Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 16:59

Νέα προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης ζωικής παραγωγής

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Προγραμματισμού και Εφαρμογών Γ' ΚΠΣ του Υπουργείου με θέμα τη νέα προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης ζωικής παραγωγής (4η Προγραμματική Περίοδος).

Ο Υφυπουργός επικέντρωσε την παρέμβασή του στη νέα ΚΥΑ 637/2005 που αναφέρεται στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επισήμανε τα βασικά της σημεία, μεταξύ των οποίων:

1. Επιταχύνεται η διαδικασία καταβολής των δικαιολογητικών και προέγκρισης με:

Α. την κατάργηση του ενδιάμεσου σταδίου υποβολής δικαιολογητικών

Β. τη λειτουργία δύο, αντί μίας, ομάδων έργου αξιολόγησης

Γ. τη λειτουργία δύο, αντί μίας, γνωμοδοτικών επιτροπών

Δ. τη συμμετοχή στις γνωμοδοτικές επιτροπές του ΕΠΑΑ-ΑΥ υπαλλήλων του Τελικού Δικαιούχου

2. Μεγιστοποιείται η απορροφητικότητα του μέτρου με τη γρήγορη ανακατανομή ποσών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

3. Ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τα δικαιολογητικά υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας, με την προσθήκη παραρτήματος δικαιολογητικών στη νέα ΚΥΑ.

4. Απλοποιείται ο έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης της υποψήφιας γεωργικής εκμετάλλευσης

5. Ξεκαθαρίζεται ότι τα επιδόματα πολυτέκνων και τρίτου παιδιού δεν αποτελούν εξωγεωργικό (ή γεωργικό) εισόδημα, προκειμένου να κριθεί κάποιος κατά κύρια απασχόληση γεωργός.

6. Εντάσσονται στις επιλέξιμες δαπάνες οι συμβολαιογραφικές δαπάνες που γίνονται για τις ανάγκες του προγράμματος

7. Αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός τροποποιήσεων του εγκεκριμένου σχεδίου

Οπως υπογράμμισε, «είναι πολύ μεγάλη η ευκαιρία που μας δίνεται με την αξιοποίηση 150 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις μας και να δώσουμε μια διαφορετική προοπτική στην ελληνική γεωργία.

Με τα νέα σχέδια βελτίωσης ζωϊκής παραγωγής στοχεύουμε:

- Στη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην ημερομηνία υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας και στην ημερομηνία έκδοσης οριστικής εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης για τον ενδιαφερόμενο.

Με την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ θεωρούμε ότι αυτός ο χρόνος θα μειωθεί στο 1/3 του αρχικού (έξι μήνες).

- Στον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ιδίως μετά τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το ΕΓΤΠΕ-Π, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο κτηνοτρόφος, να εκταμιεύσει τις επιδοτήσεις το ταχύτερο δυνατό για να μπορέσει να υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια».