Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ απότομα το ράλι των πέντε ημερών οι ασιατικές μετοχές, μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε, ότι τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν οι μισές νέες θέσεις εργασίας απ' ό,τι αναμενόταν. Οι μετοχές της BHP Billiton οδηγούσαν την πτώση, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι η ζήτηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα υποχωρήσει.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, που υπολογίζεται σε δολάρια, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 111,44 μονάδες, στις 12:10' μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης αναρριχήθηκε 3,3% κατά τις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συνεχόμενη άνοδο από τον Αύγουστο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε από τον Μάϊο του 2001, καθώς ανησυχία επικράτησε εν όψει σημερινής κυβερνητικής έκθεσης για τις οικονομικές συνθήκες τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, οι οποίες ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας. Ο δείκτης υποχωρούσε 0,5%, φθάνοντας στις 14.001,27 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng, διολίσθησε 1,3% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Στη Ν. Κορέα, ο Kospi, έχανε 1,2%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί ασιατικοί δείκτες, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ινδονησία, λόγω εθνικής εορτής.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε, ότι η χώρα, προσέθεσε τον Οκτώβριο 56.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 120.000 θέσεων που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Στο μεταξύ, οι εταιρείες, δημιούργησαν 36.000 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, έναντι της αρχικής πρόβλεψης. Η Ασία, βασίζεται στην ζήτηση των ΗΠΑ, καθώς είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά της, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη στο εσωτερικό.