Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 18:49

Συνέδριο της Ενωσης Υποδομών Φυσικού Αερίου της Ευρώπης

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας απηύθυνε χαιρετισμό στο 3ο ετήσιο Συνέδριο της Gas Infrastructure Europe (GIE, Ενωση Υποδομών Φυσικού Αερίου της Ευρώπης), το οποίο διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα, στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2005.

H GIE έχει 47 μέλη-εταιρείες από 26 χώρες της Ευρώπης, οι οποίες εκπροσωπηθήκαν στο σύνολό τους στο φετινό συνέδριο. Αποστολή της Ενωσης είναι η προώθηση ενός σταθερού και αξιόπιστου ρυθμιστικού πλαισίου, που να ευνοεί το επενδυτικό κλίμα και την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς με έμφαση στις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο κ. Σιούφας έκανε εκτενή αναφορά στην υπογραφή της Ιδρυτικής Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα που έγινε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και αφορά στη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην υπογραφή αύριο Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος - Ιταλίας για την υλοποίηση νέου ενεργειακό διαδρόμου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, εξ ανατολών, μέσω της Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία και από εκεί προς την Κεντρική Ευρώπη.