Σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο ενδιάμεσων στόχων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των δύο δισ., κατέληξε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, διαμήνυσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο ενδιάμεσων στόχων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των δύο δισ., κατέληξε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Ντέισελμπλουν εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Όπως είπε πολλή δουλειά πρέπει να γίνει, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, σημείωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ. «Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε και υποστήριξε ότι το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως ξεκαθάρισε, πρώτα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό και μετά τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν και το ζήτημα του χρέους. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την "ανακούφιση" του χρέους, χωρίς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ.
Ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά έχει «ισχυρό κίνητρο» να προχωρήσει γρήγορα, καθώς θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις πέρασαν από την ελληνική Βουλή πολύ γρήγορα, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε στην προσήλωση της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Επιπλέον, ο κ. Ντέισελμπλουμ συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μόνο εφόσον έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, και συγκριμένα, όπως είπε, «για προφανείς λόγους», ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Όπως τόνισε, κλειδί γι’ αυτό το σκοπό είναι η γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων αρχής γενομένης «από τα προαπαιτούμενα που έχουν αποφασιστεί και συνδέονται με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και με την αποδέσμευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Επιπλέον εκτίμησε μάλιστα ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου. «Είναι πολύς ο φόρτος εργασίας, ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα τον αντιμετωπίσουμε εκμεταλλευόμενοι τη θετική δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο επίτροπος.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι η αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία της εμπιστοσύνης και για το γρήγορο «ξεκλείδωμα» των δόσεων.
Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε εν συνεχεία, ότι οι νέες εκταμιεύσεις είναι απαραίτητες για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.