Σύννομη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων Ελλάδος (ΣΑΤΠΕ) την παρέμβασή του υπέρ της Teledome, στη διαδικασία επίλυσης διαφοράς μεταξύ της τελευταίας και του ΟΤΕ ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που αφορά στη σύμβαση διασύνδεσης της Teledome με τον Οργανισμό.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΑΤΠΕ έχει έννομο συμφέρον να ασκήσει παρέμβαση στη διαδικασία επίλυσης διαφοράς μεταξύ των δύο εταιρειών, προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις του πριν τη διαμόρφωση νέου συμβατικού κειμένου σύμβασης διασύνδεσης, το οποίο θα ισχύσει για όλα τα μέλη του Συνδέσμου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης η έλλειψη επικαιροποιημένου θεσμικού πλαισίου για τη διασύνδεση, δηλαδή νέου Υποδείγματος Προσφοράς Διασύνδεσης (ΥΠΔ), καθώς για το παλιό, δηλαδή αυτό που ισχύει σήμερα, ο ΣΑΤΠΕ έχει ήδη καταθέσει καταγγελία στην ΕΕΤΤ και αναμένει τη σχετική ακρόαση.
Τέλος, ο ΣΑΤΠΕ τονίζει ότι αναπτύσσει τη δράση του πάντοτε μέσα στα όρια του θεσμικού πλαισίου του δικαίου των τηλεπικοινωνιών και του ανταγωνισμού και ρητώς αποδοκιμάζει εναρμονισμένες πρακτικές.
Σε ανακοίνωση του ΟΤΕ επισημαίνεται ότι «ο ΣΑΤΠΕ σκοπίμως συγχέει δύο διαφορετικά μεταξύ τους θέματα: την άσκηση παρέμβασης στη διαδικασία επίλυσης διαφοράς μεταξύ TELEDOME και OTE με τη διαδικασία αναθεώρησης του Υποδείγματος Προσφοράς Διασύνδεσης (ΥΠΔ), που αφορά το σύνολο των παρόχων.
Ενώ είναι ευνόητο το ενδιαφέρον του ΣΑΤΠΕ για συμμετοχή στην αναθεώρηση του ΥΠΔ, είναι αδιανόητη από άποψη δικαίου ανταγωνισμού η συμμετοχή τρίτων σε διαδικασία επίλυσης διαφορών μεταξύ αντισυμβαλλομένων.
Γι' αυτό και ο ΟΤΕ εμμένει στην εξέταση της συμπεριφοράς του ΣΑΤΠΕ από την ΕΕΤΤ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οσον αφορά την αναθεώρηση του ΥΠΔ, για την οποία κόπτεται ο ΣΑΤΠΕ προφανώς έχει ελλιπή ενημέρωση, καθώς ο ΟΤΕ έχει ήδη από μηνών υποβάλλει αίτημα κίνησης της σχετικής διαδικασίας στην ΕΕΤΤ και πρόσφατα, μάλιστα, ζήτησε την επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.
Ο ΟΤΕ έχει την πεποίθηση ότι η ρύθμιση του ισχύοντος ΥΠΔ είναι μονομερής εις βάρος του ΟΤΕ και θα επιδιώξει στο πλαίσιο της αναθεώρησης να περιορισθεί ο παρασιτικός ανταγωνισμός που σήμερα ασκείται στον ΟΤΕ εκ μέρους συγκεκριμένων παρόχων ώστε να δημιουργηθούν τελικά οι προϋποθέσεις για την εξυγίανση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς».