Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2005 00:01

Υψηλότερα από αισιόδοξα μηνύματα

ΡΑΓΔΑΙΑ άνοδο πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ανακοίνωση ενθαρρυντικών επιχειρηματικών και οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση σε μια ήδη ανοδική αγορά από ισχυρές κερδοφορίες blue chips. Τα αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία από τον Γκρίνσπαν απογείωσαν και τη Wall Street.

ΡΑΓΔΑΙΑ άνοδο πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ανακοίνωση ενθαρρυντικών επιχειρηματικών και οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση σε μια ήδη ανοδική αγορά από ισχυρές κερδοφορίες blue chips. Τα αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία από τον Γκρίνσπαν απογείωσαν και τη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 49,86 μονάδες, ποσοστό 0,48%, φθάνοντας στις 10.522,59 μονάδες. Με άνοδο 15,91 μονάδων, ποσοστό 0,74%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.160,22 μονάδες.

Η εκρηκτική άνοδος των ευρωπαϊκών blue chips ώθησε τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στη μεγαλύτερη πενθήμερη άνοδό του από το 2003. Το θετικό κλίμα στην αγορά διαμόρφωσε και η ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν και οι αγορές άντλησαν κουράγιο από το γεγονός ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων της δεν ήταν τόσο αυστηρές όσο αρχικά είχαν προεξοφληθεί ώστε να συνιστούν μια άμεση αύξηση επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.011,00 μονάδες με άνοδο 1,13%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.431,90 μονάδες με κέρδη 1,37% και στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.502,02 μονάδες υψηλότερα κατά 1,63%.

Ο Stoxx 600 ανέβηκε κατά 1,5%, ενώ και οι 18 κλαδικοί δείκτες που περιλαμβάνει έκλεισαν με άνοδο.

Οι δείκτες διεύρυναν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση κυβερνητικής έκθεσης που έδειξε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων στις ΗΠΑ σημείωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο το τρίτο τρίμηνο του 2005.

Υψηλότερα κατά 2,1% έκλεισε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία Commerzbank, καθώς παρουσίασε κέρδη ύψους 262 εκατ. ευρώ έναντι 239 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Με κέρδη έκλεισαν και οι ενεργειακές μετοχές μετά την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από τα χαμηλά τριών μηνών στα οποία είχε υποχωρήσει η τιμή του.

Ανάλογη αισιοδοξία για την οικονομία επικράτησε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τα αμερικανικά blue chips να ακολουθούν ανοδική τροχιά, δίνοντας το προβάδισμα σε μετοχές του τομέα τεχνολογίας. Ο δείκτης Nasdaq κέρδιζε 1,1% τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, κέρδη τα οποία διατήρησε και στις απογευματινές συναλλαγές.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ