Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 13:53

Ε. Μπασιάκος για τη χορήγηση παρακρατήματος στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών

«Από την εσοδεία 2006 δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών, θα είναι όσοι θα παράγουν σκληρό σιτάρι και αραβόσιτο, με τη μόνη προϋπόθεση ότι θα σπέρνουν τουλάχιστον 8 κιλά πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σιταριού και 1,8 κιλά (7.000 σπόροι) σπόρου αραβοσίτου ανά στρέμμα, και δεν θα καλλιεργούν ποικιλίες ή υβρίδια με γενετική τροποποίηση».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, σχετικά με τη χορήγηση του παρακρατήματος του άρθρου 69 του Καν. 1782/03 στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών.

Όπως είπε ο κ. Μπασιάκος, το συνολικό ποσό της πρόσθετης ενίσχυσης που προέρχεται από το ποιοτικό παρακράτημα, ανέρχεται σε 47,7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εκτιμάται ότι με βάση και ανάλογα με την έκταση που θα καλλιεργηθεί στη χώρα μας τόσο με σκληρό σιτάρι όσο και με αραβόσιτο, στην οποία θα κατανεμηθεί η πρόσθετη αυτή ενίσχυση, το ύψος της στο σκληρό σιτάρι μπορεί να κυμανθεί από 5-11 ευρώ ανά στρέμμα και στον αραβόσιτο από 4-6 ευρώ ανά στρέμμα.

«Ευνόητο είναι», προσθέτει ο κ. Μπασιάκος, «ότι η παραπάνω ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι είναι επιπλέον της ενίσχυσης των 4 ευρώ ανά στρέμμα που χορηγείται με βάση τα άρθρα 72 και 73 του Καν. 1782/03 και αφορά επίσης στην παραγωγή σιταριού υψηλής ποιότητας».