Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για πέμπτη ημέρα, μετά της εκθέσεις για άνοδο των υπηρεσιών και της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έσπασε το όριο των 14.000 μονάδων, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,6%, φθάνοντας στις 111,94 μονάδες, στις 12:50' μ.μ στο Τόκυο. Αυτήν την εβδομάδα σημείωσε άνοδο 3,6%, την πιο απότομη, από την εβδομάδα που έληξε στις 12 Αυγούστου. Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, σημείωναν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία.

Ο Nikkei κέρδιζε 0,8%,φθάνοντας στις 14.009,63 μονάδες, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο πάνω από το φράγμα των 14.000 μονάδων, από τις 23 Μαΐου του 2001. Ο δείκτης αυτήν την εβδομάδα εκτινάχθηκε κατά 4,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο, από την εβδομάδα που έληξε στις 15 Αυγούστου του 2003. Ο Topix, κέρδιζε 1,2% και σημείωνε τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ όλων των ασιατικών δεικτών.

Χθες, ο Standard & Poor's 500 Index στη Ν. Υόρκη, σημείωσε άνοδο 0,4%. Ο δείκτης Institute for Supply Management – εκτός των κατασκευαστών – που αποτελεί το 87% της οικονομίας των ΗΠΑ, αυξήθηκε στο 60 τον περασμένο μήνα, από 53,3, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τρία χρόνια.

Η παραγωγικότητα των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο, αναρριχήθηκε τα μέγιστα μέσα στο έτος, τη στιγμή που το εργατικό κόστος μειώθηκε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan, είπε, ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, παραμένει «σταθερή». Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγικών προϊόντων της Ασίας.