται Επιλέγοντες Πελάτες, για κάθε ποσότητα φυσικού αερίου.

δ) Από την 15-11-2009, οι οικιακοί πελάτες που δεν βρίσκονται σε γεωγραφική περιοχή που ανήκει στην αρμοδιότητα των Ε.Π.Α. και σε περιοχές για τις οποίες θα χορηγηθεί παρέκκλιση, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 28 της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ.

ε) Από τη λήξη του χρόνου ισχύος των αδειών που έχουν χορηγηθεί στις Ε.Π.Α., οι οποίες ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 21, οι λοιποί πελάτες των Ε.Π.Α. αυτών.

στ) Οι Ε.Π.Α. που συνιστώνται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, από την ίδρυσή τους κατά τους όρους και περιορισμούς που τυχόν ορίζονται με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 21 και την παράγραφο 8 του άρθρου 4 του ν. 2364/1995.

2. Από την 15.11.2008, για την κατάταξη Πελάτη στην κατηγορία των Μεγάλων Πελατών, κατά την έννοια της παραγράφου 16 του άρθρου 2, η ποσότητα Φυσικού Αερίου που προμηθεύεται ο Πελάτης ανά θέση κατανάλωσης, προσδιορίζεται:

α) Από το μέσο όρο της κατανάλωσης καυσίμου κατά τα τελευταία δύο δωδεκάμηνα πριν από τη σύναψη συμβάσεως προμήθειας με κάτοχο ¶δειας Προμήθειας ή την παράταση υφιστάμενης σύμβασης.

β) Προκειμένου για νέες μονάδες, από την ισχύ των εγκαταστάσεών τους.

γ) Προκειμένου για επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος υφιστάμενων μονάδων, από τις ποσότητες που υπολογίζονται σύμφωνα με το στοιχείο α’ και τη νέα εγκατεστημένη ισχύ.

3. Οι Ε.Π.Α. υποχρεούνται να επιτρέπουν την πρόσβαση Προμηθευτών στα Δίκτυα Διανομής τα οποία διαχειρίζονται, εφόσον αυτό απαιτείται για την τροφοδότηση πελατών που καθίστανται Επιλέγοντες σύμφωνα με την παράγραφο 1. ¶ρνηση πρόσβασης επιτρέπεται μόνον στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η πρόσβαση συνεπάγεται παράβαση από τις Ε.Π.Α. των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας ή των όρων της άδειας διανομής φυσικού αερίου ή θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του Δικτύου Διανομής. Για την πρόσβαση σε Δίκτυο Διανομής οφείλεται στις Ε.Π.Α. αντάλλαγμα χρήσης του Δικτύου αυτού, το ύψος του οποίου καθορίζεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, ο οποίος εκδίδεται κατά το άρθρο 31.

4. Τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου σε μη Επιλέγοντες Πελάτες, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε περιοχές δικαιοδοσίας των Ε.Π.Α. και δεν είναι Μεγάλοι Πελάτες, εγκρίνονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε..

¶ρθρο 26

Προμηθευτές με υψηλό μερίδιο αγοράς

1. Προμηθευτής με υψηλό μερίδιο αγοράς, θεωρείται ο Προμηθευτής ο οποίος καλύπτει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 40% της συνολικής ετήσιας Ποσότητας Φυσικού Αερίου που προμηθεύονται στην Ελλάδα οι Επιλέγοντες Πελάτες.

2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από πρόταση της Ρ.Α.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προβλέπονται ειδικές υποχρεώσεις για τους Προμηθευτές με υψηλό μερίδιο αγοράς όπως ιδίως: α) Υποχρέωση κατάρτισης και δημοσίευσης σχεδίου πρότυπης σύμβασης Προμήθειας, που ισχύει για όλους τους Πελάτες της ίδιας κατηγορίας. Στο σχέδιο σύμβασης Προμήθειας, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε. και κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, περιλαμβάνονται τουλάχιστον οι γενικοί όροι που καθορίζονται με τον Κώδικα Προμήθειας. Τα μέρη μπορούν να συνομολογούν και πρόσθετους όρους, εφόσον οι όροι αυτοί δεν αντίκεινται στους γενικούς όρους. β) Υποχρέωση δημοσίευσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, της δομής των τιμολογίων και των αρχών που εφαρμόζουν για τον υπολογισμό των χρεώσεων που περιέχονται στις συμβάσεις προμήθειας τις οποίες συνάπτουν με Επιλέγοντες Πελάτες. γ) Ανώτατες τιμές πώλησης στα τιμολόγια Επιλεγόντων Πελατών.

3. Αν οι δύο μεγαλύτεροι Προμηθευτές καλύπτουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 80% της συνολικής Ποσότητας Φυσικού Αερίου που προμηθεύονται στην Ελλάδα οι Επιλέγοντες Πελάτες, με την απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 επιβάλλονται οι ίδιες υποχρεώσεις και στο δεύτερο μεγαλύτερο Προμηθευτή, ακόμη και αν αυτός δεν είναι Προμηθευτής με υψηλό μερίδιο αγοράς.

4. Τα μερίδια της αγοράς που εκφράζονται ως ποσοστά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού υπολογίζονται από τη Ρ.Α.Ε. με βάση στοιχεία επί των πωλήσεων, τα οποία υποβάλλουν οι προμηθευτές κάθε έτος ή σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν εκτιμάται από τη Ρ.Α.Ε. ότι συντρέχει αλλαγή των. Για την εξεύρεση του μεριδίου ενός Προμηθευτή συνυπολογίζονται και τα μερίδια των εταιρειών που ελέγχονται από αυτόν, κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Ν. 703/1977 (ΦΕΚ Α’ 278).

¶ρθρο 27

Μεταπώληση Φυσικού Αερίου

1. Ο Επιλέγων Πελάτης δικαιούται να μεταπωλεί το σύνολο ή μέρος της Ποσότητας Φυσικού Αερίου το οποίο προμηθεύεται, σε άλλον Επιλέγοντα Πελάτη, εφόσον το Φυσικό Αέριο που μεταπωλείται, διακινείται μέσω του ιδίου Συστήματος Φυσικού Αερίου ή Συστημάτων Φυσικού Αερίου, τα οποία διασυνδέονται. Όροι των συμβάσεων προμήθειας, με τους οποίους περιορίζεται το δικαίωμα μεταπώλησης, είναι απολύτως άκυροι.

2. Με τον Κώδικα Διαχείρισης κάθε Συστήματος Φυσικού Αερίου ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα σχετικά με την μεταπώληση Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

¶ρθρο 28

Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες

1. Με τον Κώδικα Προμήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες, ο οποίος εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης μετά από εισήγηση της Ρ.Α.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την Προμήθεια Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες.

2. Πριν από την υποβολή της εισήγησης για τον Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες, η Ρ.Α.Ε. διεξάγει δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις απόψεις τους.

3. Με τον Κώδικα Προμήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες καθορίζονται ιδίως:

α. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της παροχής φυσικού αερίου και των υπηρεσιών Προμήθειας και οι γενικοί όροι που θα περιλαμβάνονται στις συμβάσεις προμήθειας.

β. Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται να διακόπτεται η Προμήθεια, ιδίως όταν ο πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή ληξιπρόθεσμων τιμημάτων.

γ. Οι λόγοι και οι συνέπειες της καταγγελίας των συμβάσεων Προμήθειας Φυσικού Αερίου.

δ. Κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με την Προμήθεια Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες.

4. Το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το πέμπτο εδάφια της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του ν. 3175/2003 ισχύουν και για τις συμβάσεις προμήθειας που συνάπτονται μεταξύ Επιλεγόντων Πελατών και Προμηθευτών.

¶ρθρο 29

Ενιαία Αγορά Φυσικού Αερίου

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., μπορεί να συσταθεί Ενιαία Αγορά Φυσικού Αερίου (Ε.Α.Φ.Α.), που έχει ως αντικείμενο τις συναλλαγές Φυσικού Αερίου με φυσική παράδοση, για την προαγωγή του ελεύθερου ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών. Με την απόφαση αυτή προσδιορίζονται, ιδίως, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της Ε.Α.Φ.Α., το πλαίσιο διενέργειας, το είδος και η φύση των συναλλαγών, το οργανωτικό πλαίσιο της Αγοράς, καθώς και το νομικό πρόσωπο που είναι αρμόδιο για την οργάνωση και λειτουργία της Ε.Α.Φ.Α. (Λειτουργός Ε.Α.Φ.Α.).

2. Ως Λειτουργός της Ε.Α.Φ.Α. μπορεί να ορίζεται ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.

3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση του Λειτουργού Ε.Α.Φ.Α. και γνώμη της Ρ.Α.Ε., εκδίδεται Κανονισμός Λειτουργίας Ε.Α.Φ.Α., ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τον Κανονισμό αυτό ρυθμίζεται κάθε επί μέρους θέμα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της Ε.Α.Φ.Α., όπως η διενέργεια και η εκκαθάριση των συναλλαγών, οι εγγυήσεις συμμετοχής, η τήρηση ηλεκτρονικού συστήματος για τη διευκόλυνση της διενέργειας των συναλλαγών αυτών, το κόστος λειτουργίας της Αγοράς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

4. Ο Λειτουργός της Ε.Α.Φ.Α. καταχωρίζει στο ειδικό μητρώο που τηρεί τους Προμηθευτές Φυσικού Αερίου, τους Επιλέγοντες Πελάτες, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς διάκριση, εκτός αν συντρέχει ένας από τους περιοριστικά αναφερόμενους στον Κανονισμό Λειτουργίας λόγους και, ιδίως, η μη καταβολή της προβλεπόμενης εγγύησης συμμετοχής. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να διενεργεί συναλλαγές στην Ε.Α.Φ.Α., από την καταχώρισή του στο ειδικό μητρώο.

5. Κάθε Προμηθευτής Φυσικού Αερίου, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο ειδικό μητρώο, υποχρεούται να προσφέρει προς πώληση μέσω της Ε.Α.Φ.Α. ποσότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε ποσοστό 5% της Ποσότητας Φυσικού Αερίου την οποία προμήθευσε σε Πελάτες κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

6. Ο Λειτουργός Ε.Α.Φ.Α. δημοσιεύει, σε ηλεκτρονική μορφή, όλες τις προσφορές για αγορά και πώληση Φυσικού Αερίου μέσω της Ε.Α.Φ.Α., χωρίς να αναφέρει το πρόσωπο που υπέβαλε την προσφορά.

7. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε. μπορεί να ορίζονται οι ανώτατες τιμές και οι όροι για την προσφορά πώλησης Φυσικού Αερίου στην Ε.Α.Φ.Α., για τη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

8. Ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου παρέχει προτεραιότητα στην Μεταφορά των Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής με φυσική παράδοση μέσω της Ε.Α.Φ.Α.

¶ρθρο 30

Περιορισμός ανώτατου περιθωρίου κέρδους Προμηθευτών Φυσικού Αερίου

1. Για την αντιμετώπιση της διαμόρφωσης τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται, σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς, επιτρέπεται ο καθορισμός ανώτατου περιθωρίου κέρδους των Προμηθευτών για όλες ή ορισμένες κατηγορίες Πελατών με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ. Η ισχύς της ανωτέρω απόφασης διαρκεί για όσο χρόνο επιβάλλεται από τις συνθήκες και πάντως για διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες. Μετά τη λήξη της ισχύος της ανωτέρω απόφασης οι αρμόδιοι Υπουργοί μπορούν να παρατείνουν την ισχύ αυτής για ίσο χρονικό διάστημα, μετά από επανεξέταση των συνθηκών και εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

2. Για τον καθορισμό ανώτατου περιθωρίου κέρδους σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές πώλησης φυσικού αερίου, όπως η μεσοσταθμική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου Συστήματος Φυσικού Αερίου, που διαμορφώνεται βάσει των συμβάσεων προμήθειας τις οποίες έχουν συνάψει οι Προμηθευτές, το κόστος χρήσης του Συστήματος Φυσικού Αερίου που χρησιμοποιείται για την παράδοση του Φυσικού Αερίου στις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών και η φορολογική επιβάρυνση του φυσικού αερίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄

Τιμολόγια Υπηρεσιών-Τήρηση Λογαριασμών

¶ρθρο 31

Τιμολόγηση Βασικών Δραστηριοτήτων

1. Με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, ο οποίος καταρτίζεται από τη Ρ.Α.Ε. και εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση του κατά περίπτωση αρμοδίου Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου και δημόσια διαβούλευση, ρυθμίζεται η μεθοδολογία καθορισμού τιμολογίων για τη χρέωση κάθε Βασικής Δραστηριότητας.

2. Κατά την ρύθμιση της μεθοδολογίας τιμολόγησης για κάθε Βασική Δραστηριότητα επιδιώκεται:

α) Η σταθερότητα των τιμών προς όφελος των Χρηστών.

β) Η εύλογη απόδοση των απασχολούμενων από τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, κεφαλαίων.

γ) Η παροχή υπηρεσιών, περιλαμβανόμενων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κατά τον πλέον αξιόπιστο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

δ) Η κάλυψη των δαπανών του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων κοινής ωφέλειας που του έχουν επιβληθεί.

ε) Η ενίσχυση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά Φυσικού Αερίου.

στ) Η τήρηση της αρχής της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αμεροληψίας.

ζ) Η παροχή κινήτρων για την αποδοτική λειτουργία, τον συνετό προγραμματισμό και την ανάπτυξη της υποδομής που απαιτείται για την άσκηση της Βασικής Δραστηριότητας.

η) Η συνεκτίμηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκάστοτε αγοράς, όπως η τυχόν διαφοροποίηση κόστους που οφείλεται στην τοπολογία του Συστήματος.

θ) Η παροχή κινήτρων για χρεώσεις που αφορούν νέους καταναλωτές.

ι) Η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων σε Συστήματα Φυσικού Αερίου για την ασφαλή τροφοδοσία, τη βιωσιμότητά τους και την εξυπηρέτηση της αναμενόμενης μελλοντικής ζήτησης.

3. Με τον Κανονισμό Τιμολόγησης μπορεί να ορίζεται ότι, μέσω των τιμολογίων για τη Βασική Δραστηριότητα Μεταφοράς του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., καλύπτεται και το σύνολο ή μέρος των δαπανών του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. για την εξυπηρέτηση κεφαλαίου και τη λειτουργία και συντήρηση της Βασικής Δραστηριότητας Εγκατάστασης Υ.Φ.Α.. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με κριτήριο τη συμβολή της Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. στην εξισορρόπηση του φορτίου του Ε.Σ.Φ.Α., στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη διευκόλυνση της εισόδου νέων προμηθευτών στην αγορά Φυσικού Αερίου.

4. Με τον Κανονισμό Τιμολόγησης ρυθμίζονται τα τιμολόγια πρόσβασης σε Δίκτυο Διανομής, για το σκοπό που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 25, χωρίς να τροποποιούνται οι σχετικές με την τιμολόγηση διατάξεις που περιλαμβάνονται στις άδειες διανομής Φυσικού Αερίου οι οποίες έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού. Μέχρι τη θέσπιση του Κανονισμού Τιμολόγησης εξακολουθούν να ισχύουν και να εισπράττονται τα τέλη πρόσβασης στα Δίκτυα Διανομής τα οποία καθορίζονται σύμφωνα με τις συμβάσεις προμήθειας Φυσικού Αερίου που έχουν συναφθεί μεταξύ της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. και των Ε.Π.Α., πριν από την 15.03.2002.

5. Με εξαίρεση τους Διαχειριστές Α.Σ.Φ.Α., στους οποίους χορηγείται απαλλαγή κατά τις διατάξεις του άρθρου 17, τα τιμολόγια με βάση τα οποία ο κάθε Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου εισπράττει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για κάθε Βασική Δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για Δηλούμενη Διαμετακόμιση, καταρτίζονται από τον εκάστοτε Διαχειριστή σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε. και ισχύουν από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

6. Τα τιμολόγια κάθε Βασικής Δραστηριότητας περιλαμβάνουν μία χρέωση, ανά μονάδα δυναμικότητας και μια χρέωση, ανά μονάδα Ποσότητας Φυσικού Αερίου. Με την χρέωση ανά μονάδα δυναμικότητας ανακτώνται, ιδίως, οι σταθερές δαπάνες της Βασικής Δραστηριότητας, στις οποίες εντάσσονται οι αποσβέσεις, το κεφάλαιο κίνησης, το κόστος των απασχολούμενων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανόμενων των δαπανών κεφαλαίου για νέες επενδύσεις, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης προκειμένου για το Ε.Σ.Φ.Α. ή τον αντίστοιχο προγραμματισμό νέων επενδύσεων, προκειμένου για Α.Σ.Φ.Α.. Με την χρέωση ανά μονάδα Ποσότητας Φυσικού Αερίου ανακτώνται, ιδίως, μεταβλητές δαπάνες της Βασικής Δραστηριότητας. Δεν ανακτάται με τα τιμολόγια, το κόστος κτήσης παγίων που έχει καταβληθεί από Προμηθευτές ή Πελάτες.

¶ρθρο 32

Τήρηση Λογαριασμών – Λογιστικός Διαχωρισμός

1. Τα νομικά πρόσωπα που ασκούν τις δραστηριότητες Φυσικού Αερίου που αναφέρονται στο άρθρο 1, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τη νομική μορφή τους, καταρτίζουν, υποβάλλουν προς έλεγχο και δημοσιεύουν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 42α επ. του κ.ν. 2190/1920.

2. Τα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για τις δραστηριότητες Προμήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες και Προμήθειας σε μη Επιλέγοντες Πελάτες, καθώς και για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται για την παροχή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που τους έχουν επιβληθεί.

3. Οι Ολοκληρωμένες Επιχειρήσεις Φυσικού Αερίου τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για τις δραστηριότητες Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, Εγκατάστασης Υ.Φ.Α., Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, Διανομής Φυσικού Αερίου και άλλων Δραστηριοτήτων Φυσικού Αερίου, καθώς και ενιαίο λογαριασμό για τυχόν άλλες δραστηριότητές τους, εκτός του τομέα φυσικού αερίου, όπως ακριβώς θα έπρατταν αν οι δραστηριότητες αυτές ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις, ώστε να αποφεύγονται οι διακρίσεις, οι διασταυρούμενες επιχορηγήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Οι χωριστοί λογαριασμοί που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο περιλαμβάνουν ισολογισμό και λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης για κάθε δραστηριότητα.

4. Για την κατάρτιση των χωριστών λογαριασμών οι Ολοκληρωμένες Επιχειρήσεις Φυσικού Αερίου εφαρμόζουν πάγιους κανόνες κατανομής του ενεργητικού και του παθητικού και των δαπανών και εσόδων, οι οποίοι υποβάλλονται στη Ρ.Α.Ε. προς έγκριση. Οι κανόνες αυτοί τροποποιούνται μετά από έγκριση της Ρ.Α.Ε., εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι.

5. Οι ελεγκτές της Ολοκληρωμένης Επιχείρησης ελέγχουν τους χωριστούς λογαριασμούς που τηρούνται κατά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, όπως ακριβώς θα έπρατταν αν οι δραστηριότητες αυτές ασκούνταν από διαφορετικά νομικά πρόσωπα, ελέγχοντας και την ορθή εφαρμογή των κανόνων κατανομής και υποβάλλουν στην τακτική γενική συνέλευση της ολοκληρωμένης επιχείρησης και στη Ρ.Α.Ε. το πόρισμα του ελέγχου τους. Η Ρ.Α.Ε. έχει το δικαίωμα διεξαγωγής, οποτεδήποτε, εκτάκτων ελέγχων για την διαπίστωση της τήρησης των διατάξεων του άρθρου αυτού.

6. Οι Ολοκληρωμένες Επιχειρήσεις Φυσικού Αερίου παραθέτουν, στο προσάρτημα των οικονομικών καταστάσεών τους, τους εγκεκριμένους και ισχύοντες κανόνες κατανομής, τις χωριστές οικονομικές καταστάσεις για κάθε δραστηριότητά τους, τις σημαντικές πράξεις που έχουν πραγματοποιήσει με τις Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις ή με επιχειρήσεις στη μετοχική σύνθεση των οποίων μετέχουν οι ίδιοι μέτοχοι, καθώς και τη σχετική με τους χωριστούς λογαριασμούς έκθεση των ελεγκτών. Το προσάρτημα δημοσιεύεται μαζί με τις οικονομικές καταστάσεις της ολοκληρωμένης επιχείρησης.

¶ρθρο 33

Πρόσβαση στους λογαριασμούς

1. Η Ρ.Α.Ε., κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, έχει ελεύθερη πρόσβαση στους λογαριασμούς των κατόχων αδειών, οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, προκειμένου να διασφαλίζεται ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των λογαριασμών που αναφέρονται στο άρθρο 32. Για το σκοπό αυτό αποστέλλει πρόσκληση στους κατόχους αδειών, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλλουν τους σχετικούς λογαριασμούς εντός τακτής προθεσμίας και να παρέχουν κάθε συνδρομή και στοιχεία για την ταχεία και απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων από τη Ρ.Α.Ε..

2. Τα μέλη της Ρ.Α.Ε. και το προσωπικό της Γραμματείας της, έχουν καθήκον εχεμύθειας για τις εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση τους, λόγω της πρόσβασης στους λογαριασμούς και τηρούν την εμπιστευτικότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και πληροφοριών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄

Κανονισμός Αδειών

¶ρθρο 34

Κανονισμός Αδειών

1. Ο Κανονισμός Αδειών εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση της Ρ.Α.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Aν στον Κανονισμό αυτόν ρυθμίζονται θέματα που άπτονται της προστασίας και της διαχείρισης του περιβάλλοντος ή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, ο Κανονισμός Αδειών υπογράφεται και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

2. Με τον Κανονισμό Αδειών καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας, καθώς και τα συνυποβαλλόμενα με τις αιτήσεις δικαιολογητικά και λοιπά στοιχεία. Περαιτέρω καθορίζονται:

α) Ο τρόπος δημοσίευσης των αιτήσεων, καθώς και οι δικαιούχοι και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επί των οποίων αποφαίνεται ο Υπουργός Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε..

β) Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί άσκησης των δικαιωμάτων που παρέχονται με τις άδειες.

γ) Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία τροποποίησης και ανάκλησης των αδειών.

δ) Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τις άδειες που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

3. Κριτήρια για τη χορήγηση άδειας, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, είναι ιδίως:

α) Η ασφάλεια και η προστασία των Συστημάτων Φυσικού Αερίου, καθώς και των εγκαταστάσεων και του συνδεδεμένου εξοπλισμού.

β) Τα ιδιαίτερα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του αιτούντος και ιδίως η φερεγγυότητά του.

γ) Η προστασία των καταναλωτών, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την επίτευξη των βέλτιστων τιμών.

δ) Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων Φυσικού Αερίου και η διασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης.

ε) Η διασφάλιση και ενίσχυση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά Φυσικού Αερίου.

4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλονται υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στους κατόχους αδειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να επιβάλλονται στους κατόχους αδειών πρόσθετες υποχρεώσεις, εφόσον συντρέχουν ειδικές συνθήκες και έκτακτες περιστάσεις που ανάγονται, ιδίως, στην εθνική άμυνα και δημόσια ασφάλεια, καθώς και σε ακραία καιρικά φαινόμενα ή άλλες αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες.

6. Η Ρ.Α.Ε. παρακολουθεί και ελέγχει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιβάλλονται στους κατόχους αδειών σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 και αποτελούν όρους των Αδειών τους.

7. Πριν από τη χορήγηση ορισμένης ¶δειας ή κατηγορίας Αδειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, ο Υπουργός Ανάπτυξης και η Ρ.Α.Ε. μπορούν να καλούν τους ενδιαφερομένους σε δημόσια διαβούλευση.

8. Η χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το νόμο αυτό, δεν απαλλάσσει τον κάτοχό της από την υποχρέωση να λαμβάνει άλλες άδειες ή εγκρίσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄

Ποινικές - Διοικητικές Κυρώσεις

¶ρθρο 35

Ποινικές Κυρώσεις

1. Όποιος ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 1, χωρίς να κατέχει σχετική άδεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) Ευρώ έως τρία εκατομμύρια (3.000.000) Ευρώ, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της πράξης.

2. Το αρμόδιο Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει τη δήμευση εν όλω ή εν μέρει των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τέλεση της παράβασης που τιμωρείται σύμφωνα με την παράγραφο 1.

¶ρθρο 36

Διοικητικές κυρώσεις

1. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε., η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των ενδιαφερομένων, επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του ή τους όρους των Αδειών που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, την έκταση της δραστηριότητάς του παραβάτη και τη συχνότητα της παράβασης, οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις:

α. Πρόστιμο από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) Ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) Ευρώ, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση σε σύσταση ή προειδοποίηση και κλήση σε συμμόρφωση, εντός τακτής προθεσμίας, η οποία είναι δυνατόν να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε.,

β. Πρόστιμο από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) Ευρώ έως τρία εκατομμύρια (3.000.000) Ευρώ, σε κάθε άλλη περίπτωση.

Η επιβολή προστίμων αυτών δεν αποκλείει την επιβολή, για την ίδια παράβαση, άλλων διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις α και β εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι αποφάσεις της Ρ.Α.Ε. που εκδίδονται στις ανωτέρω περιπτώσεις δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της και στον τύπο.

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από πρόταση της Ρ.Α.Ε., μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα κατώτερα και τα ανώτερα όρια των προστίμων που ορίζονται στην παράγραφο 1.

2. Σε περιπτώσεις συστηματικής και κατ’ επανάληψη παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου και των όρων, σύμφωνα με τους οποίους χορηγούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο αυτόν ¶δειες, ο Υπουργός Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., μπορεί να ανακαλεί τις ¶δειες αυτές. Η ανάκληση μπορεί να επιβάλλεται παράλληλα με την επιβολή προστίμου.

3. Οι ανωτέρω διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται και εκτελούνται παράλληλα και ανεξάρτητα με τις ποινικές κυρώσεις.

¶ρθρο 37

Θέματα της Ρ.Α.Ε.

1. Για τη στελέχωση της Γραμματείας της Ρ.Α.Ε. συνιστώνται, πέραν των θέσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του ν. 2773/1999 και της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α 207), επιπλέον: α) δεκαπέντε (15) θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και β) πέντε (5) θέσεις δικηγόρων, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, οι οποίοι προσλαμβάνονται με σύμβαση έμμισθης εντολής. Οι συνιστώμενες θέσεις προσωπικού κατανέμονται ως εξής: α) δέκα (10), σε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με τα προσόντα που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 25 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ Α 50), και β) πέντε (5), σε θέσεις διοικητικού προσωπικού, εκ των οποίων τρεις (3) σε θέσεις κατηγορίας ΔΕ ειδικότητας Διοικητικών Γραμματέων και δύο (2) σε θέσεις κατηγορίας ΤΕ ειδικότητας Πληροφορικής (σχεδιασμού λογισμικού και εφαρμογών) ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, με τα προσόντα που καθορίζονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ρ.Α.Ε. (π.δ. 139/2001 ΦΕΚ Α 121). Η πρόσληψη στις ανωτέρω θέσεις διενεργείται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 7 του ν. 2773/1999.

Για την πλήρωση κενών θέσεων Δικηγόρων της Ρ.Α.Ε. εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 4 του άρθρου 5 του ν. 3051/2002 (ΦΕΚ Α 220).

2. Στη Γραμματεία της Ρ.Α.Ε. για την υποστήριξη του έργου της, συνιστώνται πέντε (5) θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η πρόσληψη στις θέσεις αυτές γίνεται από τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε., και για το προσλαμβανόμενο προσωπικό εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 3297/2004 (ΦΕΚ Α 259).

3. Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της Ρ.Α.Ε..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄

Μεταβατικές και λοιπές διατάξεις

¶ρθρο 38

Υφιστάμενες συμβάσεις

1. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. μπορεί να προμηθεύεται από την Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. χωρίς διαγωνισμό Φυσικό Αέριο για την εξισορρόπηση του φορτίου του Ε.Σ.Φ.Α., εφόσον το αέριο αυτό το έχει προμηθευθεί η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. με βάση συμβάσεις προμήθειας Υ.Φ.Α. που έχουν συναφθεί έως την 1-7-2004. Η τιμή προμήθειας του Υ.Φ.Α. εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε., μετά από εισήγηση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και καλύπτει το πλήρες κόστος προμήθειας του Υ.Φ.Α., στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το σταθερό και μεταβλητό κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς, το κόστος χρήσης του Συστήματος Υ.Φ.Α., καθώς και εύλογο κόστος διαχείρισης. Το Υ.Φ.Α. που πωλείται από τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. κατά τα προηγούμενα εδάφια, μπορεί να χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα σε σχέση με το αέριο που προμηθεύεται ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., σύμφωνα με την περίπτωση γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 8.

2. Μέχρι την 31-12-2008, για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, κάθε Προμηθευτής και κάθε Επιλέγων Πελάτης ο οποίος προμηθεύεται Φυσικό Αέριο για ίδια χρήση, υποχρεούται να προμηθεύεται κάθε έτος ποσότητα Υ.Φ.Α. (Ελάχιστη Ποσότητα Υ.Φ.Α.) από τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., την οποία η τελευταία προμηθεύεται σύμφωνα με ρήτρες υποχρεωτικής αγοράς, ανεξαρτήτως παραλαβής, που αναφέρονται σε συμβάσεις προμήθειας Υ.Φ.Α., οι οποίες έχουν συναφθεί έως την 1-07-2004, εφόσον οι ποσότητες αυτές δεν διατίθενται με άλλο τρόπο. Η Ελάχιστη Ποσότητα Υ.Φ.Α. για κάθε Προμηθευτή ή Επιλέγοντα Πελάτη, υπολογίζεται κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους στη συνολική ετήσια κατανάλωση Φυσικού Αερίου. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Α. και σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε., ρυθμίζονται η τιμή διάθεσης της Ελάχιστης Ποσότητας Υ.Φ.Α., η οποία καλύπτει, ιδίως, το κόστος προμήθειας Υ.Φ.Α., το σταθερό και μεταβλητό κόστος θαλάσσιας μεταφοράς, το κόστος χρήσης της Εγκατάστασης Υ.Φ.Α., καθώς και κάθε λεπτομέρεια που αναφέρεται στην εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η εφαρμογή της παραγράφου αυτής μπορεί να παρατείνεται πέραν της 31.12.2008 για δύο (2) έτη κατ΄ ανώτατο όριο.

3. Για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ανάπτυξης ανταγωνισμού στην αγορά Φυσικού Αερίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, μπορεί να αποφασίζει, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., τη διεξαγωγή διαγωνισμών με αντικείμενο την πώληση σε Προμηθευτές και Επιλέγοντες Πελάτες ποσοτήτων Υ.Φ.Α., οι οποίες αντιστοιχούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας που έχουν συναφθεί και τεθεί σε εφαρμογή έως την 1-07-2004 και μέχρι το χρόνο λήξης της ισχύος των συμβάσεων αυτών, εφόσον περιλαμβάνουν ρήτρες υποχρεωτικής αγοράς ανεξαρτήτως παραλαβής. Οι διαγωνισμοί διεξάγονται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., τηρουμένων ιδίως των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Οι όροι διενέργειας των διαγωνισμών αυτών εγκρίνονται από τη Ρ.Α.Ε..

4. Υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού συμβάσεις προμήθειας Φυσικού Αερίου μεταξύ της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. και πελατών τροποποιούνται με συμφωνία των μερών το αργότερο ένα έτος πριν από το χρονικό σημείο κατά το οποίο ορισμένος πελάτης καθίσταται Επιλέγων και, προκειμένου για τους Πελάτες που κατέστησαν Επιλέγοντες την 1-7-2005, εντός έξι (6) μηνών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, του Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α. και του Κανονισμού Τιμολόγησης. Για το σκοπό αυτό, οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη υποβάλλει σχετική πρόσκληση προς τον αντισυμβαλλόμενό του, θέτοντας εύλογη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Τα μέρη μπορούν, με κοινή συμφωνία, να υποβάλουν στη Ρ.Α.Ε. αίτημα για την αναπροσαρμογή των ανωτέρω συμβάσεων κατά κρίση δικαίου ανδρός, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής.

5. Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση και αναπροσαρμογή των συμβάσεων κατά την προηγούμενη παράγραφο, οποιοδήποτε από τα μέρη, πριν ασκήσει το δικαίωμα καταγγελίας και προσφύγει στο Δικαστήριο για την αναπροσαρμογή ή τη λύση της σύμβασης, οφείλει να υποβάλει στη Ρ.Α.Ε. αίτημα για την διατύπωση από αυτήν πρότασης αναπροσαρμογής της σύμβασης κατά την κρίση δικαίου ανδρός. Η αναπροσαρμογή της σύμβασης που προτείνεται από τη Ρ.Α.Ε. γίνεται οριστικά αποδεκτή ή απορρίπτεται από τα μέρη εντός εύλογης προθεσμίας που τίθεται, για το σκοπό αυτό, από τη Ρ.Α.Ε.. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, τεκμαίρεται απόρριψη του αιτήματος.

¶ρθρο 39

Η χρήση Συστημάτων Φυσικού Αερίου κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, επιτρέπεται και για τη διακίνηση βιοαερίου, αερίου που παράγεται από Βιομάζα και άλλων τύπων αερίων, εφόσον αυτή είναι δυνατή, από τεχνική άποψη και πληρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας, αφού ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις ποιότητας και τα χημικά χαρακτηριστικά των αερίων αυτών.

¶ρθρο 40

1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του π.δ. 420/1987 (ΦΕΚ Α’ 187) προστίθεται εδάφιο, ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μπορεί να συμπληρώνεται ή τροποποιείται ο παρακάτω Πίνακας και να διευκρινίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τον Πίνακα αυτό.»

2. Στο άρθρο 5 του π.δ. 420/1987 προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:

«5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζονται η διαδικασία, ο χρόνος, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά την υποβολή και έγκριση της μελέτης αερίων καυσίμων, κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας, καθώς και τον έλεγχο κατασκευής των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου κατά την προηγούμενη παράγραφο».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄

Τελικές διατάξεις

¶ρθρο 41

Καταργούμενες διατάξεις

1. Από τη θέσπιση του Κώδικα Προμήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες καταργείται το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α 207).

2. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του.

¶ρθρο 42

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.