Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 19:17

ΓΣΕΕ: Το ΕΤΕΑΜ εξελίσσεται σε ταμείο - φάντασμα

Μείζονα ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής τάξης τίθενται με τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του ιδρύματος για το 2006 υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία που σχημάτισαν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση εκπρόσωποι, ενώ καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος προβλέπει αύξηση του κονδυλίου για το ΕΚΑΣ κατά 2,21%, δηλαδή σαφώς κατά από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Ο προϋπολογισμός στο σύνολό του είναι ελλειμματικός κατά 208.455.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα, κατά τη ΓΣΕΕ, το έλλειμμα είναι υψηλότερο, αφού δεν περιλαμβάνονται οι αποδόσεις προς το ΕΤΕΑΜ των στοιχείων της περιουσίας του, όπως ο νόμος 3029 (νόμος Ρέππα) ορίζει.

Το ΕΤΕΑΜ, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές εξελίσσεται έτσι σε ταμείο-φάντασμα στερούμενο όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι με αυτά τα δεδομένα η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΕΑΜ αποτελεί θέμα. Ακόμα σημειώνεται ότι το έλλειμμα του κλάδου υγείας αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ.