Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2001 20:50

Σημαντική υποχώρηση του ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών διαπραγματεύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια αλλά και τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Παρά την ανησυχητική επιβράδυνση που εμφανίζει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ δίνοντας για μία ακόμη φορά προτεραιότητα στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. «Η ΕΚΤ είναι υπερβολικά διστακτική», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" ο οικονομικός διευθυντής της Heidelberger Druckmaschinen, Χέρμερτ Μέιερ. «Η οικονομία στην Ευρώπη και τη Γερμανία "βουλιάζει", ενώ ο πληθωρισμός δεν αποτελεί σοβαρή απειλή», πρόσθεσε.

Νέες ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έδωσαν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την ανεργία στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δυόμισι ετών, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες προβαίνουν σε απολύσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο αριθμός των Γερμανών ανέργων αυξήθηκε κατά 22.000 άτομα τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 9,3%.

Περαιτέρω ώθηση στο δολάριο έδωσε σήμερα η είδηση ότι ο δείκτης National Association of Purchasing Management (NAPM) για τη δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων εκτός μεταποιητικού τομέα σημείωσε σημαντική αύξηση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 52,1 από 46,6 το Μάιο. Σημειώνεται, ότι κάθε ένδειξη πάνω από το 50 σημαίνει ανάπτυξη, ενώ κάτω από το όριο αυτό συρρίκνωση. Υπενθυμίζεται, ότι ο αντίστοιχος δείκτης για το μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε για δεύτερο διαδοxικό μήνα το Μάρτιο υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Oικονομολόγοι και xρηματιστές ερμηνεύουν τα παραπάνω στοιχεία ως ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει πιο σύντομα από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Αυτή την ώρα, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου βρίσκεται στα 83,61 σεντς.