Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 15:08

Με μικτά πρόσημα οι ευρωπαϊκές αγορές

Έντονη νευρικότητα κυριαρχεί αυτήν την ώρα στους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών «χάλασε» τη θετική πρωινή εικόνα της αγοράς, περιορίζοντας σημαντικά την άνοδο των δεικτών.

Έντονη νευρικότητα κυριαρχεί αυτήν την ώρα στους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών «χάλασε» τη θετική πρωινή εικόνα της αγοράς, περιορίζοντας σημαντικά την άνοδο των δεικτών.

Ειδικότερα, στις 15:06, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,95% στις 6.19 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,27% στις 9.634 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,44% στις 4.475 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,55% στις 349,69 μονάδες.

Στο ταμπλό, δεν καταφέρνει να συνεχίσει την αρχική της αντίδραση η μετοχή της Glencore, η οποία από το +8,2% το πρωί βρίσκεται τώρα στο -2,6%. Από τις αρχές του 2015 η μετοχή έχει υποχωρήσει 75%, γεγονός που την καθιστά τη μετοχή με τη χειρότερη απόδοση στον FTSE 100, εξαιτίας της έκθεσής της στην οικονομία της Κίνας.

Επίσης, η Altice υποχωρεί κατά 6,2%, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει την πώληση ιδίων μετοχών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την απόκτηση της Cablevision Systems.

Στον αντίποδα, στο +3,2% βρίσκεται η Deutsche Boerse, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από τη Barclays, σε overweight, από underweight προηγουμένως, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση του κόστους λειτουργίας της.

Επίσης, η Repsol ενισχύεται κατά 4,7%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της, φτάνοντας το στόχο του 1 δισ. δολαρίων στα σχέδια απομόχλευσης των εργασιών της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, υποχώρησε στις 52 μονάδες, σε χαμηλό πέντε μηνών, τον Σεπτέμβριο έναντι των 52,3 μονάδων του Αυγούστου. Η πτώση αυτή δείχνουν ότι οι τιμές που χρεώνουν οι μεταποιητές υποχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε επτά μήνες, εξέλιξη που δείχνει ότι οι αποπληθωριστικές ανησυχίες θα ενταθούν.