Οι θεσμικοί μέσα σε ένα διεθνές κλίμα που ευνόησε τις μετοχικές αξίες, πέρασαν από την προεξόφληση των αρνητικών τις δυο πρώτες μετά τις εκλογές εβδομάδες ενώ την τρίτη σε προεξόφληση των θετικών που θα ακολουθήσουν τα δύσκολα που επέφεραν τα capital control στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι θεσμικοί μέσα σε ένα διεθνές κλίμα που ευνόησε τις μετοχικές αξίες, πέρασαν από την προεξόφληση των αρνητικών τις δυο πρώτες μετά τις εκλογές εβδομάδες ενώ την τρίτη σε προεξόφληση των θετικών που θα ακολουθήσουν τα δύσκολα που επέφεραν τα capital control στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία.
Την περασμένη Δευτέρα σημειώναμε: «Το κακό είναι πως το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός. Τα blues των τραπεζών θα τα καταλάβουν οι πολίτες αργότερα. Ωστόσο για την ώρα, δεν προκύπτει αχτίδα φωτός που να δικαιολογεί μια σχετική αισιοδοξία στο άμεσο μέλλον. Η υπόσχεση του πρωθυπουργού, από τις ΗΠΑ, ότι θα περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που χρειάζεται για να αξιολογηθεί η Ελλάδα και να λάβει δανεικά, επιτρέπει την ανάπτυξη, κάποια στιγμή και σε κάποια φάση, στοιχημάτων. Αυτά έχει ανάγκη το ταλαιπωρημένο επενδυτικό κοινό για να ξεφύγει από το μούδιασμα που έχει προκαλέσει η εμφάνιση ζημιών διαρκείας στα χαρτοφυλάκια είτε είναι επαγγελματικά είτε προσωπικά. Τεχνικά πάντως αυτή η εβδομάδα δεν αστειεύεται. Γιατί ή θα αποδειχθεί ανοδική ή θα φέρει την προσέγγιση των ΓΔ και 25άρη, άλλη μια φορά, στα χαμηλά του 2015».
Το αποτέλεσμα των πέντε συνεδριάσεων που ακολούθησαν δικαίωσαν αυτή την τοποθέτηση προσφέροντας στον τραπεζικό δείκτη σπάνια κέρδη πάνω από 28%, στον ΓΔ δε και τον 25άρη άλματα, +5,61% και +8,02% αντίστοιχα. Οι θεσμικοί έδειξαν από την αρχή της αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν παιχνίδια με τη φωτιά και το σιγούρεψαν με την ώθηση στον τραπεζικό δείκτη τη Δευτέρα κατά 22%. Σημαντικό ήταν και το μήνυμα που έστειλε η αύξηση των τζίρων που διπλασιάστηκαν έναντι της προηγούμενης με τη βοήθεια της ανόδου του μέσου τζίρου των πακέτων.
Βέβαια δεν ήταν μόνο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης όσων διαχειρίζονται σημαντικού ύψους επενδύσεις στις μετοχές του ΧΑ από το εξωτερικό ή το εσωτερικό που συνέβαλε στην αλλαγή της στάσης τους. Το διεθνές κλίμα ευνόησε επίσης στην αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου παγκόσμια μέσα από διάφορες εξελίξεις και δεν λησμονούμε την ισχύ των ξένων θεσμικών στις συναλλαγές του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Αυτοί επηρεάστηκαν εμφανώς από το διεθνές ράλι των μετοχών που προκάλεσε το αδυνάτισμα της ισχύος του δολαρίου η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών και η επιστροφή της λογικής των QE. Όταν τα «κακά» νέα προκαλούσαν άνοδο των χρηματιστηρίων αφού διαιώνιζαν την διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Για τη στήλη αυτή η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο υγιής λόγω της μεγάλης διάρκειας των εκτός κανονικότητας συνθηκών για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά.
Στο ΧΑ ωστόσο, που ανήκει στις αναδυόμενες αγορές μετοχών, το γύρισμα σε παγκόσμια βάση το κλίματος για αυτές σε θετικό, μετά από πολλούς μήνες επιφυλάξεων και πιέσεων, η μεταστροφή αυτή έκανε καλό. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης συνέβαλλαν επίσης στην μείωση των ανησυχιών σχετικά με την πορεία ως την πρώτη αξιολόγηση. Από αυτή εξαρτάται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πάνω της στηρίχθηκαν οι πιέσεις, και τα αγοραστικά ξεσπάσματα που αναπτύχθηκαν ενδιάμεσα, στα τραπεζικά blue chip. Το φαινόμενο της διάκρισης στην πορεία της τιμής της ΕΤΕ οδήγησε τους εγχώριους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα υπάρξει πολύ σημαντικού ειδικού βάρους ανακοίνωση για την τράπεζα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος
Όσοι παρακολουθούν καθημερινά την ειδησεογραφία και τον σχολιασμό της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς μπορούν, χωρίς τη χρήση κάποιου στατιστικού προγράμματος, να αντιλαμβάνονται πότε κυριαρχούν οι αισιόδοξες αναλύσεις και εκθέσεις και πότε οι απαισιόδοξες. Ενώ τα χρηματιστήρια πέρασαν την καλύτερη εβδομάδα τους σε βάθος αρκετών ετών ως προς τον συντονισμό της ανόδου και τα ποσοστά μεταβολής, θα παραθέσουμε πιο κάτω την εικόνα των αγορών, το πλήθος των απαισιόδοξων προσεγγίσεων υπερτερεί σημαντικά. Βέβαια, για να γίνει κατανοητή η των πραγμάτων δυναμική, ας ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα.
Ένα άγριο καλοκαίρι
Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά σε απόσταση που δεν δικαιολογεί σβήσιμο από την μνήμη των επενδυτών, πέρασε δύσκολα αυτό το καλοκαίρι. Από εκεί που ο S&P500, με ρεκόρ βίου στις 2134,72 μονάδες, χουζούρευε πάνω από τις 2100 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ενώ είχε κλείσιμο στις 17 Αυγούστου στις 2102,44 μονάδες στις 25 εκείνου του μήνα έκλεισε στις 1867,61. Φαινόμενο εντελώς εκτός των συνηθισμένων μεταβολών σε τόσο μικρό χρονικό διάσημα. Κατόπιν και ως τις 16 Σεπτεμβρίου αντέδρασε προσεγγίζοντας τις 1995,31 σε κλείσιμο ενώ την επόμενη (βλέπε Fed) πέρασε ως τις 2020 ενδοσυνεδριακά και ξεκίνησε μια πτώση που έδειξε πως θα δοκιμαζόταν ξανά ο πυθμένας του Αυγούστου. Ωστόσο σταμάτησε η βουτιά στις 28 Σεπτεμβρίου όταν ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης του κόσμου έφθασε στις 1881,77 μονάδες. Εμπέδωσε συνεπώς το επενδυτικό κοινό το μήνυμα πως ακόμα και αυτός ο δείκτης μπορεί να ανεβοκατέβει πάνω από 100 μονάδες του με δέκα περίπου συνεδριάσεις ή σε δυο βδομάδες ημερολογιακά.
Η περασμένη εβδομάδα λειτούργησε ως συνέχεια του τέλους της προηγουμένης της, όταν ο χαμηλός αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ένα «κακό» νέο, λειτούργησε αυξητικά στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η μείωση της προσδοκίας για απογείωση των επιτοκίων της Fed ελάττωσε και την ισχύ του δολαρίου. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, προκάλεσε ένα φρένο στην κατρακύλα των τιμών των Πρώτων Υλών. Αλλά το κλίμα στην αγορά των commodities άλλαξε ριζικά μετά την αναστροφή της πορείας της τιμής του πετρελαίου. Αυτή προήλθε από την εντύπωση που σχημάτισαν οι traders όταν έγινε γνωστό πως θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την αγορά του μαύρου χρυσού. Αυτή η ονομασία για την πρώτη ύλη των περισσότερων εν χρήσει καυσίμων είχε σχεδόν ξεχαστεί. Αλλά τη δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου το Brent πέρασε πάνω από τα 53 δολάρια και η τιμή του Crude για τις ΗΠΑ πλησίασε τα 50 δολάρια το βαρέλι (49,49 από 45,66) με εβδομαδιαία άνοδο +8,39%.
Η εικόνα των αγορών
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι μετοχές παγκόσμια εμφάνισαν την καλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή τους από το 2011 καθώς οι τιμές των Πρώτων Υλών πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου. Ο δείκτης MSCI World All-Country σημείωσε την καλύτερο εβδομαδιαία άνοδο από το 2011 και μετά. Ο Standard & Poors 500 στο διάστημα των πέντε ημερών είχε την καλύτερη επίδοση της χρονιάς, αφού οδηγήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Αυγούστου περνώντας πάνω από τις 2014 μονάδες. Η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έκλεισε κοντά 50 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του ψευδαργύρου είχε την πιο απότομη ημερήσιο άλμα στο βίο του γιατί το ράλι επεκτάθηκε σε όλα τα εμπορεύματα. Ο δε Δείκτης της Spot τιμής του δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε για έκτη φορά σε επτά ημέρες.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2014,89 μονάδες είχε επίδοση +3,26% και στο 2015 -3,23%, μειώνοντας στο μισό την αρνητική του απόδοση. Ενώ ο Dow κέρδισε +3,72% και πλέον αποδίδει -5,02% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +4,07% με επίδοση -1,82% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε άλμα +4,60%, με επίδοση έτους -3,27%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +2,61%, εγκατέλειψε τις απώλειες για το 2015 αποδίδοντας +0,83%. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά +1,58% στα 1155,60 δολάρια η ουγκιά.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +4,03% και η ετήσια επίδοσή του είναι +5,66%. Ο γερμανικός δείκτης DAX εκτινάχθηκε κατά +5,69%, περνώντας πάλι σε θετική απόδοση το 2015 +2,97% και ο CAC ακολούθησε με +5,44% και απόδοση φέτος +10,74%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +7,35% και στο τρέχον έτος ενισχύεται πλέον +0,29%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +4,03% και στο 2015 κερδίζει 17,07%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε κατά +4,90%, με απώλειες το τρέχον έτος -1,34%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με +3,84%, και πλέον επανήλθε στα κέρδη το 2015 +2,85%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +2,53% με επίδοση για φέτος +5,43%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε +3,27%, και στο 2015 αποδίδει -1,53%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πρόσθεσε +4,43% και το 2015 υποχωρεί -4,86%.
Πίσω από τις επιδόσεις
Την περασμένη Δευτέρας είχαμε διατυπώσει το ερώτημα: «Είναι δυνατό η νομισματική πολιτική να μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματά μας;». Χθες και προχθές υπήρχαν πάνω από 212.000 σχόλια και αναφορές στην «απάντηση» του ερωτήματος αυτού που την έδωσε (μάλλον χωρίς να έχει διαβάσει το σχόλιο στη «Ν») η έκθεση της Ομάδας των Τριάντα, ενός διεθνούς οργανισμού με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Προειδοποιούσε, το Σάββατο, ότι τα μηδενικά επιτόκια και η εκτύπωση χρήματος δεν αρκούν για να αναζωογονηθεί η οικονομική ανάπτυξη και υπάρχει κίνδυνος αυτά να καταντήσουν ημι-μόνιμα μέτρα. Τίτλος της ήταν: «Το ιππικό των Κεντρικών Τραπεζών δεν μπορεί πλέον να σώζει τον κόσμο».
Το 2008 οι κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οδήγησαν στη διάσωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επτά χρόνια αργότερα, και αφού παροχετεύθηκαν τρισεκατομμύρια δολάρια οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν διαθέτουν πλέον τις κατάλληλες απαντήσεις και αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Αναφέρεται στην έκθεση ακριβώς: "Οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιγράψει τις ενέργειές τους ως «αγορά χρόνου» για λογαριασμό των κατά τόπους κυβερνήσεων που θα αποφασίσουν για την οριστική επίλυση της κρίσης ... Αλλά ο χρόνος περνάει και αναγκάζει τις αγορές ομολόγων να πληρώσουν το τίμημα», αναφέρει η έκθεση.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τελείωσε το πρόγραμμά της αγοράς κρατικών ομολόγων το 2014, και είχε αφήσει τους αγοραίους να αναμένουν μια αύξηση στα επιτόκια ήδη από τον Ιούνιο 2015. Η τιμολόγηση της αγοράς των futures επί των επιτοκίων δείχνει προς μια αύξηση το Μάρτη 2016.
Η Τράπεζα της Αγγλίας κατέληξε επίσης στο να καθυστερήσει μια αύξησή τους ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, όπως και η Τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία έχει κολλήσει σε κάποια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης από το 2001. Το Reuters υπολογίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε αυτές τις τέσσερις χώρες και μόνο, έχουν δαπανήσει περίπου 7 τρις δολάρια στις αγορές των ομολόγων.
Οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής την εβδομάδα που πέρασε στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ ανά εξάμηνο, παρουσίασαν σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται εν πολλοίς υπό έλεγχο. Η ομάδα των 30 ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατά 40% μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσε να προμηνύει ασθενέστερη ανάπτυξη και «αποπληθωρισμού του χρέους». Με τις εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη έχει την τάση να γίνει χαμηλότερη και με το εύκολο χρήμα να αυξάνει τη μόχλευση από την πλευρά των επιχειρήσεων , το φάντασμα μιας παγίδας χρέους στοιχειώνει τώρα ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, επεσήμαναν. Να γιατί η προσοχή, για σαφέστερες επί όλων αυτών απαντήσεις, στρέφεται στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν την τρέχουσα εβδομάδα, οι Goldman Sachs, Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, Citigroup και JPMorgan Chase & Co. Οι πέντε τράπεζες των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.
ΧΑ
Η εβδομάδα που πάτησε αποκλειστικά στον Οκτώβριο, ξεκινώντας από τις 5/10, ήταν η τρίτη μετά την Κυριακή των εκλογών, αλλά η πρώτη ανοδική. Κατάφερε να φέρει τις τιμές των ΓΔ και 25άρη κοντά στην κορυφή που όρισε μια αλυσίδα τριών ανοδικών, με έναρξη από τις 31/8 και τέλος στις 18/9, όταν ο ΓΔ σταμάτησε στις 697,57 και ο 25άρης στις 204,80. Την εβδομάδα λοιπόν που η νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρουσίασε το πρόγραμμά της στη Βουλή, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά +5,61% ο FTSEM +4,78% και ο δείκτης των blue chip κατά +8,02%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια περίοδο και οι αγορές μετοχών παγκόσμια εμφάνισαν άνοδο. Καθώς συντονίστηκαν με το rebound των βασικών δεικτών της Wall Street, που αποτύπωσε την ανακούφιση των επενδυτών από το φρένο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και από την αναβολή της αύξησης των επιτοκίων της FED.
Τα κέρδη αυτά για το μέσο όρο του ΧΑ μπορούν να αποδοθούν στην επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα blue chip των τραπεζών που εκτός της ΠΕΙΡ +8,70% εμφάνισαν διψήφια άνοδο. Μαζί με τις ΔΕΗ +9,47%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +16,53%, ΕΧΑΕ 10,31%, ΜΕΤΚ +9,29%, ΜΥΤΙΛ +9,53%, ΟΛΠ +9,46% και ΟΤΕ 14,27% αποτέλεσαν τη βάση της ανόδου των δεικτών. Βέβαια η ΑΛΦΑ εμφάνισε άνοδο +19,57%, η ΕΥΡΩΒ +20% και η ΕΤΕ +47,95%. Είναι σαφές ότι η βαρύτητα των τραπεζικών blue chip συνέβαλλε πολύ στο άλμα του ΓΔ. Αλλά και οι μεταβολές των μετοχών του αντιτραπεζικού μπλοκ που είναι ανάμεσα στις 10 καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις, υπογραμμίζουν την ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος που δεν έχει σχέση μόνο με ένα κλάδο.
Στο προηγούμενο εβδομαδιαίο σχόλιό μας αναφερθήκαμε διεξοδικά στις τράπεζες και το δείκτη τους, όπου για λόγους στατιστικής προϊστορίας άξιζαν ιδιαίτερης προσοχής. Και όντως, οι αγοραίοι συμπεριφέρθηκαν εντελώς διαφορετικά στον κλάδο από την πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας. Από την Τετάρτη ωστόσο, άλλαξαν στάση για ορισμένες ενώ το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΕΤΕ συνέβαλλε, στο να εμφανίζει ο δείκτης τους σταθερά ανοδικό βηματισμό. Τη Δευτέρα ήταν άλμα +22,15% και ακολούθησε άνοδος, πάνω από 2%, τις επόμενες μέρες. Την Πέμπτη το κλίμα στην αγορά ήταν μόνιμα καθοδικό και οι τράπεζες κατάφεραν να κλείσουν στο +0,51% ελέω ΕΤΕ. Ενώ την Παρασκευή, τη μέρα με τον χαμηλότερο τζίρο, η άνοδος αγκάλιασε όλες τις τράπεζες του 25άρη και ο δείκτης ενισχύθηκε κατά +1,94% εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη κλαδική εβδομαδιαία άνοδο. Από τις 160 μονάδες κάθισε στις 205,59 και επέστρεψε στα επίπεδα της ζώνης που κινήθηκε από την δεύτερη εβδομάδα της επαναλειτουργίας του ΧΑ, ως τις 2 Σεπτεμβρίου, όταν πάλι είχε κλείσει στις 205,29 μονάδες. Από εκείνη την εποχή ο δείκτης θα χρειαστεί να ξεπεράσει μια οροφή που είναι στις 222 -223 μονάδες. Προσοχής αξίζει και ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας που ίσως χρειαστεί να πάρει φόρα από τις 2000 μονάδες για να μπορέσει να περάσει πάνω από 2170 που είναι η οροφή από το τρίτο τρίμηνο.
Τεχνική ανάλυση
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
«Η επόμενη αντίσταση που καλείται να τεστάρει ο Γενικός Δείκτης είναι το γνωστό πλέον επίπεδο των 700 μονάδων. Δύο φορές έχει αποτύχει την διάσπαση η Αγορά κατά το τελευταίο δίμηνο (13/08 και 21/09), αυτή την φορά ωστόσο τα δεδομένα φαίνονται πολύ πιο ευνοϊκά έχοντας "φρέσκα" σήματα αγορών από MACD και από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών και πιο συμπαγή δομή.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει σχηματίσει ένα "πλατύσκαλο" στο εύρος 640 – 650 μονάδων στο οποίο οι όγκοι στέγνωσαν και η αντίδραση που ακολούθησε έχτισε δυναμική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.
Προς το παρόν είναι νωρίς να γίνει αναφορά σε κάτι πιο "μεγαλεπήβολο" από τις 700 μονάδες. Οι πιθανότητες ωστόσο είναι πλέον με την πλευρά της διάσπασης και διαφυγής από την δίμηνη συσσώρευση. Αν συνεκτιμηθεί ότι ο χρόνος κυλάει προς την υλοποίηση των Τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων, τότε η πρόσφατη εμπειρία στις ανακεφαλαιοποίησεις του 2013 και 2014 δείχνει ότι η Ελληνική Αγορά βρίσκεται πριν από ένα δυνατό ξέσπασμα συναλλαγών και βελτίωσης των αποτιμήσεων».
Επιμονή στη στάση επιφυλακτικής ουδετερότητας από τους traders των παραγώγων
Η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σφραγίστηκε από μια άνοδο του FTSE25, κατά +8,02%. Οδηγημένη από το rebound στις τραπεζικές μετοχές του δείκτη των παραγώγων, που δεν ήταν για όλες ίδιο. Η τρέχουσα περιλαμβάνει την εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη ανέβηκαν λόγω μετακύλησης θέσεων. Η συνολική έκθεση των επενδυτών στα futures του δείκτη των παραγώγων διαμορφώθηκε στα 11.340 συμβόλαια.
Υπενθυμίζουμε:
Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/10/2015 (μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης)
Θα υπάρξει διαγραφή των σειρών ΣΜΕ και ΔΠ επί των μετοχών ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Δεδομένου ότι η Παρασκευή 16/10/2015 είναι ημέρα εκπνοής, οι σειρές Δικαιωμάτων Προαίρεσης Οκτωβρίου, θα λήξουν κανονικά (physical delivery) με τελική τιμή εκκαθάρισης, την τιμή της ενδιάμεσης δημοπρασίας που θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα στην Κύρια Αγορά Αξιών.
Για τις υπόλοιπες σειρές σε ΣΜΕ και ΔΠ, με βάση το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού παρ. 7 & 8, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19/10/2015 χρηματικός διακανονισμός, με βάση την τιμή κλεισίματος του υποκείμενου τίτλου την ημέρα της διαγραφής (16/10/2015).
Στα options του ίδιου δείκτη υπήρξε αύξηση στο ενδιαφέρον για τα puts αν και στις μέρες με μεγάλη άνοδο οι όγκοι για τα calls ξεχώριζαν. Ο όγκος των ΣΜΕ επί μετοχών διατηρήθηκε, λόγω των μεγάλων ημερησίων μεταβολών.
Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου, υποχώρησαν -17,50% στις 7.785. Ενώ για την επόμενη διαμορφώθηκαν στις 3555. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της τρέχουσας σειράς ήταν 2057 ΣΜΕ τη μέρα, ενώ της σειράς Νοεμβρίου ανήλθε στα 797. Οι προσδοκίες των traders είναι σχεδόν ουδέτερες, με 2 μονάδες προ-πορεία στο ΣΜΕ Νοεμβρίου και υστέρηση του ΣΜΕ της σειράς που εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή έναντι του 25άρη.
Στα options του 25άρη οι όγκοι μεταβλήθηκαν ασύμμετρα. Στα calls ο μέσος όγκος υποχώρησε -58,30% και έφθασε στα 237 από 568 συμβόλαια τη μέρα, ενώ των puts, από 38 έγινε 94 ημερησίως.
Οι επιμέρους μετοχές των FTSE25 και FTSEM εμφανίζουν μεικτή στατιστική εικόνα με καλύτερη εκείνη των blue chip. Αφού στην εβδομάδα που πέρασε το μέγιστό της έγινε και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών για τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, και ΤΙΤΚ. Στη δε ΜΟΗ έγινε και υψηλό τελευταίων δώδεκα μηνών όταν για τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ κατέστη και υψηλό τελευταίων τριών μηνών. Στον αντίποδα το minimum εβδομάδας έγινε και ελάχιστο 30 ημερών μόνο για την ΜΥΤΙΛ.
Με βάση την επίδοση εβδομάδας 11 blue chip είχαν καλύτερη του +8% του 25άρη και χωρίζονται σε δυο ομάδες. Πρώτα εκείνα με διψήφια μεταβολή που είναι ΕΤΕ +47,95%, ΕΥΡΩΒ +20%, ΑΛΦΑ +19,57%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +16,23%, ΟΤΕ +14,27% και ΕΧΑΕ +10,31%. Ακολουθούν όσα κέρδισαν από +8% ως +10% και είναι ΜΥΤΙΛ +9,53%, ΔΕΗ +9,47%, ΟΛΠ +9,46%, ΜΕΤΚ +9,29% και ΠΕΙΡ +8,7%. Στον αντίποδα με απώλειες στη βδομάδα συναντάμε τις ΜΟΗ -4,55% που σημαίνει πιθανή κορύφωση στην πορεία της τιμής της τη δεύτερη βδομάδα του μήνα, ΤΙΤΚ -0,84% και ΦΦΓΚΡΠ -0,44%. Αμυντικά συμπεριφέρθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,88%, ΕΕΕ +6,08%, ΟΠΑΠ +5,76%, ΒΙΟ +5,75% και ΕΛΠΕ +5,26%. Μειωμένη επίδοση θετική αλλά κάτω του +4% είχαν οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Για αρκετές εταιρίες η απουσία από τις πολύ κερδισμένες μπορεί να αποδοθεί στην ανά έτος περιοδικότητα της κερδοφορίας τους.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 12/10, με παράταση του ανοδικού ράλι τον Οκτώβριο, καθώς οι επενδυτές το έριξαν στο κυνήγι για να βρουν ευκαιρίες σε εταιρίες του βιομηχανικού τομέα και βασικών υλικών. Τάση που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ το δολάριο πάλεψε να κρατήσει την ισχύ του καθώς οι ελπίδες να αυξηθούν φέτος τα επιτόκια της Fed αδυνάτισαν ακόμα περισσότερο.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης στο +0,7%, επεκτείνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση +11% αυτό το μήνα, καθώς οι επενδυτές μετακινούνται από τις long θέσεις στο δολάριο ΗΠΑ και τις short στα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες αγορές.
Το Πεκίνο γενικά έχει αποφύγει να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις μέσω μέτρων για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά έχει καταφύγει σε μια σταθερή στάγδην επιλογή μέτρων κατά τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξει διάφορους τομείς που κυμαίνονται από τη στέγαση έως αυτοκίνητα, ηρεμεί το επενδυτικό κλίμα, πυροδοτώντας ένα ράλι στο Χονγκ Κονγκ επί των εισηγμένων μετοχών των κινεζικών εταιρειών.
Η διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας έχει «σχεδόν τελειώσει», ανέγραψε η επίσημη εφημερίδα Securities Journal στην Κίνα επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερου κεντρικού τραπεζίτη, όπως λέει.
Οι μετοχές της Κίνας οδήγησαν τις αγορές της περιοχής υψηλότερα με το Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη να κερδίζουν περισσότερο από 1%. Η αγορά στην Κορέα ήταν πάνω κατά 0,5% και στην Τζακάρτα ο χρηματιστηριακός δείκτης αυξήθηκε 0,6%. Η αγορά στην Ιαπωνία έχει κλείσει για διακοπές.
Μια ένδειξη ότι το κλίμα για τις αναδυόμενες αγορές μπορεί να ανατραπεί προς το καλύτερο αποτελεί η έκθεση των ροών κεφαλαίου από την Bank of America Merrill Lynch που έδειξε ότι οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές την περασμένη εβδομάδα ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο.
Ο ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης VIX, ένα όργανο μέτρησης της μεταβλητότητας και της νευρικότητας των επενδυτών, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου. Σημάδι ότι η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στην αγορά, μετά από ένα θυελλώδες καλοκαίρι στο οποίο οι βασικοί δείκτες έχασαν περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο αγωνίστηκε κατά του καλαθιού νομισμάτων από την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Fed δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το επόμενο έτος, προκαλώντας αντιστροφή θέσεων. Ο δείκτης DXY διαπραγματευόταν κάτω από το 95, στα χαμηλότερα επίπεδά του σε ένα μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Από την Brown Brothers Harriman, προειδοποίησαν ότι σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες απώλειες του δολαρίου κατά τους προσεχείς συνεδρίες.
Το ευρώ ήταν περίπου +0,1% ψηλότερα αγοράζοντας 1,13720 δολάρια, εδραιώνοντας τα πρόσφατα κέρδη του. Στην βασικά προϊόντα, οι τιμές του πετρελαίου προσέθεσαν στα πρόσφατα κέρδη τους τη Δευτέρα. Η τιμή των ΣΜΕ του αργού εμφάνισε άνοδο +0,6% στα 49,93 δολάρια ανά βαρέλι και τα futures του Brent ενισχύθηκαν +0,4% στα 52,84 το βαρέλι.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Με ένα σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών κλεισιμάτων η Εθνική Τράπεζα οδήγησε, αυτή την εβδομάδα, την εγχώρια Αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Οι αποδόσεις μάλιστα του τίτλου της μετοχής της Εθνικής εμφάνισαν μεγάλες αποκλίσεις από τις αποδόσεις των άλλων συστημικών Τραπεζών, υποδηλώνοντας με αυτή την διαφοροποίηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε κάποια ανακοίνωση πολύ σημαντικού "ειδικού βάρους" για την Τράπεζα. Η φημολογία γύρω από το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών, ενόψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης, παρέμεινε στο προσκήνιο οδηγώντας ψυχολογία και τιμές στις άλλες τρεις Τράπεζες.
Κατά τα λοιπά η εβδομάδα πέρασε χωρίς άλλες εγχώριες "εκπλήξεις" από το μέτωπο των προγραμματικών δηλώσεων, ή της συζήτησης για το χρέος, δίνοντας ένα λόγο στους επενδυτές να παρακολουθήσουν πιο στενά την θετική τάση των ξένων Αγορών και να αναπροσαρμόσουν ανάλογα την τακτική τους.
Τεχνικά, η αντίδραση της Αγοράς ξεκίνησε πολύ πριν προσεγγισθεί η βάση τιμών των 625 μονάδων και είχε μερικές πολύ ενθαρρυντικές αναγνώσεις. Αφενός πραγματοποιήθηκε με αυξανόμενους συναλλακτικούς όγκους, αφ΄ ετέρου απορρόφησε ενδοσυνεδριακά την προσφορά που βγήκε κυρίως λόγω των συσσωρευμένων βραχυπρόθεσμων κερδών στο πρώτο τριήμερο της ανόδου.
Οι πωλητές δεν κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιο ουσιαστικό "ρήγμα" ακόμα και στην μέρα της αναμενόμενης διόρθωσης και έτσι η περιοχή πλησίον των 680 μονάδων κρατήθηκε έως το τέλος της εβδομάδας, δίνοντας ένα θετικό στίγμα για το ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας.
Το θέμα που κυριαρχεί στην ατζέντα της εβδομάδας είναι η οριστικοποίηση των όρων των ΑΜΚ των Τραπεζών, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ανακοινωθούν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Στην Αμερική συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου με έμφαση στον Τραπεζικό κλάδο. Στις πιο σημαντικές δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων της εβδομάδας επισημαίνουμε τις Intel, JP Morgan, Johnson & Johnson (13/10), Bank of America (14/10), Goldman Sachs, Citigroup (15/10) και η εβδομάδα κλείνει με την General Electric (16/10).
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι μετοχές συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην Ασία
Οι μετοχές έδειξαν ισχυρότερες στην Ασία. Οι Αγορές της Κίνας οδήγησαν τα κέρδη, με το χρηματιστήριο στη Σαγκάη πάνω από 3%. Το κλίμα στην Κίνα υποστηρίχθηκε από κάποια σημάδια καλής ανάπτυξης των καταναλωτικών δαπανών σαν επακόλουθο των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας, και η PBOC αποφάσισε περαιτέρω επέκταση του προγράμματος δανεισμού σε 11 επαρχίες από 2 προηγούμενα, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη κάλυψη.
Στην Κορέα, έχουμε πάρει πίσω τη θέση μας για μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, εν μέσω ενδείξεων για μια ισχυρότερη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης που μπορεί να οδηγήσει το ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο στο 1% q / q. Στην Ινδία, οι εκλογές αρχίζουν σήμερα στο Μπιχάρ, μια βασική περιοχή της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάσουν την ορμή στις μεταρρυθμίσεις. Θα ανακοινωθούν επίσης ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και η βιομηχανική παραγωγή IP αργότερα σήμερα από την Ινδία, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να παραμείνει διαχειρίσιμος.
Τα βασικά οικονομικά γεγονότα για να παρακολουθήσουν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τις ομιλίες του από πρόεδρου της Fed στην Ατλάντα Lockhart (FOMC ψηφοφόρος) και ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Evans (FOMC ψηφοφόρος) σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και της νομισματικής πολιτικής (Δευτέρα), τις εμπορικές συναλλαγές στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου της Κίνας (Τρίτη) και στοιχεία για τον πληθωρισμό ( Τετάρτη), στη ζώνη του ευρώ βιομηχανική παραγωγή IP (Τετάρτη) και τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου (Παρασκευή) και οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ (Τετ), CPI (Πέμπτη) και IP (Παρασκευή).
Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν 3% υψηλότερα, ενώ πιο αργά τα δεδομένα των ΗΠΑ ενίσχυσαν την υπόθεση για καθυστέρηση από την Fed στην αύξηση των επιτοκίων.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη ενισχύθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς υποστηρίζεται από την επιτάχυνση στην περιφέρεια. Η παρελθούσα υποτίμηση του ευρώ αύξησε τα μερίδια των εξαγωγών, και οι εξαγωγές της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν σημαντικά περισσότερο από ό, τι η παγκόσμια ζήτηση στο πρώτο εξάμηνο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί, αλλά η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016. Κατά συνέπεια, προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2015 και 1,6% το 2016.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το ελληνικό πρόγραμμα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ και άλλα στελέχη του ΔΝΤ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και για την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να συνεργαστεί με την Αθήνα στην προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.
Στα 275 ανέρχονται τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, που προβλέπεται να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα σενάρια εξυγίανσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13, που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, προβλεπόταν η απένταξη 1.404 έργων από τα επιχειρησιακά προγράμματα. Από αυτά, έχουν ήδη απενταχθεί 917 έργα.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συζητείται στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Λίμα, παρότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».
«Οι Έλληνες είναι ο επίσημος συνομιλητής μας, αλλά όχι ο πραγματικός εταίρος στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ευρωζώνης και παρομοιάζει τις συνομιλίες με διαπραγματεύσεις για θέματα δασμών.
Στην ανάγκη η Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η Ευρώπη να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά διαμέσου της ελάφρυνσής του, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο των Ετήσιων Συνόδων τουΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μιλώντας από τη Λίμα του Περού. Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα. «Καλωσορίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα πιθανώς να επιστρέψει στην ανάπτυξη στα μέσα του 2016, υπό την προϋπόθεση η κυβέρνηση να κάνει σοβαρή προσπάθεια να ανακτήσει τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Εκτιμούσαμε ανάπτυξη 2,5% για την Ελλάδα φέτος, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις περιμένουμε ύφεση 2% - 2,5%» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ, στη Λίμα.
Οικονομική επιτάχυνση των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζουν τα στοιχεία του σχετικού δείκτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολιάζοντας, πάντως, τα στοιχεία του δείκτη ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης η αισιοδοξία δεν διαπνέει την ελληνική αγορά που ξεμακραίνει ακόμα και από τις χώρες του Νότου.
Την ανησυχία του για την τρέχουσα βιωσιμότητα του χρέους, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Ντράγκι μιλάει για το ελληνικό χρέος, το τρίτο μνημόνιο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και για μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα.
Την αλλαγή της επωνυμίας της Ελβάλ σε Ελβάλ Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 15/09/2015. Το υπουργείο Ανάπτυξης με την αριθ. 99704/30-09-2015 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού της εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίασή του στις 8/10/2015 ενημερώθηκε για την ανωτέρω απόφαση.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στην έκδοση νέων ομολόγων για να βοηθήσουν εκτοπισμένους και να στηρίξουν την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις προσανατολίζονται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Τη σχετική πρόταση παρουσίασαν χθες οι οργανισμοί για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης εξαιτίας των πολέμων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.
Συνολική αξιολόγηση εννέα τραπεζών διενεργεί την τρέχουσα χρονιά η Τραπεζική Εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βάσει απόφασης που έλαβε η ΕΚΤ νωρίτερα φέτος. Οκτώ από αυτές δεν είχαν λάβει μέρος στην άσκηση του 2014.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, η αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, διενεργείται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε και το 2014.
Ανάπτυξη 1,8% για το 2015 και το 2016 αναμένει για τη γερμανική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές θέτει κινδύνους στις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας.
Τις «εκκρεμότητές» της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου διευθέτησε η Ισλανδία, αποπληρώνοντας πρόωρα το δάνειο που έλαβε το 2008. Σήμερα, η Ισλανδία αποπλήρωσε πρόωρα όλες τις εναπομένουσες δόσεις του προγράμματος, συνολικού ύψους 2,1 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, κατέβαλε 334 εκατ. δολάρια, τα οποία αφορούσαν στις τελευταίες 11 δόσεις, η οποίες σύμφωνα με το πρόγραμμα, έπρεπε να αποπληρωθούν από τις 14 Οκτωβρίου του 2015 έως τις 31 Αυγούστου του 2016.
Έτοιμη να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της EMC δηλώνει η Dell, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα. Το ύψος της εκτιμάται στα 33 δολάρια ανά μετοχή.
Απολύσεις από την προσεχή εβδομάδα προγραμματίζει το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter , σύμφωνα με τον ειδικευμένο στις τεχνολογίες ενημερωτικό ιστότοπο Re/code που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Οι απολύσεις, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, αφορούν το σύνολο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των 4.200 εργαζομένων στην επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο.