Ο στόχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στη Γερμανία εξακολουθεί να υφίσταται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε ωστόσο ότι η επίτευξή του εξαρτάται από το κόστος της προσφυγικής κρίσης.
Ο στόχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στη Γερμανία εξακολουθεί να υφίσταται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε ωστόσο ότι η επίτευξή του εξαρτάται από το κόστος της προσφυγικής κρίσης.
Η σημερινή δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ διαφέρει αισθητά από τη γραμμή που ακολουθούσε έως τώρα η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός για τον επόμενο χρόνο θα είναι ισοσκελισμένος.
Μόλις χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει ότι με βάση τις έως τώρα «ισχύουσες προϋποθέσεις», ο στόχος είναι εφικτός.
Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πριν από λίγες ημέρες απέρριπτε ακόμη κάθε ιδέα για αύξηση φόρων και τόνιζε ότι η Γερμανία διαθέτει οικονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πάντως, μια αξιολόγηση των οικονομικών αναγκών για τον επόμενο χρόνο αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο.
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τις ζώνες τράνζιτ
Και ενώ αυτή η συζήτηση μόλις ξεκίνησε, μια άλλη εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου κλιμακώνεται όλο και περισσότερο. Η πρόταση των Χριστιανοδημοκρατών για τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ για πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα απορρίπτεται με όλο πιο έντονο τρόπο από τους κυβερνητικούς εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες.
Αυτοί αναγνωρίζουν μεν ότι θα πρέπει η καταγραφή των προσφύγων να γίνεται με ποιο σύντομες διαδικασίες απ' ό,τι σήμερα, η κράτηση όμως, όπως υπολογίζεται, 100.000 ανθρώπων μηνιαίως, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, «σε ένα είδος φυλακής» δεν είναι μόνο «αδιανόητη» από ανθρωπιστική σκοπιά, αλλά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα αντί να τα λύσει, τονίζουν στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών.
Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν ότι οι ζώνες αυτές είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι η λειτουργία τους θα διευκολύνει τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα διευκρινίζεται ποιοι είναι πράγματι πρόσφυγες και ποιοι κατάγονται από λεγόμενες «ασφαλείς χώρες», για παράδειγμα από τα Βαλκάνια, και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.
Πηγή: Deutsche Welle