Άνοδο κατά 154% κατέγραψε η εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας την περίοδο 2000 – 2013, σύμφωνα με ανάλυση του think – tank (δεξαμενή – σκέψης) Bruegel.
Άνοδο κατά 154% κατέγραψε η εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας την περίοδο 2000 – 2013, σύμφωνα με ανάλυση του think – tank (δεξαμενή – σκέψης) Bruegel.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ισπανία εμφάνισε άνοδο 127% , η Μ. Βρετανία 98% , η Γαλλία 79% και η Ιταλία72%.
Σύμφωνα με την έρευνα του Bruegel, η εντυπωσιακή άνοδος των εξαγωγών οφείλεται εν μέρει στη συγκράτηση των μισθών, η οποία με τη σειρά της, συνέβαλε στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων.
Ενδεικτικά, από το 2000 έως το 2008, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 19% στη Γερμανία έναντι 48% στην Ισπανία. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009 – 2013), καταγράφηκε αύξηση 14% στη Γερμανία και μόλις 4% στην Ισπανία.
Ο σημαντικότερος παράγοντας της γερμανικής επικυριαρχίας, επισημαίνει το Bruegel, είναι η δομή των εταιρείων και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι εταιρείες στη Γερμανία, εξηγεί το think – tank, είναι λιγότερο ιεραρχικές και περισσότερο αποκεντρωμένες έναντι των εταιρειών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά διασφαλίζουν μεγάλα πλεονεκτήματα για τις εταιρείες. Η διοικητική αποκέντρωση παρέχει την ευκαιρία σε εργαζόμενους χαμηλότερης ιεραρχίας να παρουσιάσουν και να θέσουν σε εφαρμογή διάφορες καινοτόμες ιδέες. Έχοντας μεγαλύτερη τριβή με τους πελάτες, οι εργαζόμενοι χαμηλότερων επιπέδων γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, σε σχέση με τα υψηλά διοικητικά στρώματα, καταλήγει το Bruegel.