Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 11:58

VNU: Προς ακύρωση της συμφωνίας εξαγοράς της IMS

ΣΤΗΝ απόρριψη της συμφωνίας ύψους 6,3 δισ. δολ., να αγοράσει την IMS Health Inc. των ΗΠΑ, ενδέχεται να προχωρήσει η VNU NV, ιδιοκτήτρια της εταιρείας ερευνών αγοράς ACNielsen, καθώς περίπου το ήμισυ των μετόχων της ολλανδικής εταιρείας, τάχθηκαν κατά της πώλησης.

«Οι εταιρείες εξέτασαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της συγχώνευσης, καθώς και τη λήξη αυτής της συμφωνίας», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της VNU. «Οι μέτοχοι που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν το 46% των προνομιούχων μετοχών της VNU, πληροφόρησαν την εταιρεία ότι δεν θα στηρίξουν την εμπορική συναλλαγή και σε οποιεσδήποτε συνθήκες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αντιμετώπισε την αντίθεση των θεσμικών επενδυτών για εβδομάδες και σήμερα στην ανακοίνωση έγινε για πρώτη φορά λόγος από την VNU για τερματισμό της συμφωνίας.

Κατά της συναλλαγής τάχθηκε η Τempleton Global Advisors Ltd., η Fidelity Investments και Knight Vinke Asset Management LLC, θέτοντας ερωτήματα για εξαγορές ύψους ρεκόρ, όπως τα 2,3 δισ. δολ. που κατεβλήθησαν για την ACNielsen το 2000.

Η IMS συλλέγει στοιχεία, όπως τον αριθμό των συνταγών για φάρμακα που εκδίδονται, βοηθώντας έτσι τις φαρμακοβιομηχανίες να αναλύσουν τις πωλήσεις και να ελέγξουν την επίδραση των διαφημίσεων.

Οι μετοχές της VNU σημείωναν άνοδο 11 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 26,66 ευρώ η μία, στις 9:48' π.μ. στο Αμστερνταμ.