Είπαμε, «ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει» αλλά δεν χρειάζεται αυτό να γίνεται μέρα παρά μέρα. Γιατί κουράζει όσους δεν αμείβονται για να συμμετέχουν στις συναλλαγές. Οι ξένες αγορές παραπάτησαν επειδή οι θεσμικοί τρόμαξαν για τα καλά, από στοιχεία σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας το Σεπτέμβριο.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Είπαμε, «ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει» αλλά δεν χρειάζεται αυτό να γίνεται μέρα παρά μέρα. Γιατί κουράζει όσους δεν αμείβονται για να συμμετέχουν στις συναλλαγές. Οι ξένες αγορές παραπάτησαν επειδή οι θεσμικοί τρόμαξαν για τα καλά, από στοιχεία σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας το Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως καθώς περνούν οι μέρες η υπόθεση του τραπεζικού συστήματος φωτίζεται περισσότερο γιατί αποκαλύπτεται το σχέδιο για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών. Σε πρώτη φάση, μέσα στη βδομάδα, με τη γνωστοποίηση του πορίσματος από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού AQR και τον προσδιορισμό του ύψους των προβλέψεων και σε δεύτερη, μέχρι το τέλος του μήνα, με τη γνωστοποίηση του "τεστ κοπώσεως" (stres stest) που θα καθορίσει το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Βέβαια θα πρέπει οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού AQR (Asset Quality Review) και το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους ιδιώτες.
Παρουσιάστηκαν τα «έξυπνα» μετατρέψιμα ομόλογα γνωστά και ως Co Cos και ώ του θαύματος τα warrants των τραπεζών σταμάτησαν την κατηφόρα τους και εμφάνισαν διψήφια κέρδη και μάλιστα πάνω από +20%. Μια ακόμα νέα εμφάνιση αξίας που αρέσει μάλλον στους θεσμικούς. Αλλά το πώς θα εξηγηθεί στους ιδιώτες επενδυτές και πώς θα εκλάβουν την όποια εξήγηση, είναι άγνωστο για την ώρα.
Ο κ Τζάνας της TecGroup παρατηρούσε μετά το χθεσινό κλείσιμο ότι είναι φανερό, πως στην παρούσα φάση δύσκολα θα μετατεθεί ψηλότερα ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού ούτε οι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι μπορούν να αναπτύξουν θετικές προσδοκίες καθώς: οι μεν εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού επηρεάζονται από τη συντήρηση σκηνικού επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, ενώ "τα κρατικόχαρτα" συνεχίζουν να καθορίζονται από την άτολμη και συχνά αντιφατική Κυβερνητική στάση, σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα συμβαίνοντα στον ΟΛΠ.
Προφανώς και έχει επηρεαστεί το κοινό από τις προοπτικές για το δείκτη των blue chip όπως αυτές καθορίζονται από την τεχνική ανάλυση. Έτσι, τα στοιχήματα που τους ενδιαφέρουν βάσει των τιμών εξάσκησης στα options, στην περίπτωση ανόδου δεν ξεπερνούν τις 205 μονάδες και στα επίπεδα των 195 βάζουν την πρώτη στήριξη στην περίπτωση της καθόδου του. Αυτή δεν αποκλείεται αν κρίνουμε από την επιβάρυνση του διεθνούς κλίματος που συνεχίστηκε και σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές χωρίς ωστόσο ακρότητες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Διορθωτικά κινήθηκαν την Τρίτη οι
αμερικανικοί δείκτες, υπό το βάρος των κλάδων της τεχνολογίας και των μεταφορών, ενώ αρνητικά επέδρασαν και τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα για την κάμψη των εισαγωγών και των εξαγωγών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,29% στις 17.081,89 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,87% στις 4.796,61 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,68% στις 2.003,69 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Johnson & Johnson υποχώρησε κατά 0,5%, μετά την ανακοίνωση ότι θα αρχίσει να εφαρμόζει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. δολαρίων.
Ο κλάδος των μεταφορών του Dow Jones έχασε πάνω από 2%, εξαιτίας των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Στο -1,7% έκλεισε η FedEx, ενώ απώλειες 2,1% σημείωσε η J.B. Hunt Transportation Services και η CSX. Επίσης, η Ryder System σημείωσε απώλειες 8,7%, καθώς υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας το 2015. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 6,17-6,29 δολάρια, από 6,45-6,55 δολάρια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Στον αντίποδα, κέρδη 1,1% σημείωσε η μετοχή της Twitter, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει την κατάργηση έως 336 θέσεων εργασίας, ή το 8% του παγκόσμιου προσωπικού της. Στο μεταξύ, η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η S&P Capital IQ να αναφέρουν ότι αναμένεται πτώση 5,3% της κερδοφορίας για τις εισηγμένες του S&P 500. Ωστόσο, χωρίς τον ενεργειακό κλάδο, οι εισηγμένες του δείκτη αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κερδοφορίας κατά 2,7%.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, έπειτα από πτώση 5,5% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
ΕΥΡΩΠΗ
«Βαρίδι» στις
ευρωαγορές στάθηκαν χθες οι κλάδοι των τραπεζών και τις ενέργειας, με τους δείκτες να κλείνουν με σημαντικές απώλειες, ενώ αρνητικά επέδρασαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% στις 6.342 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,86% στις 10.033 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,97% στις 4.643 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,92% στις 358,47 μονάδες.
Στο ταμπλό, άλμα 9% σημείωσε η SABMiller, καθώς φαίνεται να είναι θετική στη νέα πρόταση εξαγοράς της από την Anheuser-Busch InBev, ύψους 68 δισ. στερλινών. Αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων που έχουν γίνει ποτέ στον επιχειρηματικό κόσμο.
Επίσης, κέρδη 5,4% σημείωσε η SAP, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,62 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 1,53 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Royal Mail υποχώρησε κατά 4,2%, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει την πώληση της συμμετοχής της στην εταιρεία, ύψους 14%, σε ομάδα θεσμικών επενδυτών.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, βουτιά στις 1,9 μονάδες, από 12,1 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, έκανε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι έβλεπαν μια πτώση της τάξεως των 6 μονάδων.
Επίσης, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, έπειτα από πτώση 5,5% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο.
ΧΑ
Εμφανή ήταν τα σημάδια επενδυτικής κόπωσης στο
Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με μικρές απώλειες, μετά από μία συνεδρίαση ήπιας μεταβλητότητας, χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και έλλειψης ορατότητας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,36% στις 678,30 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 682,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 674,62. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 9,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 24,36 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 9,86 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,73% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,64%, με μόλις στις 312,7 χιλ. ευρώ η αξία των συναλλαγών του.
H χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να είναι εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα σχετικά με την κυβερνητική απόδοση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ πολλές μετοχές του FTSE 25 εμφανίζουν εύλογα σημάδια κόπωσης. Άλλωστε, την Παρασκευή έχουμε λήξεις παραγώγων ενώ από 19/10 τίθενται εκτός διαπραγμάτευσης τα παράγωγα των τραπεζών.
Ο τραπεζικός κλάδος δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σήμερα από την έντονη φημολογία για τα όρια που ενδεχομένως να ζητήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στο πλαίσιο των stress tests που διενεργούν. Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες που διαρρέονται, οι επενδυτές έδειξαν σήμερα να στηρίζονται στις ενέργειες των στελεχών προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο ρυθμός συναλλαγών κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, ενδεικτικό της «άπνοιας» και της έλλειψης ορατότητας. Επίσης, οι χαμηλοί τζίροι αποτυπώνουν αφενός την κατακόρυφη πτώση των αποτιμήσεων και αφετέρου την απροθυμία των δρώντων για trading πάνω στις στρατηγικές τους θέσεις.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι από την περασμένη Πέμπτη ως χθες το Χ.Α. πραγματοποιεί κινήσεις μέσα σε ζώνη μικρού σχετικά εύρους με τους ισχυρούς θεσμικούς να χρησιμοποιούν την κυκλικότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει σχηματίσει ένα "πλατύσκαλο" στο εύρος 640 – 650 μονάδων, το οποίο και αποτελεί το «προπύργιο» των θεσμικών της αγοράς.
Στο ταμπλό σήμερα, το αρνητικό πρόσημο του δείκτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δεικτοβαρείς μετοχές των ΕΕΕ (-3,35%) και ΟΠΑΠ (-2,67%). Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές της Eurobank(-4,17%), της Μυτιληναίος (-2,42%), της ΕΥΔΑΠ (-2,24%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,23%) και της ΕΧΑΕ (-1,96%).
Στον αντίποδα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+7,09%), της Πειραιώς (+6,94%), της Jumbo (+2,38%), της Alpha Bank
(+1,85%) και της Τιτάν (+1,46%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-3,34%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τραπεζών (+4,26%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 40 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Η σχεδόν ολική αναστροφή του κλίματος (η ΕΥΡΩΒ συνέχισε να δέχεται πιέσεις) για τα τραπεζικά blue chip μια μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν, αποκάλυψε την ποιότητα κινήσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις ημερήσιες μεταβολές κλαδικών δεικτών τη Δευτέρα και την Τρίτη και ο καθένας ας βγάλει το συμπέρασμα που τον βολεύει.
Οι δείκτες: των Τραπεζών +4,26% από -2,71%, Τεχνολογίας +0,51% από -0,68%, Τροφίμων Ποτών -3,34% από +1,96%, Ταξίδια Αναψυχή -2,44% από +1,56%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,74% από +1,09%, Κοινής Ωφέλειας -1,29% από +1,44%. Με δεδομένο ότι αυτοί οι κλάδοι περιλαμβάνουν blue chip με σημαντική βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των ΓΔ και 25άρη, είναι κατανοητό γιατί ο ΓΔ έχασε χθες -0,36% από +0,56% που κέρδισε προχθές, με τον 25άρη στο -0,73%, από +0,87% στην αρχή της βδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου.
Σήμερα
Οι
Ασιατικές μετοχές οπισθοχώρησαν σήμερα Τετάρτη, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα υποχώρησε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν και διογκώνοντας τις ανησυχίες για αποπληθωριστικές πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Στην Κίνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 1,6% το Σεπτέμβριο από το προηγούμενο έτος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS), δήλωσε, που υπολείπονται των προσδοκιών του 1,8% και κάτω από τον Αύγουστο του 2,0%.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για δεύτερη φορά φέτος με την επιβράδυνση του ρυθμού της ανατίμησης του δολαρίου Σιγκαπούρης. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας που απόφυγε οριακά την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,8%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας χάνει 1,8%.
Οι Κινέζικες μετοχές κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα, με τον δείκτη CSI300 των blue-chip και τον Shanghai Composite Index, να κινούνται προς τα κάτω στο πρώτο μέρος κατά -0,6% αλλά κατόπιν εμφάνισαν οριακές μεταβολές.
Οι μετοχές της Αυστραλίας μεγάλωσαν τις ζημίες τους μετά από τα στοιχεία της Κίνας, με τον S & P / ASX 200 Index κάτω κατά -0,5% και κατέδειξαν τη σημασία της Κίνας ως ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας. Ωστόσο αργότερα η μεταβολή του All Ordinaries περιορίστηκε στο -0,03%.
Στη Wall Street την Τρίτη, οι τιμές των μετοχών και των δεικτών μειώθηκαν, με τον S & P 500 να αγγίζει μια νέα κορυφή επτά εβδομάδων πριν γυρίσει σταθερά προς τα κάτω. Στις ασιατικές συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του S & P 500 το futures γλίστρησε περίπου 0,2%.
Οι μετοχές στηρίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στην εντύπωση πως η αμερικανική Federal Reserve μετατόπισε για αργότερα την αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα κίνηση που θα γινόταν για πρώτη φορά από το 2006. Ωστόσο, ένας βασικός λόγος για τους δισταγμούς της Fed συνέχισε να ανησυχεί τους επενδυτές, καθώς οι Αμερικανοί πολιτικοί τρόμαξαν από το ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε απειλήσει τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη συνεδριάσεις επί της πολιτικής το 2015, στις 27 με 28 Οκτωβρίου και το Δεκέμβριο στις 15 έως 16, με τις προσδοκίες ότι η Fed θα αποφασίσει μια αύξηση φέτος να ξεθωριάζουν.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ομόλογα γλίστρησε στο 2,038% στις ασιατικές συναλλαγές μετά από το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 2,055% την Τρίτη.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά παρέμειναν υπό πίεση αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η αγορά θα παραμείνει με υπερπροσφορά για τουλάχιστον ένα ακόμα έτος παρά την πτώση της παραγωγής από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.
Το Brent ήταν σχεδόν επίπεδο στα 49,25 δολάριο το βαρέλι, μετά την ολίσθηση 1,24% κατά την προηγούμενη σύνοδο, ενώ του αργού στις ΗΠΑ ανέβηκε περίπου το 0,1% στα 46,70 ανά βαρέλι, αφού έχασε 0,9% στη διάρκεια της νύχτας. Ένα ασθενέστερο δολάριο δεν δίνει μεγάλη βοήθεια στις τιμές των εμπορευμάτων.
Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει την ισχύ για το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, ήταν κάτω περίπου 0,1% σήμερα στο 94,662, μετά την πτώση σε χαμηλά ως το 94,539 την Τρίτη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 του Σεπτέμβρη.
Το δολάριο ήταν περίπου 0,2% χαμηλότερα έναντι του γεν αγοράζοντας 119,54 γεν, ενώ το ευρώ κέρδισε περίπου 0,2% για να αγοράσει 1,1394 δολάρια μετά την άνοδό του σε υψηλό 3 1/2 εβδομάδων στα 1,1411 δολάρια στη διάρκεια της νύχτας.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Η προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδος για αναρρίχηση των αποτιμήσεων των πολύπαθων Τραπεζικών μετοχών, με τη θεσμική υποβοήθηση της κατάργησης των Παραγώγων, δεν μπόρεσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς τις 700 μονάδες, καθώς ο όγκος των συναλλαγών παραμένει δραματικά χαμηλός.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες θα αρχίζει να διευκρινίζεται το φλέγον ζήτημα του ύψους των απαιτούμενων Τραπεζικών κεφαλαιακών αναγκών: Επομένως, καθώς βιώνουμε την περίοδο της παντοδυναμίας των Εποπτικών Αρχών στην Ε.Ε. που δείχνουν να εξαντλούν την αυστηρότητά τους απέναντι στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, η ομηρία της Τραπεζοκεντρικής Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά, η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με στόχο την ψήφισή του την ερχόμενη Παρασκευή, κορυφώνει την κυριαρχία του περιβάλλοντος φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο προς τους Ιδιώτες όσο και προς τις Επιχειρήσεις, ενώ ο "ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου" θα συγκεντρώσει πλέον όλα τα διαθέσιμα των Φορέων της Κεντρικής και ενδεχομένως και της Γενικής Κυβέρνησης, υπό τον έλεγχο του Υπουργού Οικονομικών !
Θετικά ωστόσο πρέπει να καταγραφεί η προσπάθεια για αυξημένη χρήση του "πλαστικού χρήματος", που αν και επήλθε ως παράπλευρο αποτέλεσμα της επιβολής των capital controls, μπορεί τώρα να βοηθήσει στη μείωση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Αναπόφευκτα, ωστόσο, επιτείνεται το υφεσιακό σκηνικό, καθώς η δημοσιονομική εξισορρόπηση συνιστά βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους Δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και να εκταμιευθούν οι δόσεις.
Και φυσικά να συζητηθεί στη συνέχεια η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να φανεί μια "ακτίνα φωτός" το 2016, σε σχέση με την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Είναι φανερό, επομένως, ότι στην παρούσα φάση δύσκολα θα μετατεθεί ψηλότερα ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού ούτε οι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι μπορούν να αναπτύξουν θετικές προσδοκίες καθώς: οι μεν εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού επηρεάζονται από τη συντήρηση σκηνικού επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, ενώ "τα κρατικόχαρτα" συνεχίζουν να καθορίζονται από την άτολμη και συχνά αντιφατική Κυβερνητική στάση, σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα συμβαίνοντα στον ΟΛΠ.
Πάντως, η Federal αναστέλλει επί του παρόντος την έναρξη αναπροσαρμογής ανόδου των παρεμβατικών επιτοκίων της προκειμένου να επανεξετάσει τα δεδομένα της πραγματικής Οικονομίας στις ΗΠΑ και διεθνώς και τον πληθωρισμό.
Συντηρείται έτσι, το θετικό momentum στις ήδη υπερτιμημένες Χρηματιστηριακές Αγορές και ιδιαίτερα των Αναδυομένων Αγορών που απειλούνται πάντως με μαζικές μεταφορές κεφαλαίων το επόμενο διάστημα, οψέποτε αναρριχηθούν τα δολαριακά επιτόκια.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Ο πληθωρισμός στην Κίνα υστέρησε έναντι των προσδοκιών
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών σύρθηκαν προς τα πίσω για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από τις ανανεωμένες ανησυχίες για την κινεζική ανάπτυξη. Μετά τους αδύναμους αριθμούς στις εισαγωγές χθες, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο και οι προσδοκίες της αγοράς εμφάνισαν απόσταση. Η αδυναμία οδηγήθηκε από τις μετοχές του TOPIX, που κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 2%, ο Hang Seng ήταν στο -0,5% χαμηλότερα και ο SHCOMP της Σαγκάης επίπεδος.
Το AUD δεν κατάφερε να ενισχυθεί έναντι USD, γιατί αναφορές των μέσων ενημέρωσης (π.χ. Bloomberg) για την αύξηση στα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων από ενός μεγάλου οίκο στεγαστικών δανείων αύξησε την πιθανότητα μιας πρόωρης χαλάρωσης από την RBA. Οι αγορές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας είναι κλειστές.
Οι Αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν επίσης χαμηλότερα στη διάρκεια της νύχτας, αφού οι κινεζικές εισαγωγές κατέρρευσαν σε χαμηλό επτά μηνών σε δολάρια ΗΠΑ. Ακόμη και αν οι εξαγωγές εμφανίστηκαν καλύτερες από τα αναμενόμενα, η μείωση κατά 20,4% των εισαγωγών οδήγησε σε αδυναμία όλη την Ασία, με τα νομίσματα των βασικών προϊόντων, όπως το BRL, AUD, ZAR, ο CLP, υποαπέδωσαν σημαντικά. Από την άποψη αυτή, οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ μειώθηκαν, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν περαιτέρω.
Βασικά οικονομικά γεγονότα αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν από τη ζώνη του ευρώ σήμερα την Βιομηχανική Παραγωγή IP (Τετ) και τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου (Παρασκευή) και από τις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις (Τετ), CPI (Πεμ), και IP (Παρ). Έχουμε, επίσης, σημαντικές συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής στην Κορέα (Πεμ) και η Ινδονησία (Πεμ).
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ηπιότερη ύφεση θα έχουμε το 2015, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα αλλάξουν και τα στοιχεία στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 και ότι τον Δεκέμβριο μάλλον ξεκινά η αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Σημαντικά ηπιότερη θα είναι η ύφεση το 2015 από αυτή που αποτυπώνεται στις επίσημες προβλέψεις αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας βασιζόμενη στα υποδείγματα πρόβλεψης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων τάσεων της οικονομικής δραστηριότητας, που συνδυάζουν πληροφόρηση από δείκτες συγκυρίας και προβλεπτικούς δείκτες καθώς και εκτιμήσεις της επίδρασης της δημοσιονομικής πολιτικής.
Nα διαπραγματευτεί την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Eurobank, Nίκος Καραμούζης, σε εκδήλωση της Grant Thornton, η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα. Μάλιστα, το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος επισήμανε ότι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ήταν το ιδανικό χρονικό διάστημα ώστε να αρθούν πλήρως τα capital controls.
Την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στη
Handelsblatt. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», είπε η κ. Κατσέλη στη γερμανική εφημερίδα.
Ζητήματα ενέργειας βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο συνάτνησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον ειδικό απεσταλμένο για τις ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν και τον Αμερικανό πρέσβη, Ντέιβιντ Πιρς στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε και η προοπτική των αγωγών TAP και IGB.
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει ο ΟΤΕ τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.).
Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σημαντικά προβλήματα λόγω του υψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαπιστώνει για τις κυπριακές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch. Εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πιέσεις στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο ασκούν και οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Σύμφωνα με τον Fitch, το λειτουργικό περιβάλλον του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά αδύναμο, λόγω της υψηλής ανεργίας και της αποδυναμωμένης αγοράς ακινήτων.
Αύξηση κερδών αλλά και πτώση εσόδων εμφάνισε η JP Morgan, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κατέγραψε κέρδη 6,8 δισ. δολαρίων ή 1,68 δολαρίων ανά μετοχή έναντι κερδών 5,57 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,36 δολαρίων ανά μετοχή.
Καθαρά κέρδη 3,1 δισ. δολαρίων εμφάνισε η Intel κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Πρόκειται για κέρδη 0,64 δολαρίων ανά μετοχή έναντι 0,66 δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,59 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 14,5 δισ. δολάρια έναντι 14,6 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 14,22 δισ. δολαρίων.
Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός, λειτουργώντας για ακόμη μία ημέρα ως επενδυτικό «καταφύγιο» έναντι των αναταράξεων στις μετοχικές αγορές, ενώ αντίθετα, δεύτερη ημέρα απωλειών για το πετρέλαιο, καθώς εμμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,1%, στα 1.165,40 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 44 σεντς, κλείνοντας στα 46,66 δολάρια το βαρέλι.
Η Ισπανία θα επιτύχει το στόχο για έλλειμμα 4,2% το 2015, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς Ντε Γκίντος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, ο Ισπανός υπουργός επισήμανε ότι οποιαδήποτε αύξηση των κρατικών δαπανών θα αντισταθμιστεί από τα ισχυρά φορολογικά έσοδα.
Ισχνή παραμένει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Όπως διαπιστώνει η έκθεση, παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι πιο «θωρακισμένη» απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις, η δυνητική της ανάπτυξη φαίνεται να έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης ή άλλες προηγμένες οικονομίες, ακόμη και εκείνες που έχουν πληγεί από τραπεζικές κρίσεις
Το ποσό των 40 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας έντοκων γραμματίων. Ειδικότερα, το επιτόκιο στη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων ήταν μηδενικό, ενώ ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στις 4,13 φορές από 4,14 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο άγγιξε το 0,080% και ο συντελεστής κάλυψης το 3,75.